Close button

Вчені попередили: блискавок стане більше

Вчені попередили: блискавок стане більше

Через глобальне потепління грози трапляються все частіше, причому блискавки виблискують навіть там, де їх раніше взагалі ніколи не було. Про те, що відбувається в атмосфері і як це впливає на природу, повідомляє РИА Новости.

Полярна гроза

У серпні минулого року в районі Північного полюса була сильна гроза, під час якої блискавка вдарила 48 разів. Національна метеорологічна служба США навіть випустила спеціальний прес-реліз, зазначивши, що це найпівнічніша гроза за всю історію спостережень, а така кількість блискавок і зовсім неймовірна подія.

Справа в тому, що подібна інтенсивність атмосферних електричних розрядів характерна для тропіків, де сонце сильно розігріває земну поверхню і піднімає вгору великі маси вологого повітря. Тертя частинок у них і накопичує електрику. У північних широтах це, як правило, неможливо, і тому, вважають дослідники, механізм грози тут був іншим.

Швидше за все, в середніх шарах атмосфери утворилося тепле і вологе повітря. Це результат глобальної зміни клімату, зазначають фахівці. Аномально тепла погода, що встановилася в Арктиці влітку 2019 року, прискорене танення морських льодів і дим від безпрецедентних лісових пожеж призвели до того, що на Північному полюсі вибухнула тропічна гроза.

Стає гарячішим

У 2014 році вчені Каліфорнійського університету в Берклі (США), проаналізувавши вимірювання щільності хмар, зробили висновок, що в цьому столітті кількість атмосферних електричних розрядів у всьому світі значно зросте. У деяких частинах планети - наприклад, над континентальною частиною Сполучених Штатів - майже наполовину. За оцінками авторів роботи, підвищення температури повітря на один градус Цельсія збільшує кількість блискавок на 12 відсотків.

Чим тепліша атмосфера, тим більше вологи. Чим вологіше повітря, тим вища ймовірність грози...

Фахівці Стенфордського університету, вивчивши дані глобального проекту по зіставленню і аналізу кліматичних моделей CMIP, що стартував ще в 1995 році, з 'ясували, що навіть при незначному потеплінні повітря формуються умови, що сприяють сильним грозам. Особливо навесні і восени.

Крім того, кліматичні моделі пророкують, що в найближчі кілька років на східному узбережжі США підвищиться ризик ураганів і торнадо.

Блискавки за обміном

На думку дослідників Університету Х 'юстона, аномальні погодні явища, в тому числі потужні грози і урагани, виникають через те, що потепління впливає на цикл Лоренца - процес перетворення потенційної енергії атмосферного тепла на кінетичну енергію повітряних мас.

На основі даних кліматичних супутників НАСА і Міноборони США, отриманих з 1979 по 2013 рік, встановили, що теплообмін і перетворення одного виду енергії в інший прискорюються і її надлишки все швидше перетворюються на шторми, урагани, циклони, антициклони.

Метеорологи Массачусетського технологічного інституту (США), що займалися тією ж проблемою, прогнозують збільшення числа потужних гроз і безвітряних днів. Це, в свою чергу, негативно позначиться на житті міст Північної півкулі Землі.

Вчені, використовуючи дані кліматичних супутників і наземних станцій стеження, встановили, що середній рівень потенційної енергії, запасеної в атмосфері середніх широт, зменшувався на півтора відсотка кожні десять років. Це може призвести до різкого ослаблення циклонів в помірних широтах, зменшення перенесення тепла з півдня на північ, посилення проливних дощів і буревіїв. І гроз буде все більше.

А це погана новина для природи. Половина стихійних лісових пожеж - результат удару блискавки.

Крім того, грози здатні вплинути на парникові гази в атмосфері. З одного боку, збільшиться кількість озону. З іншого, при розряді блискавки утворюються оксиди азоту, що знижують концентрацію метану.

Новини

Популярні теми форуму

analytics