Close button

Збувається найгірший сценарій. Американські ЗМІ про вибори президента

Збувається найгірший сценарій. Американські ЗМІ про вибори президента

Читати російською мовою, повідомляє Вести.

Переможець президентських виборів у США залишається невідомим: розрив між суперниками - "червоним" Дональдом Трампом і "синім" Джо Байденом - мінімальний, на рахунку - кожен голос, підбивання підсумків затягується, пристрасті розпалюються.

Що показали вибори і яке майбутнє чекає Америку в разі перемоги того чи іншого кандидата - в огляді американських ЗМІ.

CNN: в заявах Трампа - відверта брехня

Дональд Трамп збирався оголосити про свою перемогу, не чекаючи завершення підрахунку голосів. Про це повідомляє CNN.

"Президент Трамп атакував законні спроби підрахунку голосів у своєму виступі в Білому домі рано вранці в середу (за місцевим часом - ред.), висловивши припущення, що спроби підрахувати всі бюлетені рівносильні позбавлення виборчих прав його прихильників", - пише агентство.

У CNN заявляють, що промова Трампа вводить в оману, а заяви - відверта брехня, і називають його слова атакою на демократичний процес. "Він наполягав на тому, щоб ті штати, в яких підрахунок голосів нині показує, що він лідирує, повинні бути зараховані на його користь, не дивлячись на те, що ще потрібно підрахувати значну кількість голосів", - пояснюють журналісти.

Трамп готувався оголосити про перемогу напередодні ввечері, але коли підрахунок голосів продовжився, він заявив про фальсифікацію і пригрозив звернутися до Верховного суду США.

У відповідь на звинувачення Трампа юрист-республіканець Бенджамін Гінсберг заявив, що закони кожного штату дозволяють розв'язати питання, якщо є претензії до певних бюлетенів або до виборчого процесу. У даному ж випадку мова йде про законно віддані голоси.

"А для президента сказати, що ми маємо намір позбавити права голосу тих, хто законно проголосував, - це дійсно екстраординарне", - цитує юриста CNN.

Для перемоги на виборах кандидат повинен набрати 270 голосів вибірників. Станом на 13:30 за київським часом, у Джо Байдена - 238 голосів, у Трампа - 213.

The New York Times: Трамп давно готувався до переможної промови

Тут також пишуть про те, що поки лідер у перегонах за президентське крісло ще не визначений, Трамп уже зробив неправдиву заяву про свою перемогу.

"Ми переможемо ... Наскільки я розумію, ми виграли", - цитує видання слова Трампа. "Насправді він не виграв в тих мінливих штатах, які він вважав переможними, такими як Північна Кароліна, Пенсільванія і Мічиган. Багато штатів все ще підраховували голоси й не повідомляли про підсумки голосування", - відбиває заяву президента США The New York Times.

Слова Трампа видання вважає апофеозом його багатомісячних спроб поставити під сумнів легітимність виборчих перегонів, і можуть розпочати затяжний судовий процес.

Також автор статті звернула увагу, що свою заяву Трамп зробив на противагу заяві Джо Байдена, який попросив своїх прихильників набратися терпіння, поки не будуть підраховані всі голоси. Зокрема, ексвіцепрезидент зазначив, що ні він, ні Трамп - не в тому положенні, щоб оголошувати переможця виборів.

The New Yorker: покінчити з безумством швидко не вийшло

"Розгортається найгірший сценарій виборів", - під такою назвою вийшла у виданні стаття про спроби Трампа поставити під сумнів результати волевиявлення американців до офіційного оголошення підсумків.

The New Yorker пише, що у Байдена ще є шанс на перемогу, після того, як Трамп завів риторику про сфальсифіковані вибори.

Видання нагадує, що кампанія Байдена будувалася на тезі "голосуй і ми зможемо з цим покінчити": "Покінчити з божевіллям, непрофесіоналізмом, з утомливих щоденним спектаклем, яким було президентство Дональда Трампа".

Однак виконати свою обіцянку покінчити з хаосом і завершити кризу у Байдена поки не вийшло.

"Вибори 2020 року, яких демократи чекали чотири роки після потрясіння, пережитого у 2016-му, коли Трамп став президентом, у цифрах Колегії вибірників були тієї ночі виборів, якої хотів Байден. Розрив між Байденом і Трампом залишається занадто маленьким, і хоча Байден ще може вийти переможцем, навіть в цьому випадку поствиборна юридична конфронтація, якою погрожував Трамп, цілком можлива", - прогнозує видання.

У The New Yorker також згадали, скільки разів з серпня президент США заявляв про фальсифікацію виборів. І тепер, коли, не маючи жодного доказу, Трамп виступив зі звинуваченнями вже після голосування, він ніби дав збутися власним пророцтвом. "На жаль, найгірші сценарії, схоже, збуваються", - констатує автор матеріалу. Вона пише, що після майже чотирьох років розбіжностей і некомпетентності Трампа у 2020 році країну охопила воістину серйозна криза. Пандемія коронавірусу з величезною кількістю смертей і супутня економічна катастрофа послужили тому, що в останньому опитуванні Gallup понад 70% опитаних заявили, що країна рухається в неправильному напрямку.

Журналіст прогнозує, при такому перебігу подій може в результаті перемогти той чи інший кандидат, і розписує, чим обернеться для Америки другий прихід Трампа.

"Правда в тому, що на кожному етапі свого шляху він був готовий сказати й зробити те, що раніше було неприпустимо в американській політиці. Він підтримував диктаторів, таких як Володимир Путін, і просив інші країни допомогти йому перемогти Джо Байдена. Він так багато брехав, що газета Washington Post записала понад двадцять тисяч його брехливих і перекручених фактів. Він витягнув особисту вигоду з президентства, і він зняв з себе відповідальність за провальну реакцію свого уряду на пандемію, яка вже забрала життя понад двохсот тридцяти тисяч американців", - йдеться в статті.

"Питання зараз не в тому, як далеко Трамп піде, щоб залишитися на своєму посту - останні чотири роки дали остаточну відповідь на це питання. А в тому, чи залишився хто-небудь ще, щоб зупинити його, оскільки Америка входить в небезпечну невизначеність виборів, в яких поки що немає переможця", - резюмує автор.

The Wall Street Journal: єдності Америки не буде

У матеріалі виконавчого вашингтонського редактора видання Джеральда Сейба мова йде про те, як вибори 2020 року поглибили розкол в американському суспільстві, про що писали також і європейські ЗМІ.

"Результат президентських перегонів не було визначено пізно ввечері у вівторок, але зрозуміло одне: будь-яка думка про те, що політична картина може виглядати зовсім інакше після року запеклих дебатів і роздумів і в результаті катарсичних президентських виборів, здається, почала згасати", - пише автор.

Посиленні суперечності відбилися і в опитуваннях, які провели в день голосування. Наприклад, за Трампа голосували білі чоловіки "з робочого класу", за Байдена - білі жінки з вищою освітою.

У матеріалі йдеться про те, що вибори не показали консенсусу ні по одному з важливих питань, озвучених під час виборчої кампанії, як те, чи повинна країна більше турбуватися про здоров'я населення або економічне здоров'я, повинні американці думати про проблему системного расизму, і як правильно використовувати наростальне різноманіття країни.

"Замість цього суперечки з усіх цих питань, здається, приречені на продовження", - прогнозує автор.

За його словами, у кожного з суперників за президентське крісло була своя стратегія, але в результаті за них голосували не новонавернені прихильники, а ті, кому не подобався другий кандидат.

"Два противники сімдесяти з хвостиком років билися до пізньої ночі вівторка без ясного результату, але їх битва підтвердила, що нікому з них не вдалося прокласти місток хоч в одному з основних розколів", - констатує Сейб.

Fox News: вибори пройшли, пора подумати про Covid-19

Демократи зберігають контроль над Білим домом, боротьба за більшість у конгресі триває, пише Fox News. Там повідомляють, що результат президентських виборів залишається питанням декількох днів, оскільки підрахунок голосів триває.

Видання утримується від інтерпретації того, що відбувається і різких коментарів на адресу того чи іншого кандидата на президентське крісло, схиляючись до публікації сухих фактів і коментарів експертів і державних чиновників.

Новини

Популярні теми форуму

analytics