Close button

Cкільки Україна заробить на продажі "Укрспирту"

Cкільки Україна заробить на продажі "Укрспирту"

Фонд державного майна (ФДМ) очікує залучити близько 2 млрд грн від приватизації спиртових заводів «Укрспирту». На приватизацію першої хвилі потрапить 41 завод з-поміж 78, повідомив на своїй сторінці у Facebook глава ФДМ Дмитро Сенниченко, повідомляє The Page.

«На цих об'єктах вже проводиться інвентаризація, ставлять на баланс активи, проводять оцінку. Щойно ми запустимо приватизаційний процес з першою чергою — перейдемо до решти 37 заводів», — написав він.

За його словами, щорічно бюджет України недоотримує 8-10 млрд грн через тіньовий ринок спирту та державну монополію на його виробництво.

«На щастя, скоро така ситуація стане частиною «темного минулого» спиртової галузі», — додав він.

Контекст. З 1 липня цього року держава втратила монополію на виробництво спирту. Але до 1 липня 2021 року виробництво спирту відбуватиметься тільки на державних заводах. Далі вже можна буде вводити в експлуатацію нові потужності та будувати нові підприємства з виробництва спирту.

Ліцензію видадуть тільки тим підприємствам, які обладнані цілодобовими системами відеоспостереження за виробництвом та випуском продукції. Відключення спостереження є підставою для відмови у видачі ліцензії або її відкликання.

Для виробництва кожного з видів спирту видається окрема ліцензія.

Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики 19 лютого 2020 року підтримав план приватизації держпідприємства «Укрспирт». У рамках плану заводи «Укрспирту» передадуть Фонду держмайна і виставлять на продаж через «ProZorro.Продажі».

Наталія Миронова

Новини

Популярні теми форуму

analytics