Close button

Кінологи розповіли, чому не можна годувати собак

Кінологи розповіли, чому не можна годувати собак

Правильне і збалансоване харчування - запорука міцного здоров'я і довголіття улюбленого собаки. В кінологічної організації розповіли, які продукти небезпечні для собак і дали рекомендації, які допоможуть зберегти здоров'я вихованців на довгі роки, повідомляє РИА Новости.

"Правильне харчування важливо для людини, але і собаки в цьому плані нічим не відрізняються від своїх господарів. При цьому не думайте, що можна щоранку ділити на двох з вихованцем булочку з цукровою пудрою або бутерброд з авокадо. Для собаки такі делікатеси навіть при одноразовому вживанні можуть стати причиною отруєння і початком запальних процесів в організмі. Такий любов'ю до вихованця ви можете зробити тільки гірше. Навіть найбільш безневинні і звичні для вас продукти можуть бути отрутою для собак", - розповів президент КО Володимир Голубєв.

За його словами, годувати собаку можна тільки спеціально підібраним сухим кормом або натуральним раціоном з додаванням вітамінно-мінеральних комплексів, якщо попередньо проконсультуватися з ветеринаром. У першому випадку тварина буде отримувати всі необхідні мікроелементи з корми, а в другому - заповнювати недолік за допомогою добавок.

"Відмовтеся від годування з загального столу. Без шматочка м'яса або сиру ввечері собака не буде страждати, навіть якщо в її очах видно весь смуток цього світу", - сказав Голубєв.

Також він закликав ніколи не давати собаці кістки зі столу, оскільки трубчасті кістки собака розгризає на дрібні осколки, які можуть прорізати стінки кишечника і привести до смерті тварини.

Ні шоколаду, ні мармеладу

Як зазначив глава КО, існує ряд продуктів, які не можна давати собаці ні за яких умов.

"Якщо ви любите свою собаку, бажаєте їй довгого життя, то ніколи не давайте їсти трубчасті і будь-які інші кістки зі столу, продукти з прянощами, будь-який алкоголь, шматочки цукру або цукерок. Це може коштувати їй життя", - розповів Голубєв.

Наприклад, небезпечними для собак вважаються шоколад і всі його похідні: молочний і білий шоколад, цукерки з горіхами, какао і напої на його основі. Всі ці продукти містять теобромін, який є отрутою для собачого організму, пояснили в КО.

Шкода, що теобромін завдає шлунку і іншим органам, незворотній. У собаки може початися панкреатит або навіть гепатит після його вживання.

"Найнебезпечніше те, що собаки його дуже люблять. Тому будьте уважні і бережіть його в недоступних для тваринного місцях", - радять кінологи.

На другому місці по токсичності коштують чай і кава (з молоком і іншими наповнювачами). Вони містять аналогічний набір токсичних компонентів і надають схожу дію на організм тварини.

Без овочів і фруктів

Цибулю і часник теж під забороною. Вони погано впливають на нюх собаки, викликають діарею і анемію.

"Постарайтеся не давати їх тварині навіть після термічної обробки (продукти стають ще більш токсична) і в складі інших страв", - застерігають кінологи.

Велику небезпеку для собак представляють сливи, персики, абрикоси, вишні та черешні. Їх кісточки містять ціанід, який небезпечний і для людини. При поїданні плодів, собака може їх розгризти, а потім отримати дозу отрути і пошкодження кишечника від осколків. Без кісточок їх теж вживати не можна, так як через вживання продуктів з підвищеною кислотністю у собаки може розвинутися панкреатит, пояснюють в КО.

Авокадо для собак теж під забороною. Будь-які його частини токсичні для собак через вміст Персіна. Він викликає діарею, блювоту, закладеність носа, чхання, проблеми з диханням і внутрішніми органами.

Схожі симптоми, відзначають кінологи, виникають і при вживанні будь-яких горіхів, особливо макадамії і мускатного горіха, а також всіх продуктів з їх вмістом. Вони викликають важке ураження нервової системи, судоми і напади, що супроводжуються блювотою і високою температурою, розповіли в КО.

Решта горіхи містять багато жирів, які чинять негативний вплив на органи травлення собаки.

"Запам'ятайте: горіхи для собак - небажана їжа, а деякі види - отрута", - відзначили кінологи.

"Біла смерть" для собак

Фахівці також радять уникати вживання собакою солі і цукру. Цукор прискорює руйнування зубної емалі і стає причиною розвитку діабету, а сіль викликає зневоднення організму, що особливо небезпечно в жарку пору року.

"Тому солодке печиво (навіть з цукровою пудрою), попкорн, карамель і солоні снеки собакам давати не можна. Дієтичні солодощі з вашого столу - не виняток, так як замінник цукру також погано впливає на стан печінки", - розповіли кінологи.

Як можна рідше

Кінологи також поділилися списком продуктів, які можна давати лише зрідка, але краще все ж уникати попадання в собачу миску. Кукурудза, яйця і будь-які копченості погано перетравлюються і викликають здуття живота у собак, оскільки у тих немає необхідних ферментів. Крім того, яйця погіршують засвоєння вітаміну B.

"При цьому кукурудза і яйця в складі спеціалізованих кормів повністю безпечні", - розповіли в КО.

Гранат і виноград теж краще давати якомога рідше, особливо дрібним породам, відзначили кінологи.

"Перший занадто кислий і викликає розлад шлунка, а другий навіть в сушеному вигляді (родзинки) при частому або рясному вживанні викликає нетравлення, руйнування клітин печінки і нирок, підвищене газоутворення. Кісточки цих продуктів для собак токсичні. Так що навіть на природі не дозволяйте тварині поїдати свіжий виноград з лози", - попередили кінологи.

Підвищене газоутворення і розлад шлунка у вихованців викличе будь-яка випічка з листкового і дріжджового тіста. Особливо якщо в них є цукор.

"Навіть якщо це був пиріжок з м'ясом, тварина насилу може його переварити", - відзначили в КО.

Аналогічна ситуація з грибами з картоплею. Це занадто калорійне блюдо, яке собака не зможе переварити, а гриби можуть викликати у деяких тварин серйозне отруєння і судоми, відзначили кінологи.

Під обмеження також потрапили: морозиво, сир і молоко. Вони викликають діарею, розлад шлунка, а при постійному вживанні підвищують ймовірність виникнення панкреатиту.

"Звичайно, якщо собака спробує зовсім небагато морозива, з нею нічого не станеться, але купувати їй цілий ріжок, щоб порадувати, не можна", - попередили в КО.

Якщо проігнорувати застереження лікарів, то пара хвилин задоволення для собаки обернеться тижнем поганого самопочуття.

"Якщо ж ваш вихованець не може жити без молочних продуктів, давайте їх рідко і вибирайте тільки ті, в яких міститься мінімальний відсоток жиру", - розповіли кінологи.

Корисні ласощі

Крім списку заборонених продуктів, кінологи розповіли про список корисних овочів і фруктів, які скрасять раціон вихованців. До нього увійшли: порізана на часточки морква, свіжі огірки, батат, свіжі та сушені без цукру яблука, груші без шкірки, банани.

"Особливо собаки люблять сирі кабачки. Все це можна давати в свіжому або сушеному вигляді. У зоомагазинах можна знайти багато ласощів на основі груші, батату, моркви і яблук з додаванням сушеного м'яса", - розповіли в КО.

Для заохочення під час дресирування кінологи радять використовувати домашні бездріжджові галети на воді і без солі, відварне м'ясо курки або індички, сушені сердечка або шматочки легкого, які можна придбати в зоомагазині.

"Якщо вихованець дуже любить солодке, то почастуєте його гарбузом або томатами черрі. Звичайне печиво або вегетаріанські цукерки для вживання собаками не підходять", - розповіли кінологи.

Новини

Популярні теми форуму

analytics