Close button

Лікарі занепокоєні: поліомієліт повертається

Лікарі занепокоєні: поліомієліт повертається

Очікується, що нова вакцина проти поліомієліту, поки ще не ліцензована, отримає екстрений дозвіл ВООЗ до кінця року. Експерти відзначають, що цей випадок буде першим, коли Всесвітня організація охорони здоров'я проведе процедуру включення не ліцензованої вакцини або препарату в список для надання екстреної допомоги.

Нова вакцина проти поліомієліту, розроблена для запобігання шкідливих мутацій, розглядається як ключ до викорінення хвороби. Дикий (природний) поліовірус майже викорінений в світі. Тільки дві країни - Афганістан і Пакистан - досі повідомляють про випадки захворювання. Але, не дивлячись на це, кількість різновидів поліовірусу, які виникли природним чином з ослабленого вірусу поліомієліту, використовуваного при вакцинації, зростає. Випадки циркулюючого поліовірусу вакцинного походження ростуть в Афганістані, Пакистані, Філіппінах, Малайзії, Ємені та 19 африканських країнах, повідомляє Nature.

На даний момент в 2020 році у всьому світі зареєстровано понад 460 випадків поліомієліту вакцинного походження. Це більш ніж в 4 рази перевищує число випадків, виявлених до теперішнього часу в 2019 році. Епідеміологи серйозно стурбовані тим, що мільйони людей потенційно не мають імунітету до вірусу вакцинного походження. На даний час незалежні наукові консультанти Всесвітньої організації охорони здоров'я проводять оцінку нової вакцини для прийняття подальших дій, необхідних для дозволу на використання вакцини.

Новини

Популярні теми форуму

analytics