Close button

"Зупиніть підрахунок, мене все влаштовує"

"Зупиніть підрахунок, мене все влаштовує"

Читати новину російською мовою, повідомляє Depo.ua.

Доля президентських виборів у США за добу з гаком після їх завершення залишається невідомою. Але попри те, що голоси невдовзі дорахують, подальший розвиток подій в країні наразі не здатен передбачити ніхто.

Оскільки визначатиме його, принаймні частково, чинний президент США.

Драматичний підрахунок голосів на президентських виборах у США потроху рухається до завершення. Наразі офіційний рахунок становить 253 голоси виборників у Байдена супроти 213 у Трампа, але як мінімум іще 11 голосів виборників від Аризони у кандидата від демократів майже у кишені. Доля виборів буде вирішена у Пенсильванії та Джорджії. До завершення підрахунків залишаються, скоріше за все, години.

Команда Байдена, хоч і не поспішає заявляти про свою перемогу, як то зробив Трамп, натомість запускає сайт, присвячений скорому переходу влади. А ключові економічні індекси США навіть трохи підросли, очікуючи ймовірної "монетарної стимуляції", яку обіцяв економіці Байден.

А от до завершення виборів часу явно більше. Оскільки команда Трампа запустила цілу серію судових позовів у різних штатах. Багато з яких стосуються не сотень навіть - десятків нібито "незаконно порахованих", чи навпаки "незаконно проігнорованих" голосів, які явно не в стані принципово змінити ситуацію з наслідками голосування, але момент оголошення результатів виборів явно віддаляють.

При тому якщо хтось вважає, що судові позови чи перерахунок голосів є чимось неймовірним чи небаченим в політичній історії США — він помиляється. Наприклад, в 2000-му році, коли за посаду президента США змагалися Буш-молодший та Альберт Гор, з'ясування того, хто ж насправді став президентом, тривало від 7 листопада до 13 грудня. В процесі було все — суди, скандали і перерахунки голосів. І завершилося все це не тому, що одна сторона довела свою правоту іншій, а тому що кандидат від демократів, Ел Гор, вирішив, що все зайшло задалеко, визнав свою поразку, і закликав усіх своїх прихильників підтримувати Буша, сказавши: "Це Америка, і ми ставимо країну попереду партії".

Але цього разу у США все інакше. Оскільки Дональд Трамп не тільки закликає іще раз перерахувати голоси, звірити бюлетені і перевірити результати з електронних машин для голосування. Хоча і це він, звичайно, робить.

Він оголошує себе переможцем, і стверджує, що його перемогу "намагаються вкрасти". А також пропонує просто взяти — і перестати рахувати надіслані поштою бюлетені. Не тому що вони неправильно заповнені, невчасно подані чи ще в якийсь спосіб неприйнятні. А просто тому, що йому не хочеться втрачати більшість у тих штатах, де поштове голосування може показати невтішний для нього результат. Подібний підхід — з необгрунтованими звинуваченнями вже навіть не політичних противників, а федеральних та місцевих службовців — призвів до того, що навіть ОБСЄ була вимушена заявити про те, що вибори у США проходять неідеально. Оскільки необґрунтовані звинувачення в шахрайстві призведуть до неминучих сумнівів у їхній легітимності.

І тут з'являється ключова інтрига цьогорічних виборів — наскільки далеко буде готовим зайти Трамп та його команда у своїх спробах виграти. І наскільки далеко дозволять зайти чинному президенту США решта впливових республіканців.

Новина про те, що теперішній господар Білого дому подасть судові позови стосовно процедури підрахунку в окремих штатах, нікого не здивувала — це звичайна практика. Посадовці, відповідальні за проведення виборів, вже встигли навіть роздати інтерв'ю ЗМІ про те, що вони готові цим судовим атакам протидіяти, оскільки в них все "проконтрольовано, зафіксовано і звірено".

Наступним кроком Трампа може стати позов до Верховного суду США, де в республіканців, до речі, є більшість. Але Верховний суд — це не КСУ, і приймати рішення там будуть зважено. Максимум, що може бути зроблено — це проведено повторний перерахунок голосів. Як, до речі, то було і в 2000-му році, під час протистояння Гора та Буша-молодшого. Заявити, що легітимно подані, але невчасно пораховані голоси повноправних громадян США можна "не враховувати", як на тому наполягає Трамп, Верховний суд не наважиться.

Ну і фінальним — і найнебезпечнішим — кроком можу бути апеляція Трампа до своїх прихильників. Які вже й без того беруть в облогу декотрі центри підрахунку голосів, вимагаючи той підрахунок припинити. Подібний крок став би катастрофічним для Трампа, Республіканської партії та США загалом. Залишається сподіватися, що політикам Республіканської партії вдасться втримати свого боса від подібного кроку. І бажання Дональда Трампа іще чотири роки пожити в Білому домі не переважить національних інтересів США.

Тарас Паньо

Новини

Популярні теми форуму

analytics