Close button

Воду з крана перевірили на наявність коронавірусу

Воду з крана перевірили на наявність коронавірусу

У липні-серпні фахівці відібрали 30 зразків стічних вод в 5 містах України, в тому числі і в Києві для дослідження на наявність у воді SARS-COV-19. Відбирали композитні проби стічних вод, що надходять на очисні споруди, а також проби вод після очищення. У жодній з з проаналізованих проб, як в неочищених, так і в очищених водах, коронавірус не виявлено, повідомляє прес-служба "Київводоканалу", повідомляє ZN.ua.

Це підтверджує інформацію Всесвітньої організації охорони здоров'я щодо питної води про те, що COVID-19 у воді не живе і легко піддається окисленню. Дезінфекція на етапі водопідготовки знищує будь-які віруси. Також ВООЗ зазначає, що "на сьогоднішній день немає ніяких доказів того, що вірус COVID-19 передається через каналізаційні системи, з очищенням стічних вод або без них".

Дослідження стічних вод в Україні на наявність в них вірусу SARS-COV-19О провели за єдиним стандартом. Отримані результати передадуть в базу даних NORMAN, як науковий внесок України.

"З урахуванням погіршення епідеміологічної ситуації в країні актуальним є повторення відбору проб, але ми впевнені, що на об'єктах Київводоканалу ніяких відхилень в якості як питної води, так і стоків, виявлено не буде. Наша Бортницька станція аерації працює в штатному режимі з дотриманням гігієнічних і техніки безпеки праці", - відзначили в Київводоканалі. Аналіз проводила генетична лабораторія «Diagen», розташована в Києві.

На думку вчених, головний зовнішній чинник, який призводить до погіршення якості води - це скидання забруднених комунальних стічних вод і забруднюючих речовин з промисловими стоками. Річний обсяг останніх в басейні Дніпра становить близько 0,63 кубічних кілометрів.

Ще одна проблема - це "цвітіння води" або масовий розвиток мікроскопічних планктонних водоростей. За словами вчених, найінтенсивніше "цвітіння" води в Дніпрі було в 1960-1970 роках після того, як Дніпро зарегулювали Каховським і Кременчуцьким водосховищами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics