Close button

Київ після виборів: що зміниться

Київ після виборів: що зміниться

Читати новину російською мовою, повідомляє Вести.

Офіційно результати виборів у Києві територіально-виборча комісія (ТВК) повинна оголосити 6 листопада.

Але як підтвердили відразу кілька джерел, вже відомо, що чинний мер Віталій Кличко перемагає у першому турі, набираючи 51% голосів. Крім того, відомо, які партії будуть займати місця в Київраді після виборів.

Нове положення у політичній ситуації зараз таке: дві найбільші фракції - "Євросолідарність" (31 депутат) і УДАР - 30 депутатів + мер (а значить за фактом ті ж 31). Крім УДАРу і "ЄС" до Київради увійдуть партія "Єдність Олександра Омельченка" (14 осіб), по 12 - у партії президента Володимира Зеленського "Слуга народу", "Батьківщина" і ОПЗЖ. А найменше мандатів отримає "Голос" - 9. Серед тих, хто за результатами виборів проходить в Київраду, 47 зі 120 - це нинішні депутати, інші - новачки.

Одна з найбільш обговорюваних тем серед майбутніх депутатів: хто увійде в коаліцію з фракцією мера. Логічно було б припустити, що коаліцію складуть дві найбільші фракції, у яких разом набирається 61 голос, необхідний для прийняття будь-якого рішення. Обидві партії були єдиною командою протягом двох каденцій починаючи з 2014 року. Але все говорить про те, що вітер змінився.

Запрошення до дружби

У партії "Євросолідарність" готові до коаліції. Наші джерела в партії говорять, що зараз ведуться активні переговори з нинішніми союзниками. "Партія публічно підтримала кандидатуру мера Віталія Кличка на виборах, і це привело його до перемоги на виборах", - озвучують позицію співрозмовники. Правда, замовчують про відповідь Кличко, яка прозвучала після призову дружити. Він, нагадаємо, відразу заявив: "УДАР йде на вибори самостійно. Ми не торгуємося".

Проте в "ЄС" гаряче рекомендують свої кандидатури на посаду секретаря Київради, яку зараз займає Володимир Прокопів, який знову пройшов до київського "парламенту". Це сам Прокопів, а також екснардеп Леонід Ємець, у якого найвищий результат на виборах - за нього в Дарницькому районі, за попередніми даними, виборці віддали 9 тис. голосів. А також пройшов по списку екснардеп від БПП Костянтин Усов. Фракцію, як кажуть, може очолити Марина Порошенко.

У самому УДАРі поки тільки підтверджують, що переговори ведуться у режимі онлайн через те, що мер на самоізоляції через Covid. Крім того, захворіли кілька ключових гравців команди мера, в тому числі головний парламентер і один з керівників кампанії УДАРу Дмитро Білоцерківець. Офіційно і неофіційно тут кажуть, що занадто зайняті виборами й поки не думали про коаліцію, тим більше що у випадку з Київрадою закон не зобов'язує.

А серед рядових депутатів і зовсім є невдоволення щодо представників "ЄС": "Ми домовлялися, що на виборах ніхто не займається чорним піаром один проти одного, але цю усну угоду порушили, у нас є інформація про критику, в першу чергу, мера в передвиборчих агітках і на деяких каналах".

Якщо коаліція двох все-таки з'явиться, то розвиток Києва піде за таким же сценарієм, який був дві попередні каденції. По суті, це повністю відповідає тим заявам Кличко, які звучали останнім часом: розвиток зелених зон, ремонт доріг, добудова Подільського моста і будівництво метро на Виноградар. Чи затвердять новий Генплан, який вже два роки висить на сайті для загального обговорення, але так і не прийнятий, - велике питання. Крім того, не виключені нові скандали з резонансними будівництвами.

Районні ради та хаби в бібліотеках

Другий варіант коаліції, який може з'явитися в Раді, - це УДАР і "Слуга народу". У самій партії підтвердили, що ведуть дуже активний діалог з мером онлайн. Тут теж обговорюють можливих спікерів Київради, і однією з кандидатур може бути №1 списку - Євгенія Кулеба. "Поки переговори ще тривають. Вони ускладнюються ситуацією на рівні країни, хворобою мера і тим, що немає офіційних результатів", - сказала Кулеба.

Вона не виключає, що в разі створення коаліції претендуватиме на посаду секретаря Київради. "У мене є, як і у багатьох, лідерські амбіції. По прізвищах сказати зараз складно, тому що це теж предмет переговорів. А наше завдання - запропонувати кандидатів на всі позиції, щоб представництво наших виборців було найбільш ефективним".

У Київраді "слуги" мають намір якраз зайнятися Генпланом. "Ми будемо рухатися по своїй програмі "Місто для тебе". У першу чергу - це робота над Генпланом, який врегулює величезну кількість критичних питань, пов'язаних з Києвом, - це резонансні забудови", - обіцяє Кулеба.

Крім того, "слуги" мають намір повернути райради, чого, до речі, в попередніх каденціях так і не зробили, вважаючи їх роботу неефективною: "Виходячи з нашої програми, ми будемо концентруватися на розвитку мікрорайонів, це буде робота з децентралізації Києва".

Нагадаємо, у Верховній Раді знаходиться законопроєкт "Про столицю" авторства нардепів від СН, за який проголосували в першому читанні. Він як раз передбачає розвиток самоврядування районів та мікрорайонів - за проєктом у місті повинні з'явитися ратуші. Але ключова позиція проєкту - поділ повноважень чинного мера і поява якогось префекта, представника президентської гілки влади, який буде обіймати посаду голови КМДА, - викликала багато критики. Зрозуміло, в першу чергу з боку мера, у якого істотно скорочуються повноваження.

"Проєкт "Закону про столицю", за який проголосували у першому читанні, знаходиться, я точно знаю, на серйозному доопрацюванні, тому що його не приймає більша частина народних депутатів. І я думаю, що потрібно провести максимальну кількість консультацій і знайти модель, яка стане прийнятною. Але, незалежно від ходу голосування, наша команда вже зараз буде підтримувати розвиток мікрорайонів. У нас в програмі були тези про створення громадських хабів на рівні місцевих громад. І вже зараз є рішення на базі бібліотек без використання бюджетних коштів створювати центри комунікацій для активних городян", - говорить Кулеба.

У кого золота акція

Але у союзу УДАРу і СН не вистачає голосів для створення більшості в Київраді. А значить їм доведеться їх добирати коштом інших фракцій.

При цьому "Голос" явно буде тяжіти до "ЄС". Такий висновок можна зробити, якщо хоча б уважно почитати списки тих, хто пройшов і хто балотувався в Київраду. Там є, наприклад, співробітники секретаріату Київради, тобто підлеглі Прокопіва з "ЄС".

"Батьківщина", яка номінально була в опозиції в нинішньому складі, за фактом часто підтримувала рішення чинного мера і фракції "Солідарність", куди входять ударівці. А ось ОПЗЖ може подружитися з "ЄС". У всякому разі, в списках "Євросолідарності" ми знайшли людей, пов'язаних з нардепом від ОПЗЖ Вадимом Столаром.

Новини

Популярні теми форуму

analytics