Close button

Безкарність і карантин, чому українці стали агресивні

Безкарність і карантин, чому українці стали агресивні

Відразу два шокуючих інциденти сталося в маршрутках у різних містах країни, повідомляє Вести.

Словесні перепалки закінчилися агресивним рукоприкладством. При цьому дійшло до того, що чоловіки накидаються на жінок. Чим викликаний такий градус агресії в суспільстві і чи винен карантин?

Били жінок у маршрутці

У неділю в одній з маршруток Одеси молодої, міцної статури чоловіка попросили поступитися місцем вагітній. Він відмовився вставати. Кілька пасажирів заступилися за жінку, не промовчала і майбутня мама, через що виник словесний конфлікт на підвищених тонах. В результаті чоловік кілька разів... вдарив вагітну жінку по обличчю кулаком і штовхнув жінок, які заступилися за неї. Але саме шокуюче, що в маршрутці знайшлися і ті, хто заступився за чоловіка.

А днем раніше в Дніпрі, теж в маршрутці, пасажири накинулися на дівчину - почали тягати її за волосся, роздерли одяг і буквально випхали з автобуса. При цьому призвідником конфлікту, як і в Одесі, був чоловік. За однією з версій, сутичка виникла через проїзд. Нібито дівчина заплатила за два місця і хотіла проїхатися на двомісному сидінні одна, щоб була соціальна дистанція. Але це не сподобалося пасажирам.

Другого "коронакризу" може і не бути: ринки ростуть

За іншою версією, дівчина не оплатила проїзд, сказала, що пільговик, і почала ображати людей, які сидять у маршрутці. Більш того, дівчина нібито була п 'яна і в ході конфлікту вдарила ногою по голові літню жінку, яка сиділа перед нею. А молодий чоловік нібито спочатку просив її поводитися пристойно, але після не стримався і вдарив її кілька разів кулаком по обличчю.

Пізніше, як стало відомо, чоловіка, який вдарив дівчину, відшукали і покарали за те, що підняв руку на жінку - відправили в нокаут і виклали відео в інтернеті.

Карантин зробив людей агресивними

Психолог-криміналіст Юрій Ірхін вважає, що рівень агресії в суспільстві зараз підвищився. А причина - побутові та економічні проблеми, які посилив карантин.

"Так, наше суспільство не ідеальне останні роки. Ступінь агресії і конфліктів зашкалює, але карантин вніс свою лепту в загальну розбурханість. Багато людей втратили свій заробіток, особливо ті, у кого він був не постійним. Плюс - відсутність виховання і впевненості в завтрашньому дні, а також відчуття непотрібності дуже сильно тиснуть психологічно, і люди не стримують своїх емоцій ", - пояснює Юрій Ірхін.

Про те, що карантин і агресія взаємопов 'язані, було зрозуміло ще в розпал самоізоляції. Правозахисні організації били тривогу - різко зросла кількість випадків насильства в сім 'ї, викликаних у тому числі зловживанням спиртним.

"Зрозуміло, що про нинішній карантин і його психологічні наслідки ще будуть писати дисертації, але я читала дослідження, які проводилися під час атипової пневмонії, спалаху грипу H1N1. І висновки невтішні. Більшість людей, які перебували на карантині, відчували як короткострокові, так і довгострокові проблеми з психічним здоров 'ям, включаючи стрес, безсоння, емоційне виснаження і зло вживання психоактивними речовинами. Зрозуміло, що наша ситуація не буде винятком ", - каже психолог Ірина Жданова.

В Україні аналогічних досліджень немає. Найсвіжіше датовано квітнем. Згідно з опитуванням соцгрупи "Рейтинг", кількість депресій в українців порівняно з березнем зросла, тоді як кількість тривожних настроїв зменшилася. У жінок всі емоційні показники були вище, а тривожність - нижче, а ось у чоловіків, навпаки, превалювали депресія і розлад сну.

Психіатр і психолог Спартак Субота підкреслює, що в обох конфліктах билися не тільки чоловіки, а й жінки. "Таке було і раніше, але сьогодні - так, відбувається частіше. Переконаний, що це тимчасовий період агресії, який скоро пройде, десь через місяць, якщо, звичайно, знову не введуть карантин. Як тільки люди відчують себе впевнено, як тільки повернуться до роботи, все заспокоїться. Поки це більше нагадує паніку перед невідомістю, а в такій ситуації люди більше схильні до агресії ", - розповів Спартак Субота.

При цьому, як радить психолог, краще не втручатися в конфлікт, якщо він гострий, якщо люди можуть заподіяти шкоду оточуючим. Варто зафіксувати його на відео і звернутися в поліцію.

І безкарність у наборі

Психотерапевт Микола Бузовий звертає увагу на особливість українського суспільства. "Українець постійно перебуває в негативному просторі. Його нічого навколо не радує. Він щоранку прокидається і розуміє, що йому треба боротися за існування прямо зараз. Сьогодні можна спостерігати картину, коли в транспорті їде літній чоловік, заходить тінейджер і каже: "Дід, посунься, я хочу сісти!" Чому це відбувається? Тому що безкарність приходить у всі сфери життя. Не покарали водія, який в аварії вбив людей, не покарали грабіжника, не покарали корупціонера. Підліток це чує і розуміє, що нікого за проступки не садять у в 'язницю, що існує система тотальної безкарності. І це теж дуже тривожний фактор, що впливає на поведінку суспільства ", - каже Микола Бузовий.

Новини

Популярні теми форуму

analytics