Close button

ЄС вирішив запровадити санкції проти Білорусі, але не проти Лукашенка

ЄС вирішив запровадити санкції проти Білорусі, але не проти Лукашенка

Євросоюз прийняв рішення запровадити санкції проти Білорусі, які будуть затвердженні 2 жовтня, повідомляє Украинская правда.

Рішення було прийнято під час Спеціального засідання Європейської Ради.

За словами її президента Шарля Мішеля, Європейська рада намагалась відпрацювати спільну позицію щодо ситуації у Білорусі.

"Сьогодні ми вирішили імплементувати санкції, які були погоджені раніше. Це є дуже важливим та чітким сигналом щодо нашої надійності. Вже завтра за письмовою процедурою ми застосуємо ці санкції", – сказав він..

Санкції стосуватимуться 40 посадовців, але не самопроголошеного президента Олександра Лукашенка.

"Хоча Лукашенка немає у цьому санкційному листі, ми, зрозуміло, будемо слідкувати за ситуацією та за розвитком подій. Ви знаєте, що ми хотіли б посилити діалог з Білоруссю. Ми бачимо у цьому важливу роль ОБСЄ, яка може сприяти конструктивному підходу для вирішення ситуації. Я хочу повторити, що ми засуджуємо всі залякування та насильство проти мирних членів опозиції", – заявив президент Європейської ради.

Передісторія:

  • Після президентських виборів у Білорусі з 9 серпня щодня проходять масштабні мітинги проти оголошеної перемоги на них Олександра Лукашенка, який керує країною вже 26 років. З одного боку він "визнав, що засидівся" на цій посаді. З іншого – заявив, що владу не віддасть.
  • Опозиція сформувала Координаційну раду і вимагає перевиборів. Шістьох із семи членів президіїї цієї ради Лукашенко вже або кинув за грати або видворив із країни.
  • 23 вересня державне інформагентство Білорусі повідомило, що Олександр Лукашенко "вступив на посаду президента". Видання TUT.BY повідомляло, що на 10 ранку 23 вересня ні посли, ні міністри, з якими вдалося зв'язатися, про інавгурацію не чули.
  • За білоруським законодавством, церемонія інавгурації повинна транслюватися по національному телебаченню. Це не було зроблено.
  • Україна, багато європейських країн, США та Канада не визнають Лукашенка президентом Білорусі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics