Close button

Росія відреагувала на доповідь британського парламенту

Росія відреагувала на доповідь британського парламенту

Офіційний представити МЗС Росії Марія Захарова прокоментувала доповідь комітету парламенту Великобританії про нібито втручання Москви у внутрішню політику Сполученого Королівства, повідомляє РИА Новости.

Речник відомства назвала його "русофобією в фейковому огранюванні".

За словами Захарової, у випадку з публікацією цього документа "сенсації не сталося".

Доповідь опублікували у вівторок на сайті парламентського комітету з розвідки і безпеки. У ньому Британія називається "однією з головних цілей російської розвідки на західному напрямку". Стверджується, що Москва зміцнювала свій вплив на британську політику завдяки зв 'язкам "олігархів" з компаніями і місцевими елітами.

"Це призвело до появи зростаючої індустрії посередників - адвокатів, фінансистів і агентів з нерухомості, які навмисне або самі того не відаючи де факто були агентами російської держави", - йдеться в прес-релізі публікації.

Документ також містить звинувачення в "кібератаках" і "поширенні дезінформації". Зокрема, телеканал RT і агентство Sputnik звинуватили в упередженому висвітленні референдуму 2016 році з питання членства Британії в Євросоюзі. Стверджується, що в цих медіа переважала "антиєвропейська" позиція і таким чином вони намагалися схилити читачів і передплатників соцмереж до голосування за Brexit, що нібито було вигідно російській владі. При цьому автори доповіді самі визнали, що "довести вплив таких спроб практично неможливо".

Текст 50-сторінкового документа передали в канцелярію прем 'єр-міністра ще в жовтні минулого року. Уряд тоді загальмував публікацію, пославшись на те, що оприлюдненню документа повинні передувати "певні процеси". Ймовірно, рішення відклали до формування нового складу комітету з безпеки, що сталося тільки цього тижня.

Британський прем 'єр Борис Джонсон, ще займаючи пост глави зовнішньополітичного відомства королівства, заявляв в інтерв' ю, що Лондон не має даних про втручання Росії в референдум щодо Brexit та інші процеси.

Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков, коментуючи публікацію доповіді, підкреслив, що Росія ніколи не втручалася у внутрішні справи інших держав.

Голова МЗС Сергій Лавров, говорячи про нібито російське втручання у вибори в різних країнах, заявляв, що немає жодних фактів, які це б підтвердили.

Новини

Популярні теми форуму

analytics