Close button

Що таке недержавні пенсійні фонди

Що таке недержавні пенсійні фонди

Отримати гідну пенсію можна завдяки власним накопиченням. Альтернатива – це відкрити рахунок та робити внески до недержавного пенсійного фонду (НПФ), повідомляє The Page.

Що таке приватний пенсійний фонд?

Приватний, або недержавний пенсійний фонд – це неприбуткова організація, метою якої є накопичити пенсійні внески, зберегти їх і виплатити надалі. Відмінність від державного пенсійного фонду – людина відкладає свої кошти на свою старість, а не платить зі своїх податків на пенсію іншим. Сума пенсії залежить не від держави, а від суми вкладу клієнта НПФ.

НПФ можуть бути відкритими (учасниками такого фонду можуть бути будь-які фізичні особи, внески в їх користь можуть робити будь-які фіз і юрособи); корпоративними (учасниками такого фонду можуть бути юридичні особи-роботодавці); професійними (учасниками фонду можуть бути організації роботодавців, профспілки, об'єднання громадян і об'єднання роботодавців).

Як повідомив в коментарі для партнера – щотижневика «Перша Шпальта» керівник локальними активами групи ICU Григорій Овчаренко, на сьогодні в Україні працює 63 недержавні пенсійні фонди, кількість учасників яких становить майже 880 тис. осіб.

Як працює недержавний пенсійний фонд?

НПФ – це чітка структура з чотирьох складових, яка регулюється законодавством. Складається з:

  • Фонду, який приймає вклади та відповідає за їх збереження;
  • Адміністратора, з яким клієнт укладає контракт. Ця особа веде облік пенсійних рахунків та займається бухгалтерією;
  • Компанії з управління активами (КУА) – це інвестиційна компанія, яка управляє вкладами клієнтів. КУА може інвестувати гроші клієнта у депозити, цінні папери та ін., для того, щоб уберегти вклади від інфляції;
  • Банк-зберігач, в якому НПФ відкриває рахунок і у якому зберігаються цінні папери та гроші фонду.

Щоб відкрити рахунок у НПФ, клієнтові потрібно вибрати фонд, ознайомитися з його програмами, укласти контракт, робити внески згідно з договором. Фонд проведе розрахунок та розповість приблизну суму пенсії.

Чи може НПФ збанкрутувати?

Не може. Згідно із законодавством України, НПФ не може стати банкрутом. Однак його можуть ліквідувати, тоді гроші вкладників можуть перевести в інший фонд. Для того, щоб дізнатись, чи все добре у обраного фонду, Нацкомфінпослуг зобов'язав НПФ розкривати інформацію про показники прибутковості та про те, куди були інвестовані гроші вкладників.

«Питання довіри складніше. Недовіра до недержавних пенсійних фондів залежить від довіри населення до фінансових інститутів. Майже 60% українців не довіряє банкам в Україні. А 54% населення не хочуть економити через недержавні пенсійні фонди. Ми знаємо, що в України були складні часи та багато банків збанкрутували. Але після криз довіра до фін інститутів змінюється. Наприклад після кризи у США рівень недовіри до банків виріс майже в три рази, але через п'ять років він зменшився», – повідомив Овчаренко.

Які існують надійні приватні пенсійні фонди?

За даними фінансової групи ICU,серед п'яти лідерів по прибутковості виявилися два пенсійні фонди під управлінням ОТП Капітал – НПФ «Магістраль» та ОТП «Пенсія», і три під управлінням групи ICU: «Династія», «Емеріт-Україна» і «Взаємодопомога».

Фото: ICU

Лідером за кількістю учасників протягом останніх років залишається «Магістраль», а лідером за приростом учасників став НПФ «Золота осінь».

Які плюси та мінуси у приватних пенсійних фондів?

Серед переваг НПФ – розмір пенсії залежить від клієнта, а не від держави. За даними Нацкомфінпослуг, середній розмір одноразової виплати становить 7,5 тис. грн. Ще учасники фондів мають податкові пільги: вклади не обкладаються податком на доходи. Ще свій внесок можна забрати достроково, якщо у клієнта великі проблеми зі здоров'ям. Так само, пенсію в НПФ можуть успадкувати діти клієнта.

З мінусів: активи НПФ поки що малі, а практика НПФ не поширена в Україні. За словами Григорія Овчаренка, стати учасником недержавного пенсійного фонду можна тільки у великих містах.

Фото: Нацкомфінпослуг

«Деякі банки вже почали працювати з інструментом НПФ. Наприклад, «OTP Банк» або Приватбанк. Тому сьогодні можна стати учасником або отримати такі послуги та у деяких банківських мережах», – додав він.

НПФ: досвід країн

За словами Григорія Овчаренка, існує багаторівневий механізм захисту пенсійних заощаджень: диверсифікація, нагляд з боку держави, розподіл функцій з контролю діяльності. Ефективність роботи НПФ визначається роботою цих інструментів і відсутністю гучних скандалів.

«Сьогодні ми бачимо, що існує необхідність дострокового заощадження фінансів. Перший крок, який був зроблений в Британії напередодні реформування пенсійної системи – це заява прем'єрміністра Тоні Блера про те, що чинна система не здатна забезпечити прийнятний рівень пенсій у майбутньому. Тому ми сьогодні бачимо, що й у нас прем'єрміністр також наголошує на необхідності реформування солідарної системи, яка тільки й існує в Україні », –повідомив він і додав, що існує безліч позитивних та негативних прикладів роботи НПФ. Їх потрібно аналізувати та розуміти.

У Британії накопичувальну систему пенсій ввели у 2012 році. Спочатку 1% вкладав роботодавець, і 1% – працівник. Після п'яти років, коли довіра зросла, розмір внесків збільшили спочатку до 3%, а далі до 5%.

Наталія Миронова

Новини

Популярні теми форуму

analytics