Close button

Вакцина від коронавірусу: усі світові розробки

Вакцина від коронавірусу: усі світові розробки

Китай видав перший патент на вакцину від COVID-19. Її розробила команда під керівництвом наукового співробітника Інституту військової медицини Чен Вея. Саме ця вакцина була першою, з якою в Китаї дозволили проводити клінічні дослідження, повідомляє The Page.

Про це повідомила агенція Xinhua.

Вакцина викликає таку саму реакцію, як і COVID-19 під час потрапляння до організму. Тож це дозволить організму виробити антитіла до коронавірусу. Крім того, вона викликає швидку імунну реакцію організму, а також її можна виготовити у великих масштабах. Вакцина вже пройшла перші дві фази дослідження з трьох.

Як триває розроблення вакцини від коронавірусу

Щоб отримати дозвіл від контролюючих органів на використання вакцини, їй доведеться пройти низку клінічних та доклінічних випробувань, які підтвердять її безпеку для пацієнтів.

Так, клінічні випробування вакцини від COVID-19 передбачають три етапи:

  • випробування вакцини на людях з низьким ризиком для здоров'я;
  • моніторинг безпеки, побічних ефектів, реакцій імунітету та визначення дозування;
  • доведення клінічної ефективності та більш довготривалий моніторинг безпечності вакцини.

Наступний крок — це вже подання до контролюючих органів заявки про застосування вакцини та дозвіл на продаж.

Наразі доклінічні випробування проходять 138 вакцин. Ще 28 проходять клінічні випробування. Розробленням займаються інститути у США, Великій Британії, Китаї, Японії, Франції, Австралії, Канаді, Індії, Південній Кореї.

Вартість вакцини від коронавірусу

Наразі немає жодної конкретної інформації щодо ціни вакцини. Однак різні компанії прогнозують різну вартість, адже вона залежить від багатьох факторів. Також її повинен перевірити регулятор.

Sinopharm

Найдорожче вакцину від COVID-19 планують продавати китайські розробники. Пекінський та Уханський інститути біопрепаратів готові виробляти вакцину фармкомпанії Sinopharm. За прогнозами, курс з двох вакцин коштуватиме $144. Однак вакцині ще потрібно пройти третю фазу клінічних випробувань.

Moderna

Американська компанія Moderna хоче встановити ціну за курс вакцини проти COVID-19 на рівні $50-60. Курс передбачає використання двох вакцин, тому одна доза має коштувати $25-30. Нещодавно компанія почала останню фазу досліджень.

Pfizer та BioNTech

Американська фармкомпанія Pfizer та німецька біотехнологічна компанія BioNTech разом займаються розробкою вакцини від коронавірусу. Згідно з прогнозами, приблизна вартість курсу складе $40. Наразі вакцина проходить останні етапи перевірки.

«Спутник V»

Нещодавно Росія заявила, що першою у світі зареєструвала вакцину від коронавірусу від торгової марки «Спутник V» (Sputnik V). Наразі вакцина проходить другу фазу випробувань. Поки що невідомо, скільки вона коштуватиме, однак є інформація, що вартість дози становитиме щонайбільше $20.

AstraZeneca

Найдешевшою буде вакцина англо-шведської компанії AstraZeneca, яку вона розробляє разом із Оксфордським університетом. Приблизна її вартість планується на рівні 2,8 євро за вакцину. Курс коштуватиме приблизно 6 євро. Поки що вакцину готують до другої фази клінічних досліджень.

Юлія Устимович

Новини

Популярні теми форуму

analytics