Close button

Вчені створили "нерозрізаний" матеріал

Вчені створили "нерозрізаний" матеріал

Дослідники з університету Дарема у Великобританії та німецького інституту Фраунгофера створили матеріал "Протей", який неможливо розрізати. Опис розробки опублікував науковий журнал Scientific Reports, повідомляє Лента.ру.

При спробі розпиляти "нерозрізаний" матеріал він випускає хвилі, що руйнують леза пив або ножів. Особливості такого матеріалу пояснюються його внутрішньою структурою. Він складається з керамічних сфер, які знаходяться всередині структури з сот алюмінію. У зв 'язку з цим дрилі можуть прорізатися через верхні шари, проте починають затуплюватися при досягненні керамічних сфер.

Потім дрібні частинки керамічного пилу заповнюють проміжки в металевій структурі, через що різати матеріал стає важче, а швидкість тільки посилює ефект.

Зазначається, що матеріал показав свою ефективність проти водяних різаків високого тиску. Сферична форма керамічних елементів розширює водяний струмінь і "притупляє" навіть таке "лезо".

"Протей" має щільність у 15 відсотків від щільності сталі. Як вважають вчені, матеріал можна буде використовувати для легковагової броні, незруйнованих велосипедних замків і захисного одягу.

Новини

Популярні теми форуму

analytics