Close button

Вибори у США: хто вигідний для України

Вибори у США: хто вигідний для України

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

За виборами у США уважно стежить українська еліта, напружено вдивляючись в майбутнє, яке принесе їм новий американський президент.

При цьому обидва претенденти добре знайомі українцям - це чинний президент від республіканців Дональд Трамп і кандидат від демократів, колишній віцепрезидент за Барака Обами Джозеф Байден, син якого потрапив у скандал з українською газодобувною компанією "Бурісма".

Прогнози фахівців, який з майбутніх президентів, озираючись на його заяви й політику його партії, зробить більше для України. Експерти прогнозують, що на словах демократи зробили та готові зробити для України чимало. Однак неупереджений аналіз не слів і заяв, а вчинків і справ каже, що об'єктивно американці зробили для України більше при правлінні Трампа.

Pro et contra

3 листопада в США відбулися вибори, які повинні визначити наступного президента на чотири роки. За попередніми даними, поки що веде Байден, але відрив невеликий, і все може різко змінитися. Кандидат від республіканців, чинний президент Дональд Трамп висунув претензії до підсумків виборів у ряді спірних штатів, і є ймовірність, що справа в підсумку затягнеться і буде вирішуватися в судах.

При цьому обидві партії й обидва кандидати вже відзначилися як справами, так і заявами в ході передвиборчої кампанії щодо українського питання. З огляду на те, що колишню українську владу вже звинувачували в тому, що вона підігравала одному з кандидатів на минулих виборах в США, це могло б стати й проблемою для нинішньої. Але експерти впевнені, що не стане.

"Це питання комунікації. Я думаю, ми зможемо комунікувати з будь-яким президентом, хто б не переміг. Політика президента Володимира Зеленського розрахована на отримання двопартійної підтримки, щоб уникнути неприємних ситуацій, коли українські чиновники викладали компромат на оточення Трампа, а потім були змушені його видаляти з Фейсбук, коли той переміг", - вважає політолог з питань міжнародної політики Антон Кучухідзе.

Санкції проти РФ

Вважається, що Байден, якщо стане президентом буде продовжувати ту ж політику демократів, яку він же сам в президентство Обами й проводив як куратор України. Саме за Барака Обами були введені санкції проти Російської Федерації в покарання за анексію Криму й агресію проти України. Водночас Трамп, якого звинувачували в таємній роботі на Москву, неодноразово робив публічні реверанси щодо російського лідера Володимира Путіна і пропонував повернути РФ в G8.

"Байден, ймовірно, надасть Україні ширшу підтримку, в тому числі фінансову. Але не факт, що вона буде настільки нам корисна. Позиція Байдена щодо Росії більш жорстка та агресивна, ніж у Трампа, але відповідати на неї Москва буде ескалацією проти України, в тому числі збройної на Донбасі", - прогнозує керівник відділу аналітики групи компаній Forex Club Андрій Шевчишин.

При цьому санкції проти РФ, хоча перші з них і були введені Обамою, саме при Трампі були значно посилені, більш того, кодифіковані в законі, що робить їх скасування практично неможливою. Наприклад, Москва чекала 20 років скасування санкцій, введених ще проти СРСР.

Стримування Росії

При Обамі експансія Росії у світі стала набирати обертів завдяки політиці "перезавантаження", що проводиться демократами. При цьому Києву зброю, попри анексію Кримського півострова, війну на Донбасі, Обама так і не дав. Інша справа, Трамп.

"Американці шукають противагу Росії, і Україні вигідний Трамп як більш жорсткий провідник цієї політики. Трамп надав Джавелін, республіканцям важливо продавати в Україні. Демократи виявилися менш агресивні в протидії. Нетаньяху одного разу сказав після зустрічі з Обамою, що у того немає жорсткої політики. У Трампа вона є", - вважає Кучухідзе.

Минулого року, наприклад, США дозволили постачання Україні протитанкових комплексів Javelin на суму $39 млн крім звичайної військової допомоги на $250 млн доларів. Всього у 2019 році Міноборони уклало два контракти на закупівлю озброєнь з урядом США і ще один - по лінії НАТО.

Північний потік

При Обамі активно будувалися без будь-якої протидії з боку американської адміністрації Північний і Південний (він же Турецький) потоки. Ці газопроводи стали інструментами зовнішньої політики РФ з придбання політичного впливу і розширення економічної експансії в Європі. З їх допомогою Москва залучала на свою сторону Німеччину і Францію, водночас караючи Україну та позбавляючи її доходів за транзит газу в сумі близько $3 млрд на рік.

"Трамп жорстко відстоює інтереси американських нафтовиків, він пригрозив накласти санкції на європейські компанії, пов'язані з будівництвом газопроводу. І хоча санкції проти "Північного потоку" введені формально за мінські угоди, але насправді - проти російських нафтовиків, щоб задавити та зайти на їх ринок", - говорить Кучухідзе.

Хоча в такому випадку Трамп відстоював американські інтереси, вони перетиналися з інтересами України. Завдяки санкціям проти Північного потоку, Москва була змушена продовжити контракт на транзит газу в Європу через Україну і виплатити Нафтогазу $2,9 млрд за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Контракт на 2020-2024 роки дозволить залучити до українського бюджету ще мільярди доларів, хоча раніше Газпром категорично відмовлявся виплачувати будь-які гроші Україні. При цьому щодо цього контракту діє формула "качай або плати", в цьому році постачання газу в Європу сильно впало через коронакризу, але оплата йде строго за контрактом.

"Трамп налагодив постачання скрапленого газу до Польщі, перетворивши її в плацдарм по диверсифікації України й всієї Європи. В той час, як при Обамі йшов процес об'єднання капіталів Росії та Франції з Німеччиною, які фактично виступають за м'яке зняття санкцій з Росії. При Трампі, навпаки, вибудовується союз Великобританії, Польщі та України як провідників євроатлантичної політики", - підкреслює Кучухідзе.

Торгові війни

Дональд Трамп розв'язав торгову війну з Китаєм, у результаті якої домігся укладення першої частини торгової угоди, яка дозволить залучити в економіку США $200 млрд, вирівнявши торговий дефіцит, який досяг при Обамі більш як $400. Хоча Трампа критикували за торгові війни, об'єктивно вони були в інтересах України, чия соя і кукурудза за цей час міцно закріпилася на китайському ринку, звідки Пекін вигнав американську продукцію.

Байден же, підкреслює Андрій Шевчишин, декларує відновлення торгових відносин з Європою і Китаєм. А це означає, що, якщо він стане президентом, нашим експортерам на китайському ринку доведеться посунутися. А аграрії забезпечують приплив валюти в країну і підтримують курс гривні.

"Республіканці - це в основному промисловці, які підтримують економічну війну з Китаєм і дешевий долар. Це вигідно нашій країні", - згоден і директор департаменту ринкових досліджень рейтингового агентства IBI-Rating Віктор Шулик.

Крім того, саме при президенті Трампі була озвучена зовнішньополітична стратегія США, яка називала головними загрозами Китай і Росію, таким чином закладаючи основу не для декларацій, а реальних економічних кроків, які об'єктивно грали на користь України.

Наглядові ради й антикорупціонери

Боротьбу з корупцією Байден ставить на перше місце, при цьому конституційна криза в Україні, яка була спровокована саме антикорупційними органами, може стати основою для тиску на офіційний Київ. Демократична партія США сама по собі є політичним прикриттям світових фінансових груп, деякі з яких активно викуповують боргові зобов'язання України.

"У демократів своя мережа "агентів впливу", які мають колосальний вплив на внутрішні процеси. Той же Сорос та інші - команда демократів. Вони намагаються впливати й на політику антикорупційних органів, і наглядові ради в державних компаніях, пропонуючи експертів і консультантів, їм цікава приватизація. Очікувано їх втручання у внутрішні справи України", - вважає Кучухідзе.

Всі ці питання, кажуть експерти, республіканську адміністрацію Трампа взагалі не цікавили, її опорою були нафтовики й Пентагон, які були готові жорстко тиснути на Росію, що вони традиційно вміють робити добре на відміну від демократів.

Очевидно, що в разі перемоги Байдена великий вплив американської адміністрації буде прикутий до ситуації з наглядової ради, яку зараз активно критикують. Тим більше, що в наглядовій раді компанії "Бурісма" був його син Хантер Байден, і за кримінальну справу проти "Бурісми" на вимогу Байдена-старшого був зміщений з поста генпрокурор Віктор Шокін.

"Демократи - це в більшості фінансовий капітал. Швидше за все, вони будуть активно лобіювати політичний вплив і власні корпорації у світі, що може вдарити українських бізнесменів. Водночас я не впевнений, що Україна знаходиться в зоні їх інтересів, як сподівається наша політична еліта", - вважає Віктор Шулик.

Криза

Нинішні події, пов'язані з жорстким протистоянням двох кандидатів в президенти, можуть змінити й всю подальшу політику. Експерти вважають, що цей конфлікт не просто звичайна передвиборча гра, а прояв серйозної кризи.

"США зараз не до України, вони йдуть у внутрішню проблематику, що пов'язана з глибоким розколом внутрішньополітичних еліт. Зараз вже не до Північного потоку, Меркель вже заявила, що його добудують в будь-якому випадку, оскільки від цього залежить розвиток їх водневої енергетики", - вважає політолог Руслан Бізя.

На думку економічного експерта Юрія Атаманюка, українцям зараз взагалі не варто рівнятися на кожного з президентів США, а орієнтуватися на свої інтереси. Тому що політичні союзи наших політиків з американськими часто не більше ніж гра.

"Ми два роки жили при Обамі-Байдену й чотири - при Трампі. Якщо наша влада орієнтована на внутрішню корупцію і проїдання ресурсів, то нам краще не стане ні при одному американському президентові. Політика США побудована таким чином, що там будуть зустрічати приязно будь-якого папуаса з Африки та називати другом, щоб продати намисто в обмін на надра", - резюмує Атаманюк.

Новини

Популярні теми форуму

analytics