Close button

Позитивне мислення: як працюють афірмації

Позитивне мислення: як працюють афірмації

Афірмації - це позитивні твердження, які створюють підсвідомий хороший настрій. Вони активно використовуються багатьма, щоб поміняти своє сприйняття світу і поліпшити різні аспекти свого життя, повідомляє НВ.

Цей термін і техніку використовують як в науковій сфері психології, так і в езотериці, а в останні роки він отримав особливу популярність завдяки великій кількості книг і блогів про саморозвиток.

Що таке афірмації та як вони працюють

Проблема негативних думок полягає в тому, що вони можуть стати самовтілюваним пророцтвом. Ми ніби вмовляємо себе повірити в те, що ми недостатньо хороші, що з нами обов’язково трапиться щось жахливе і, як наслідок, ці думки та переконання погіршують наш настрій, налаштовують на поганий лад, що врешті й обертається неприємностями та низькою самооцінкою. Але якщо ми навмисно зробимо напаки й будемо використовувати позитивні думки про себе та своє життя, ефект може бути не менш сильним, але набагато більш корисним.

Учені та психологи вважають, якщо людина часто повторює афірмації та вірить у них, вона може внести позитивні зміни у своє життя. Це може здаватися фантастикою, але спробуйте подивитися на позитивні твердження так: багато з нас виконує повторювані вправи, щоб поліпшити своє фізичне здоров’я, а афірмації - це подібні вправи для нашого розуму та світосприйняття. Ці позитивні розумові повторення можуть перепрограмувати наші моделі мислення, так що з часом ми починаємо думати та діяти інакше.

Такий ефект афірмацій підтверджений і багатьма дослідженнями:

  • На думку вчених, якщо витратити всього кілька хвилин на роздуми про свої найкращі риси та вміння перед важливою зустріччю, наприклад співбесідою або звітом перед начальством, це може заспокоїти нерви, підвищити впевненість у собі та збільшити шанси на успішний результат.
  • Згідно з результатами іншого дослідження, короткі вправи самоствердження підвищують здатність людей із хронічним стресом вирішувати проблеми з таким же успіхом, як і в людей зі стресостійкою психікою.
  • Афірмації використовуються психологами для лікування людей з низькою самооцінкою, депресією та іншими психічними розладами. Дослідження показали, що вони стимулюють ті області нашого мозку, які підвищують ймовірність позитивних змін нашого здоров’я.
  • Дослідження також показують, що афірмації активують систему винагороди нашого мозку. Це може допомогти зменшити сприйняття болю, пом’якшуючи вплив фізичного та емоційного стресу.

Загалом, афірмації допомагають зміцнити самооцінку, поліпшуючи як нашу позитивну думку про себе, так і впевненість у своїй здатності досягати бажаного. Вони допомагають протистояти паніці, стресу та невпевненості в собі, які часто супроводжуються тривогою. Також афірмації допомагають створювати та зміцнювати нові стосунки та моделі поведінки.

Коли та як користуватися афірмаціями

Користуватися афірмаціями можна в будь-якій ситуації, коли хочеться позитивних змін або успішного результату подій. Окрім того, афірмації можуть стати частиною щоденного ритуалу, щоб міняти деякі аспекти мислення, поведінки і, як наслідок, життя.

Ось кілька прикладів бажань, у виконанні яких афірмації можуть допомогти:

  • контроль над негативними думками та почуттями (гнів, розчарування, зневіра)
  • підвищення самооцінки
  • позбавлення від шкідливої звички
  • додавання впевненості в собі перед відповідальною зустріччю або подією
  • підвищення своєї продуктивності

Але ще більш ефективними афірмації стають у тандемі з іншими методами позитивного мислення та постановки цілей, такими як візуалізація чи планування.

Наприклад, разом із візуалізацією афірмації працюють особливо добре, тому що замість того, щоб просто уявити собі зміну, яку ви хотіли б бачити, ви також можете записати її чи вимовити вголос, використовуючи позитивні твердження.

А при постановці особистих цілей позитивні заяви допомагають зберегти мотивацію.

Сила афірмацій полягає в їх регулярному повторенні, бажано кілька разів на день. Вони можуть з’являтися в повідомленнях, висіти на холодильнику чи стіні, стати частиною обов’язкових ранкових ритуалів і останніми думками перед сном. Окрім того, афірмації варто повторювати в моменти, коли у свідомість повертаються негативні думки, які потрібно долати.

Як створити власні афірмації

Інтернет рясніє списками афірмацій, блогери пропонують безліч своїх варіацій і радять вибирати тільки ті, які резонують і відгукуються. Але ще більш дієвий спосіб підібрати собі афірмації - написати їх виключно під і для себе.

Твердження зазвичай націлені на конкретну сферу, поведінку або переконання, з якими ви боретеся. Подумайте про ті сфери свого життя, які ви хотіли б змінити, запишіть кілька областей або моделей поведінки, над якими ви хотіли би працювати та переконайтеся, що вони сумісні з вашими основними цінностями та найбільш важливими для вас речами, щоб у вас була щира мотивація для їх досягнення. Далі, працюючи з формулюваннями, не забувайте про те, що афірмації - НЕ магічні заклинання зі світу Гаррі Поттера, які за помахом палички принесуть у ваше життя гроші, любов і всесвітнє визнання, адже навіть у Гогвортсі таких заклинань не існувало. Ви повинні вірити в те, що пишете та що говорите, інакше ваш мозок буде ставитися до афірмацій не серйозніше, ніж до казок або анекдотів.

Ось кілька підказок для написання афірмацій:

  1. Зізнайтеся собі в своїх слабкостях. Насамперед, вам варто визнати свої тривожність, низьку самооцінку та нездійснені мрії, адже ви не можете працювати над поліпшенням ситуації, якщо не визнаєте, що на даний момент вона не найліпша.
  2. Почніть з Я або Мій. Погляд від першої особи може сильніше пов’язати твердження з вашим самовідчуттям. Це робить їх більш придатними для конкретних цілей і в них легше повірити. Наприклад, фраза «знайомитися з новими людьми легко» може стосуватися будь-кого, окрім вас, а якщо сказати «мені легко даються нові знайомства», ви концентруєтеся на своїх відчуттях.
  3. Дотримуйтеся теперішнього часу. Звичайно, твердження «в наступному році я буду впевненіше розмовляти з людьми» здається хорошою метою, але афірмації - це не зовсім мета. Вам потрібно змінювати свій стан зараз, а не через рік. Пишіть і вимовляйте свої твердження так, ніби це вже відбувається. Це допомагає вам повірити, що афірмація правдива прямо зараз. Так ви отримаєте «я впевнено йду на контакт і розмовляю з людьми» і ваш мозок перестане відкладати це до кращих часів.
  4. Використовуйте тільки позитивні формулювання. Забудьте про приставку «не»та будь-які негативні слова — їм не місце в афірмаціях. Ваші твердження на те й позитивні, що складаються з позитивних слів. Тим більше, мозок рідко сприймає слово «не», зчитуючи тільки те, що слідує за ним. Так формулювання «я не боюся презентувати проєкт перед партнерами» рідко спрацьовує - твердження «япроводжу презентацію впевнено й успішно» більш робочий і дієвий варіант.
  5. Вкладіть трохи емоцій. Згадайте дитинство та прочитайте свої твердження виразно, з почуттям і вірою в кожне з них. Афірмації можуть бути більш ефективними, якщо вони несуть емоційний заряд. Вам потрібно, щоб ця зміна відбулася, тому кожне твердження, яке ви вирішите повторити, має бути значимою для вас фразою.
  6. Пам’ятайте, що ви завжди можете переглянути та перебудувати свої афірмації, щоб зробити їх більш ефективними. З плином часу перевіряйте себе: чи допомагають афірмації зберігати контроль над своїми переживаннями, мислити позитивно та досягати бажаного. Якщо ні, перебудуйте їх. Але пам’ятайте, якщо ви не вірите в їх силу, малоймовірно, що вони будуть серйозно сприйняті вашим мозком. Ну а коли ви помічаєте, що вони працюють, використовуйте цей успіх як натхнення — він може навіть породити нову афірмацію.

Багато людей вважають афірмації потужним інструментом для зміни небажаних моделей мислення та переконань, але вони працюють не для всіх. Якщо твердження здаються неефективними або посилюють ваше занепокоєння, це не означає, що ви зробили щось не так. Це просто означає, що для вас може бути корисний інший тип самопідтримки.

Ангеліна Головач

Новини

Популярні теми форуму

analytics