Close button

Чого чекати від Абромавічус в наглядовій раді Ощадбанку

Чого чекати від Абромавічус в наглядовій раді Ощадбанку

Колишнього генерального директора державного концерну "Укроборонпром" Айварас Абромавичус призначили представником держави в наглядовій раді Ощадбанку, повідомляє Dubinsky.pro.

Несподіваний для багатьох крок, особливо з урахуванням всіх неадекватних рішень цієї людини в оборонному комплексі, багато з яких мають розслідувати правоохоронні органи. Занадто багато питань до дій Абромавічус на чолі держконцерну, тому абсолютно очевидно, що призначення в держбанк неприйнятно. Щоб зрозуміти всі ризики, які можуть виникнути від подальшої співпраці України з Абромавічус, необхідно згадати, як складалася в нашій країні його бізнес і бізнес його дружини Катерини Рибаченко.

Про видатного аграрії-Рибаченко

Як відомо, Рибаченко була керівником компанії «Агро-Регіон». Особливо процвітати вона почала в той момент, коли її чоловік зайняв пост міністра економіки. Це період з грудня 2014 року по квітень 2016- го.

До приходу в «Агро-Регіон» Катерина Рибаченко не володіла досвідом роботи в сільському господарстві, і працювала заступником гендиректора донецького футбольного клубу «Металург» (2003-2004 роки). А після п'ять років не працювала, відпочивала. Але це не завадило початківцю агробізнесменів перетворитися в топ-менеджера АПК, і зробити з скромною агрокомпанії, обтяженої численними боргами, один з найефективніших підприємств країни з земельним банком в 38 тис. Га.

З появою Абромавічус в українській політиці активи холдингу «Агро-Регіон» почали стрімко збільшуватися. Наприклад, за один лише вересень 2016 року компанія «Білий колір», що входить в холдинг «Агро-Регіон», придбала Бориспільське ХПП, яке раніше належало ГК «Сільгосппродукт», потужністю одноразового зберігання 33 тис. Т. А за два роки компанія побудувала новий сучасний комплекс для зберігання і переробки зернових - Бориспільський елеватор, вартістю 29,2 млн грн.

Сама Рибаченко в одному з інтерв'ю в 2015 році заявляла:

«Я працюю в« Агро-Регіоні »6 років, при цьому з 2012 року є генеральним директором. З 2009 року моєю роботою був, в основному, кризовий менеджмент, завдання з ряду mission impossible, неймовірно складна і дуже цікава. «Агро-Регіон» зразка 2009 року і сьогодні - це абсолютно дві різні компанії, і це - результат щоденної праці цілої команди ».

Читайте також: Дірка в обороні. Чому прибирають Абромавічус

При цьому, в офіційній біографії Рибаченко немає інформації про досвід роботи в АПК. А тому незрозуміло, як вона відразу отримала керівну посаду в агропідприємстві:

  • 2009-2012 рр. - директор із земельних і майнових питань холдингу «Агро-Регіон»;
  • з 2012 року - генеральний директор холдингу «Агро-Регіон».

Також її попросили пояснити даних про власників «Агро-Регіон» - це акціонери шведського інвестфонду East Capital Holding AB, де керуючим партнером до призначення на місце міністра економічного розвитку і торгівлі України, був Айварас Абромавічус, якого звинувачували в інвестуванні грошей акціонерів в бізнес своєї дружини .

Рибаченко намагалася дистанціюватися від рішень акціонерів, зробивши основний акцент на тому, що шведські інвестори прозоро керують бізнесом і взагалі користуються авторитетом у всьому світі. Але не забула сказати, що саме її чоловік є творцем бізнесу, який тепер через неї управляється:

«По-перше, я є не власником, а найманим директором, і звітую перед наглядовою радою« Агро-Регіон », в який входять виключно шведські акціонери. По-друге, Швеція - це країна високих стандартів корпоративного управління. Крім того, шведи дуже дорожать своєю репутацією і максимально уникають навіть потенційних конфліктів інтересів ».

Хоча конфлікт інтересів в даній ситуації в наявності. Також очевидно лобіювання «сімейного бізнесу», при наявності в руках Абромавічус важелів впливу на аграрний сектор.

Приховують дані по ОВДП

У 2018 році дружина генерального директора ДК «Укроборонпром» Абромавічус, неодноразово здобувала середньострокові процентні облігації внутрішньої держпозики (ОВДП) України номіновані в доларі (491 штук), які гасилися в тому ж році.

Справи йшли настільки добре, що в декларації за 2018 рік, яку Абромавічус подав 2 вересня 2019 року в якості кандидата на посаду гендиректора ДК «Укроборонпром», він відразу не вказав інформацію щодо отриманого доходу його дружиною, від погашення державних облігацій (491 штука). Відповідні дані не з'явилися і в виправленої версії декларації 9 вересня.

Про це та інші невідповідності повідомлялося в антикорупційні органи, але «віз і нині там». У своїй відповіді НАПКА повідомив про те, що перевірка декларації кандидата законодавством не передбачена.

Без житла в центрі Києва - ніяк

Цілком ймовірно, Абромавічус не збирається повертатися на свою батьківщину. Адже в Україні він має цілу низку елітної нерухомості, вартістю не один мільйон доларів. Велика частина зареєстрована на його дружину.

В одній з квартир, в самому центрі Києва, проживають батьки Катерини Рибаченко. А її мати роздає дивні коментарі, в яких незграбно пояснює потребу в елітному житлі, з якого родина не має наміру виїжджати:

«Ми з окупованої території, нам нікуди їхати. У нас троє дітей. Водимо їх на футбол, фехтування, в музичну школу, займаються вокалом і танцями. Ніякої переїзд неможливий, і перервати заняття дітей ми не можемо, тому що у нас в родині дуже поважають освіту, для нас це дуже важливо. Зараз багато різного говорять, але у нас немає таких намірів - ми нікому нічого не винні, ми ні в кого нічого не брали ».

Ще сім'я гастарбайтера-Абромавічус обзавелася квартирою на 244 м.кв. в Ялті, а також придбала в 2019-му ще одну квартиру в Києві на 149 м.кв. за 14,5 млн гривень.

Банкір-барига рветься до фінансових потоків

Для розуміння: в «Агро-Регіон Україна» Катерина Рибаченко в 2019 році заробила майже 40 млн гривень, а її дохід від ОВДП склав 38,7 млн гривень.

Справи йдуть настільки добре, що її навіть включили в рейтинг топ 100 найуспішніших жінок України, який публікувало скандальне видання Томаша Фіали, якому одному відомо про заслуги Рибаченко. Про досягнення сімейства Абромавічус для держави годі й казати. Ні в Мінекономіки, ні в «Укроборонпрому». Зате очевидно особисте збагачення литовця, яке той записує на дружину. А також маса історій про розкрадання державних активів з кінцевою метою - ліквідувати держконцерн «Укроборонпром» і розділити його активи, які курирує Мустафа Найєм.

У зв'язку з чим виникає очевидне запитання: для чого Айварас Абромавічус йде до наглядової ради Ощадбанку і яку користь в такій якості зможе принести держструктурі? Людина, яка до сих пір нічого не створив для української держави і нічого не досяг на посадах, які займав. Але зате спраглих контролю для великими фінансовими потоками.

Абромавічус ніколи не мав відношення до банківської діяльності та до роздрібних банкам. Він фінансист-барига, який завжди працював за одним принципом - купити дешевше / продати дорожче. Ще відмінно розбирався в схемах і непогано вміє примножувати особисті активи. Заради цього і отримав свого часу подвійне громадянство і перебрався в Україну, де отримав незаконний допуск до державних таємниць «Укроборонпрому», незважаючи на зв'язок з російським бізнесом (в т.ч. з партерами Путіна) і причетність до банкрутства багатьох фінансових установ.

З таким послужним списком, можна бути впевненим, що Абромавічус рветься в Ощадбанк, щоб просувати нові схеми, які принесуть втрати держструктурі, але допомогти йому пережити литовцеві знову збільшити свій добробут. Про користь для Ощадбанку і роздрібного обслуговування населення від такої людини і мови бути не може. Навпаки - він може погіршити і без того непростий стан держбанку.

Андрій Пшеничний

Редакція може не поділяти думку авторів

Новини

Популярні теми форуму

analytics