Close button

Непомітний, але впливовий секретар двох президентів

Непомітний, але впливовий секретар двох президентів

На тлі масової зміни кадрів, які відбулися після обрання в 2019 році нового президента Володимира Зеленського, пройшло повз увагу, що свої посади зберегли ряд тихих, але дуже впливових чиновників, які вірно служили екс-президенту Петру Порошенко, повідомляє Страна.ua.

Одним з таких самих високопоставлених "слуг всіх панів" виявився начальник секретаріату Адміністрації (тепер - Офісу) президента України. Його звуть Олексій Дніпров, і він керував апаратом президентської адміністрації і при Порошенко, і продовжує керувати при Зеленський.

У вищих ешелонах влади Олексій Дніпров працює з 23 років. Він "пересидів" вже п'ятьох президентів, неухильно рухаючись по службових сходах. "Країна" зібрала відомості про це "сірого кардинала" української влади.

Олексій Дніпров глава апарату Офісу президента

Чотири квартири і зарплата більше мільйона

З самого початку наведемо цікавий факт. Невідома точна дата народження чиновника. За даними з різних джерел, він народився або 25 лютого 1981 року або 25 лютого 1982 року. Відповідно, в базі податкової існують два ідентифікаційні коди на одне і те ж ім'я, з датами народження, які відрізняються рівно на рік.

Зараз сім'я чиновника заробляє на держслужбі мільйони. У 2015 році зарплата у Олексія Дніпрова була всього 232 тис. За рік, а його дружини 246 тис. Дружина Олексія Дніпрова Сюзанна Савчук тоді працювала замначальника прес-служби Генпрокуратури.

До цього Сюзанна Савчук працювала помічником у Миколи Томенка, коли він на початку 2000-х був нардепом від партії Ющенка "Наша Україна". Зараз Сюзанна Савчук займає посаду начальника прес-служби Офісу генпрокурора.

В останні роки зарплати подружжя з двох чиновників стрімко росли. І за 2019 рік чиновницька сім'я задекларувала 1 млн. 112 тис. Зарплати у Олексія Дніпрова та майже 618 тис. Грн у Сюзанни Савчук:

Зарплати Олексія Дніпрова та Сюзанни Савчук

Олексій Дніпров з 2006 року є співвласником 53-метрової квартири разом зі своєю сестрою Оленою Жук, викладачем КНУЕ. А з Галиною Жук він з 1999 року співвласник ще однієї київської квартири площею 37 кв м.

У одноосібної власності чиновника з 2012 року перебуває земельна ділянка площею 10 соток в селі Русанів Броварського району під Києвом.

Сюзанні Савчук належить половина квартири в Києві площею 79 кв м., А також невеликий будинок з ділянкою в селі Кам'яне Сторожинецького району Чернівецької області.

З невідомої причини з травня 2017 року Сюзанна Савчук стала окремо знімати майже стометрову квартиру в Києві у якогось іноземного громадянина. Повідомити в декларації ім'я власника квартири вона відмовилася. За оренду житла вона заплатила 112 тис. Грн в 2017 і 168 тис. В 2018 році.

У декларації за 2019 й суму орендної плати за квартиру Сюзанна Савчук чомусь не відобразила, хоча сам факт оренди задекларувала:

3(50).png

У сім'ї числиться дві машини. У Олексія Дніпрова "KIA Sorento" 2008 року випуску, у його дружини - "Mitsubishi ASX" 2012 р.в.

З фонду Сороса - в заступники Табачника

Олексій Дніпров потрапив на роботу до вищих органів влади відразу після закінчення в 2003 році вузу - Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок. Спочатку він працював старшим, потім головним консультантам Комітету з питань свободи слова Верховної Ради.

Одночасно молодий спеціаліст працював в Міжнародному фонді "Відродження" (фонд Сороса). А після першого Майдану, з лютого по вересень 2005 року, Олексій Дніпров був керівником служби віце-прем'єр-міністра Миколи Томенка. У якого, нагадаємо, також працювала його дружина.

У вересні 2005 року 23-річний чиновник відразу став начальником Управління гуманітарної політики Секретаріату Кабінету міністрів України.

На цій посаді він протримався шість років. При новому президенті Вікторі Януковичі в 2011 році Олексій Дніпров перейшов на посаду директора Департаменту фахової експертизи Секретаріату Кабміну, а в 2013 році став заступником міністра освіти науки, молоді та спорту - керівником апарату.

Міністром тоді був Дмитро Табачник, який в 90-х роках керував адміністрацією президента Леоніда Кучми, а потім був віце-прем'єр-міністром в урядах Віктора Януковича в 2002-2003 і 2006-2007 роках. З березня 2010 року Дмитро Табачник став міністром освіти і науки в уряді Миколи Азарова.

Від Порошенко до Зеленського

Під час Майдану Олексій Дніпров обороняв Міносвіти під час його захоплення студентами в лютому 2014 року. Студенти вимагали відставки керівництва, а присутній на місці Дніпрова назвав їх вимоги "розпливчастими".

Новий міністр Сергій Квіт так і не звільнив Дніпрова з посади заступника міністра освіти і науки. Навпаки, Квіт охарактеризував його як "порядну і відповідальну людину, представника європейського класу професійних аполітичних чиновників". А то, що Дніпрова виходив спілкуватися зі студентами на Майдані, Квіт вважав його величезною заслугою.

Сергій Квіт з 2007 по 2014 роки був президентом Києво-Могилянської академії, а потім до 2016 року міністром освіти і науки України в першому і другому урядах Арсенія Яценюка.

4(46).jpg

Олексій Дніпров на нараді з ректорами вищих навчальних закладів у 2015 році, джерело: knute.edu.ua

У лютому 2015 року президент Петро Порошенко призначив Олексія Дніпрова заступником глави адміністрації президента. А з квітня 2016 року Олексій Дніпров став керівником апарату президентської адміністрації.

У 2019 Володимир Зеленський знову призначив Олексія Дніпрова керівником апарату Офісу президента. До того ж Зеленський призначив Дніпрова також керівником президентських комісій по громадянству і з помилування.

У підсумку, високопоставлений чиновник працює вже в структурах четвертого президента поспіль.

Як не потрапити під люстрацію

У 2015 році Олексію Дніпрову дивним чином вдалося уникнути люстрації. Нагадаємо, до Майдану він був заступником міністра освіти Дмитра Табачника, якого прихильники Майдану, м'яко кажучи, особливо не любили.

Після того, як Петро Порошенко призначив Олексія Дніпрова заступник голови своєї президентської адміністрації, Мін'юст запропонував звільнити чиновника на підставі закону про люстрацію.

Однак за свого заступника заступився тодішній глава президентської адміністрації Борис Ложкін. Як аргумент на захист Дніпрова він в листі, адресованому до Мін'юсту, повідомив, що Дніпрова був у Дмитра Табачника не просто заступником, а заступником міністра - керівником апарату. А така посада законом про люстрацію прямо не передбачена як підпадає під люстрацію:

5(37).png
Лист Ложкіна про Олексія Дніпрова

В результаті такого підходу, скориставшись дірою в законі, непотоплюваний чиновник зміг втриматися в адміністрації Порошенко, і так і не потрапив під дію закону України "Про очищення влади".

Бадмінтоніст-олімпієць

У 2017 році Олексій Дніпров паралельно зайнявся громадською діяльністю і став президентом Федерації бадмінтону України. В результаті, через рік 2018 році чиновника обрали до складу Національного олімпійського комітету України.

Одним з віце-президентів федерації бадмінтону є Василь Продан, виходець із Чернівців, колишній голова правління АТ ДАК "Укрвидавполіграфія".

З чернівецьким бізнесменом Василем Проданом Олексій Дніпров пов'язаний не тільки через Федерацію бадмінтону. За відомостями "Страни", ще в період роботи заступником міністра освіти і науки Дмитра Табачника Олексій Дніпров налагодив з Василем Проданом досить тісні відносини. У 2012 році Продан був призначений генеральним директором державного підприємства АТ ДАК "Укрвидавполіграфія", яке об'єднує в собі всі державні видавничі підприємства України. Через ці структури проводилися, в тому числі, замовлення, друк і продаж підручників.

Тоді ходили чутки, що Продан збирається організувати угоди з поступовим виведенням активів державних видавництв, в першу чергу земельних ділянок та споруд, з подальшою приватизацією найбільш комерційно привабливих об'єктів.

У 2017 році, вже при прем'єрі Гройсманом, до ідеї приватизації об'єктів "Укрвидавполіграфія" повернулися. За вказівкою прем'єра, Василю Продану керівництво Держтелерадіо, до складу якого входила "Укрвидавполіграфія", був продовжений трудовий контракт. Майже відразу був складений і затверджений перелік об'єктів держпідприємств, що підлягають приватизації.

За цими процесами, за даними джерел в поліграфічній галузі, також наглядав і Дніпрова. Не виключено, що зберігає свій інтерес і зараз, з огляду на, що залишається при владі. І, більш того, його кандидатура не так давно розглядалася на посаду міністра освіти.

Олексій Романов

Новини

Популярні теми форуму

analytics