Close button

Інфраструктура для електрокарів. Що маємо та що в планах?

Інфраструктура для електрокарів. Що маємо та що в планах?

Електрокари — це крок до екологічного та розумного майбутнього. Попит на автівки з електричним двигуном зростає по всьому світу. Це пов’язано зі збереженням екології, економічністю та комфортом. Ви їдете на машині, але не забруднюєте навколишнє середовище, не витрачаєте гроші на бензин і нерви на паркування, повідомляє НВ.

Щоб екоавтомобілі поширювалися в Україні, необхідно створити відповідну інфраструктуру. Насамперед, потрібно встановлювати зарядні станції, відводити окремі місця для паркування та звільнити електромобілі від сплати ПДВ. Якщо люди будуть впевнені, що вони без проблем й в будь-якому місці зможуть зарядити машину, попит на «зелені» авто зросте.

Наразі кількість зарядних станцій для електрокарів в усьому світі перевищила 1 млн. Майже 80% глобального автомобільного ринку переходить на електромобілі та гібриди. Лідером з розповсюдження «зелених» авто є Норвегія. Там продається 24% електрокарів від загального обсягу продажів автомобілів. Електромобілі в Норвегії не обкладаються ПДВ та податком на продаж. Крім того, низка муніципалітетів дозволяє власникам екоавто безоплатно паркуватися, заряджати свої машини й користуватися автобусними транспортними смугами.

У Франції, приміром, за те, що людина купила електрокар держава дає грошовий бонус. В Німеччині покупці мають знижку 3−4 тисячі євро, електротранспорт та зарядні модулі звільняються від деяких податків, прилади для зарядки електромобілів облаштовують в багатоквартирних будинках.

Багато країн взагалі вирішили відмовитися від автівок із двигуном внутрішнього згорання. Уже 17 країн оголосили про таку мету. В Україні ринок електрокарів також розвивається й попит на такі машини щомісяця зростає. Ми входимо до топ-5 країн за динамікою розвитку ринку.

За перше півріччя 2020 року в нашій країні зареєстровано 3 384 електромобілів. Це на 16% більше, ніж за аналогічний період минулого року. А станом на кінець липня цього року — зареєстровано майже 23 тисячі електромобілів і трохи більше гібридів, які разом складають близько 46 тисяч авто. Нам необхідно впроваджувати сучасні рішення в інфраструктурі, які будуть зручними та комфортними для населення. Електротранспорт і електрозарядні станції мають стати невід'ємною частиною нашого життя. Також необхідно зменшити вартість електрокарів.

Про електрозарядні станції

Чим більше буде електрокарів, тим більше буде заправок та електрозарядних станцій. Ми хочемо, щоб заправки були в кожному будинку й в людей не виникало проблем із заряджанням машини. Йдеться про те, щоб при будівництві будинків створювати одразу стоянки із зарядними станціями.

Зараз за українським законодавством розміщувати електрозарядки можна лише на дорогах державного значення, яких 46,6 тисячі кілометрів. А вимоги до кількості заправок на дорогах місцевого значення, яких 117 тисяч кілометрів, не визначені. Це обмежує можливість пересування на такому виді транспорту по країні. Норма є лише для електрозарядок на парковках — кількість місць на стоянках, обладнаних зарядками, має бути не менше 5% від усієї кількості паркомісць. Також є проблеми з отриманням технічних умов на підключення, виходячи з невизначення напруги та потужності.

Національною транспортною стратегією до 2030 року передбачено стимулювання використання електромобілів. Найближчим часом ми плануємо оновити її положення. Мета — збільшити частку електрокарів до 75% у 2030 році.

Міністерство ініціювало та долучилося до розробки ключових змін у державні будівельні норми в частині розміщення електрозаправок на дорогах.

Що хочемо зробити?

  • внести зміни до державних будівельних норм
  • внести зміни до законодавства та створити Всеукраїнську базу мережі електрозаправок
  • створити умови для встановлення зарядних станцій на всіх автомобільних дорогах загального користування

Виробництво електрокарів в Україні

Також одна з головних задач — створити умови для виробництва електромобілів в Україні.

Переваги електрокарів:

  • можливість паркувати перпендикулярно, тоді потребує місця трохи більше за мопед
  • на місці одного великого позашляховика смартів може стати майже 3
  • економічність
  • екологічність
  • підзарядка при зниженні швидкості
  • високий ККД

Україна може почати серійне виробництво електромобілів, слідом за іншими державами, які мають своє автовиробництво.

Наприклад, Державне космічне агентство, завод Південмаш і південнокорейська компанія Caris підписали меморандум щодо виробництва 5 тисяч електробусів до 2023 року, а також 7,8 тисячі зарядних станцій. Це не лише локалізація виробництва електробусів в Україні, а й обмін технологіями.

Також нещодавно презентували перший український електромобіль для людей з інвалідністю. Його розробили на базі Smart. Називається він Ukrainian Social Electric Car (USEC). Ця машина дозволить людям з порушеннями опорно-рухового апарату комфортно переміщатися по місту. Людина з інвалідністю може заїжджати в автомобіль: при піднятті кришки відкривається спеціальна платформа. Водій в цій машині може використовувати ручне управління.

Технології розвиваються в шаленому темпі й ми маємо тримати руку на пульсі. А Уряд та Верховна Рада мають створювати умови для поширення електромобілів в Україні та розбудови належної інфраструктури.

Тетина Буденко

Новини

Популярні теми форуму

analytics