Close button

COVID-19 залишається назавжди й руйнує організм

COVID-19 залишається назавжди й руйнує організм

Читати новину російською мовою, повідомляє ТСН.

Вчені почали сумніватися в дієвості вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19, на яку зараз сподівається людство. Бо імунітет до хвороби виробляється надзвичайно нестійкий. А ще є факти, які свідчать, що коронавірус не зникає з організму після одужання, хвороба повертається знову і знову.

Є люди, які перехворіли на COVID-19 ще навесні, але не можуть одужати й досі.

Тим, кому пощастило легко перехворіти на COVID-19, не варто зітхати з полегшенням. Смертельна хвороба готує для людства нові "сюрпризи". Лікарка-пульманологиня "COVIDного" відділення київської лікарні Світлана Гук відчула це на власному досвіді.

"Перший раз я захворіла в червні й симптомом була дуже сильна слабкість. Це був COVID-19. Я здала ПЦР та антитіла, щоб все було доведено, що це був COVID-19", - каже вона.

Лікарка отримала тест з високим рівнем антитіл і впевненістю, що в неї є імунітет до COVID-19. Але вже за чотири місяці знову підскочила температура. Тест ПЦР вдруге підтвердив, що у Світлани коронавірусна хвороба в гострій фазі.

"І на другий раз мій аналіз прийшов позитивний. Це знову був COVID-19. Це було 100% повторне зараження, тому що між першим і другим пройшло достатньо часу, чотири місяці", - розповідає Світлана Гук.

Офіційно підтверджених випадків повторного зараження наразі лише чотири на весь світ. Один з них — 25-річний американський хлопець. На початку пандемії перехворів легко, а за три місяці знову підхопив COVID-19. Цього разу його вже ледь відкачали в реанімації. Підтверджено, що вдруге хлопця атакував інший, більш агресивний, штам.

"Він хворів важче, його довелося шпиталізувати, йому знадобився кисень. Але він одужав. Але, що цікаво, вони провели генетичне тестування. Вони досліджували геном і зрозуміли, що це два різних віруси. Генетично перший вірус відрізняється від другого вірусу", - розповіла лікарка медичного центру "Montefiore" (США) Тіна Голобородько.

Також вчені зафіксували ще один сумний "сюрприз" коронавірусу. Окрім уражених легенів, найбільше від COVID-19 страждає головний мозок. Депресії, панічні атаки, хронічне безсоння, зниження розумових здібностей і навіть думки про самогубство. Від початку осені лише у Києві вкоротили собі життя четверо пацієнтів "COVIDних" відділень. Лікарі підрахували, що майже третина тих, хто пережив COVID-19 у всьому світі, отримали нервові та психічні розлади - аж до втрати працездатності. Саме так сталося з успішним програмістом Анатолієм Величком.

"Десь за два місяці після початку захворювання у мене всі основні симптоми COVID-19 пройшли. Я вирішив повернутися до роботи, сів за комп'ютер, почав намагатися працювати і зрозумів, що працювати я абсолютно не можу. У мене найсильніша паніка. У мене в голові думки метаються, як кажани. Це абсолютно точно постCOVIDний синдром, я вважаю, і він не дає працювати взагалі. Людина стає повністю непрацездатною", - поділився він.

І таких людей уже десятки тисяч. Ті, хто вважав, що одужав від інфекції ще навесні, зараз відчувають, що вірус повернувся. Медики кажуть, що ускладнення вірусу наче роблять людину старшою на десять років. Лікарі розводять руками, бо такого ще не бачили. Хворі у розпачі й намагаються шукати підтримки одне в одного. В багатьох країнах виникають асоціації постCOVIDних пацієнтів. У соцмережах можна знайти десятки груп людей, які потерпають від хронічних симптомів коронавірусу.

"Зі страшних наслідків, які спливають в нашій групі, це системний васкуліт, тобто, ураження кровоносних судин. І йде ураження всіх органів, в яких відбувається активне кровопостачання, це нирки, серце і, звичайно ж, головний мозок", - каже кандидатка наук, викладачка біології в інституті фітотерапевтів (Монпельє, Франція) Тетяна Балюк.

Тетяна - адміністратор однієї з таких груп у фейсбуці. Вона перехворіла на COVID-19 у березні й досі не може одужати. Каже, найбільше боїться, що може справдитись гіпотеза лікарів про те, що вірус залишається в організмі назавжди як ВІЛ-СНІД або збудник малярії.

"Гіпотеза, яка всіх лякає, це персистенція вірусу. Звичайно, цього не хотілося б страшно. У всіх йдуть асоціації з ВІЛ та СНІДом. Поки немає новітніх публікацій про те, що це можливо, але лікарі починають про це говорити все частіше", - додає Тетяна Балюк.

Наразі ніхто у світі не може впевнено сказати, що саме відбувається з людьми.

"Поки цих хворих відправляють до психіатра, але це не психічний розлад, а дуже навіть фізіологічний, і лікується ніяк не психологами та не психіатрами", - каже Тетяна Балюк.

В українському інституті інфекційних хвороб припускають, що новий коронавірус може довічно залишатися в організмі й повільно нищити здоров’я людини. Так, як це робить вірус гепатиту "C" або ВІЛ-СНІДу. Щоправда, незрозуміло, де саме може ховатися хвороба.

"Якщо живе цей вірус, то треба зрозуміти, де він живе. Вірус герпесу, то він живе у гангліях, у нервових вузлах. Вірус гепатиту "C" - він може бути в печінці. А тут де він? Він уражає легеневу тканину, де він живе? Це теж треба дослідити", - каже докторка медичних наук, професорка Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Тож нові пастки COVID-19 - повторні зараження та загадкові ускладнення - руйнують плани швидко врятувати людство за допомогою вакцинації. Фармацевтичні компанії витрачають мільярди на розробку вакцини, яка може бути недієвою.

"Ми навіть не знаємо чи буде успішна і безпечна вакцина, чи буде вона взагалі дієва", - зазначає Алла Мироненко.

Світ пробує вхопитися за ще одну соломинку - сезонну вакцину проти грипу. Дослідження у Єльському університеті довели, що вона хоч й не захистить від зараження, проте може мобілізувати імунітет і, таким чином, знизити рівень смертності від COVID-19, який набагато нижчий серед тих, хто зробив щеплення від грипу. Втім, жодних гарантії ця вакцина, звичайно, не дає.

Андрій Цаплієнко

Новини

Популярні теми форуму

analytics