Close button

Чи допоможе Що таке пульсоксиметр виявити пневмонію

Чи допоможе Що таке пульсоксиметр виявити пневмонію

У розпал другої хвилі пандемії COVID-19 часто можна почути рекомендації купити додому пульсоксиметри - прилади, що вимірюють насичення крові киснем. Експерти назвали це головним параметром, на який варто орієнтуватися при захворюванні, повідомляє Аргументы и Факты.

Чи справді це такий потрібний прилад? Спеціаліст з навчально-методичної роботи РНІМУ ім. Н.І. Пирогова, лікар швидкої допомоги Рустам Мердалімов розповів, як працює пульсоксиметр і чи потрібно мати його вдома.

В нашій крові є червоні кров'яні тільця - еритроцити - вони відповідають за транспорт кисню. Пульсоксиметр вимірює сатурацию крові, тобто наскільки добре вона насичується киснем. Процедура неінвазивна: на палець надівається пристрій, в якому є інфрачервона лампочка і інфрачервоний датчик. Вони просвічують судини пальця і оцінюють насиченість киснем. Нормальне значення - 95 відсотків. Якщо воно нижче, це може вказувати на патології в дихальній системі.

- Якщо у пацієнта коронавірус, чи може воно вказати на пневмонію на ранній стадії захворювання?

- При коронавирусной інфекції в першу чергу страждає дихальна система - він викликає розвиток важкої пневмонії. У людського організму є досить потужні компенсаторні механізми - вона спрямовані на те, щоб уникнути гіпоксії - нестачі кисню.

Спочатку буде збільшитися частота дихальних рухів, частота серцевих скорочень, щоб підтримувати необхідну сатурацию. Але в цей період пульсоксиметр буде показувати нормальні значення. А коли хвороба тече вже не перший день, легенева тканина серйозно постраждала і не справляється з газообменом - сатурація починає падати. Якщо підсумувати - пульсоксиметр може вказати на ургентне (тобто вимагає екстреного втручання) стан пацієнта. Хворобу на ранній стадії він навряд чи виявить - це може зробити тільки лабораторне дослідження.

- Так, і якщо сатурація почне неконтрольовано падати, лікар зможе прийняти рішення про госпіталізацію. Якщо людини спостерігають будинку і йому не потрібно респіраторна підтримка, тобто подача кисню, лікар може стежити за показниками і вчасно помітити, що сатурація почала падати. У цьому сенсі пульсоксиметр дійсно може стати в нагоді.

Для прийняття рішення про госпіталізацію в стаціонар застосовується шкала NEWS. У неї входять оцінка частоти дихальних рухів і серцевих скорочень, систолічний артеріальний тиск, сатурація крові і деякі інші значення.

- Так чи варто купити його додому, якщо ти поки не хворієш? Чи потрібен він не під час пандемії?

- Нічого поганого в його наявності немає, він поряд з тонометром може показати досить важливі життєві показники. Він неінвазивний, ніякої шкоди не несе. Не всі люди вміють вимірювати пульс - він може показати частоту серцевих скорочень, що не завжди може тонометр. Але якщо говорити по практиці: багато людей купують тонометр і їм не користуються. І пульсоксиметром навряд чи будуть користуватися після епідемії. Якщо все нормально, він навряд чи покаже щось дивовижне.

- По-перше, смартфони і додатки за оцінкою сатурації навряд чи проходили офіційну реєстрацію і відповідні випробування. Тому точність їх вимірювання може викликати сумніви. По-друге, висока ймовірність похибки при неправильному розташуванні пальця у камери або при недостатньому освітленні. В результаті пацієнт може отримати помилкову інформацію і зайвий привід для паніки.

Новини

Популярні теми форуму

analytics