Close button

Алієв розповів про долю Карабаха

Алієв розповів про долю Карабаха

, повідомляє Интерфакс.

Читати новину російською мовою

Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив BBC News, що Нагірний Карабах є і залишиться невід'ємною частиною республіки, але додав, що готовий надати регіону "певний рівень самоврядування" після відновлення територіальної цілісності країни.

"Ми не досягли великого прогресу в переговорному процесі, щоб точно визначити, яка форма правління буде там. Наша позиція полягає в тому, що повинен бути певний рівень самоврядування, такий як муніципальне управління або культурна автономія для вірмен", - зазначив він і додав, що на переговорах дійти до обговорення цієї теми ще не вдавалося.

Він також заявив, що не бачить можливості миру поки прем'єр-міністром Вірменії залишається Нікол Пашинян, і зазначив, що можливості для компромісу скорочуються.

"Їм ще не пізно міркувати логічно і ще не пізно більше отримати за столом переговорів. Тому що, як тільки ми візьмемо під контроль інші міста і села, для переговорів не залишиться місця. Так що вони втрачають час. Якщо вони будуть діяти логічно, ми зможемо працювати над деякими формами самоврядування. Ми не проти. Однак вони не повинні порушувати територіальну цілісність Азербайджану і повинні спиратися на кращий досвід європейських країн, таких як Італія, Швеція і Фінляндія. Тоді, звичайно, в регіоні настане мир ", - додав Алієв.

Президент Азербайджану також не виключив можливість формування тристороннього формату співпраці між Азербайджаном, Грузією і Вірменією в перспективі, якщо в уряд Вірменії прийдуть "розумні люди".

Азербайджанська армія негайно припинить бої, якщо Вірменія виведе свої війська з окупованих територій, додав він.

Для оцінки збитку в Нагірному Карабасі Баку приверне міжнародних експертів і потім буде в суді добиватися від Єревана відшкодування цих збитків, сказав також президент.

"Ми запросимо міжнародних експертів для оцінки збитку, нанесеного нашій екології, інфраструктурі, цивільним особам, які втратили житло, нашій державі і нашій історичній спадщині", - уточнив він.

Поки, за його словами, в Баку не бачать необхідності у військовому втручанні Туреччини в конфлікт.

"Я не хочу заглядати занадто далеко, оскільки це буде залежати від ситуації на полі бою. Це буде залежати від поведінки Вірменії та інших країн. Я багато разів говорив, що ми проти інтернаціоналізації конфлікту. Ми просили всі країни, сусідні і не сусідні, триматися подалі від цього конфлікту ", - сказав Алієв. - Ми б'ємося на наших міжнародно визнаних територіях. Це наша позиція. Думаю, що те, що відбувається зараз в тому ж вигляді і продовжиться, тому в будь-якому військовому втручанні Туреччині не виникне необхідності ".

Бойові дії в Нагірному Карабасі тривають з 27 вересня. Інтерв'ю ВВС Алієв дав 6 листопада. 8 листопада президент заявив, що азербайджанська армія взяла місто Шуші, що знаходиться в 11 км від Степанакерта. Бої тривають в п'яти кілометрах від міста Шуші, результат боїв буде зрозумілим пізніше, повідомив в понеділок представник Міноборони Вірменії Арцрун Ованнісян. Міноборони невизнаної Нагірно-Карабахської республіки повідомило, що азербайджанські військові відступили на ділянці Шуші-Карінтак.

Новини

Популярні теми форуму

analytics