Close button

Як працюють сортувальні станції сміття в Києві

Як працюють сортувальні станції сміття в Києві

Відсортоване сміття, яке викидають кияни, потрапляє на сортувальні станції, а потім на переробку. Загалом у місті працюють до десяти сортувальних локацій, які знаходяться на виробничих базах перевізників, або сортувальних станцій, що працюють з перевізниками відходів за договором, повідомляє Сегодня.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Відсортовані пластик і скло везуть з Києва в інші міста.

"Відсортований пластик, наприклад, везуть на кілька харківських підприємств, скло – на завод в Гостомель", – йдеться у повідомленні.

Як зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв, зараз у місті стоїть завдання збільшувати обсяги відсортованої сировини. Також, за його словами, кияни можуть не хвилюватися, що відсортовані відходи поїдуть на полігон.

"Сортувальні лінії, як правило, розміщені на виробничих базах перевізників відходів. А комунальне підприємство "Київкомунсервіс", наприклад, працює за угодою з підприємством, що має потужну сортувальну лінію, розташовану на Видубичах. Загалом у столиці до десяти локацій, де сортують відходи, зібрані в контейнери для роздільного збору", – уточнив він.

Крім того, він додав, що ЖЕКи повинні забезпечити місця для складування великогабаритних відходів, що утворюють мешканці. Система працює таким чином: сміття накопичується, подається заявка на оператора з вивезення відходів – комунальне підприємство "Київкомунсервіс", і сміття забирають. Але накопичення сміття, нагадав Пантелеєв, не повинно перетворюватися на стихійні звалища у дворах.

Крім того, Пантелеєв підкреслив, що у Києві завершується робота над Регіональним планом управління відходами, який включатиме ряд заходів для "цивілізованого вирішення питання утилізації відходів". Незабаром відбудеться його презентація. Зокрема, у столиці опрацьовують питання будівництва переробного комплексу, який також буде передбачати безпечну утилізацію відпрацьованих батарейок і поводження з хімічними відходами. Це питання зараз обговорюється спільно з профільним міністерством.

Нагадаємо, що у Києві стартував новий пілотний проєкт з роздільного збору відходів. Так, у центрі столиці встановили великі "дзвони" – окремо для скла, паперу і пластику. До кожної точки, де встановлені такі контейнери, приїжджають спеціальні машини, які вивозять сміття, не змішуючи його в одну купу.

Раніше ми повідомляли, що звалище сміття біля багатоповерхівок у Деснянському районі Києва не дає спокійно дихати жителям мікрорайону. Невідомі звозять сюди відходи з усього міста. Люди скаржилися в поліцію, втім, гори непотребу продовжують рости.

Наталя Руда

Новини

Популярні теми форуму

analytics