Close button

В ООН озвучили масштаби вирубки лісу за 30 років

В ООН озвучили масштаби вирубки лісу за 30 років

За останні 30 років у світі площа лісів зменшилася на 178 млн га, що, приблизно, відповідає розміру Лівії. Про це повідомив на брифінгу в Женеві старший фахівець з лісового господарства Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Ансі Пеккарінен, повідомляє Корреспондент.

При цьому процес знеліснення останніми роками сповільнився.

"Головний висновок доповіді полягає в тому, що втрата лісів триває, але вона сповільнилася, хоча й не дуже", - констатував він.

Наразі загальносвітова площа лісів становить 4,06 млрд га (близько 31% земної суші). За останні 30 років вона скоротилася на 178 млн га, причому особливо гострою експерти вважають ситуацію в Африці, за якою слідує Південна Америка. Найбільше лісових угідь в Європі (з урахуванням азіатської частини Росії) - 25% світових ресурсів.

В цілому у світі за останні п'ять років щорічно зникало по 10 млн га лісів, що дещо менше, ніж у попередній п'ятирічний період (12 млн у рік), а також протягом 2005 - 2010 років (16 млн). Серед країн, де ліси за останні 10 років стало менші, експерти назвали Бразилію, Демократичну Республіку Конго та Індонезію. У той же час зворотний процес зафіксований у Китаї, Австралії та Чилі. За оцінками авторів доповіді, під охороною у світі перебуває 726 млн га лісів, тобто 18% їх загальної площі. За три десятиліття вона зросла на 191 млн га.

"Хоча темпи знезліснення істотно знизилися за останні кілька десятиліть, вони залишаються джерелом великої стурбованості", - підкреслив Пеккарінен.

Експерт заявив, що потрібні додаткові зусилля "для припинення знезліснення", щоб використовувати потенціал лісів у забезпеченні населення продовольством і боротьбі з бідністю.

Читайте також: Грета Тунберг отримала мільйон євро

Новини

Популярні теми форуму

analytics