Close button

Попит на золото різко впав

Попит на золото різко впав

Читати новину російською мовою, повідомляє Интерфакс.

Світовий попит на фізичне золото впав в III кварталі 2020 року на 30% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, до 562 тонн, зазначається в Refinitiv GFMS Gold Survey.

Аналітики Refinitiv пояснюють це впливом на споживання рекордно високих цін.

Найбільшою мірою це позначилося на ювелірному виробництві, де споживання золота скоротилося на 23% і склало 314 тонн. Пандемія COVID-19 завдала серйозної шкоди глобальній економіці і вплинула на рівень безробіття, доходи домогосподарств і споживчий попит. На двох найбільших ринках споживання золота в світі - в Китаї і Індії - продажі ювелірних виробів впали на 7% і 21% відповідно через погану економічну кон'юнктуру, а також рекордно високі ціни на золото. Однак, додає Refinitiv, темпи падіння були не настільки високими, як у попередні два квартали, оскільки карантинні обмеження пом'якшувались, запускаючи економічну діяльність.

У сфері роздрібних інвестицій попит на золото в порівнянні з попереднім роком зріс, так як збільшення обсягів виробництва монет в значній мірі компенсувало спад попиту на золоті злитки.

Центральні банки в III кварталі вперше за майже десятиліття перейшли до нетто-продажу золота. Цей зсув був викликаний відсутністю закупівель з боку Росії і Китаю, а також зростанням продажів під час боротьби держав з COVID-19: пандемія завдала серйозної шкоди світовій економіці, і, можливо, деякі центробанки скористалися цінами на золото в останні місяці.

Видобуток золота в III кварталі знизився на 2% і склав 862 тонни. Хоча темпи зниження виявилися меншими, ніж в попередньому кварталі, багато копалень продовжували працювати з обмеженнями у зв'язку з COVID-19.

При цьому виробництво золота і брухту підскочило на 29%, до 426 тонн. Обіг брухту збільшився у всіх ключових регіонах, так як багато підприємств повернулися до нормальних потужностей, чому також сприяли рекордно високі ціни на золото.

В цілому пропозиція золота в III кварталі зросла на 10%, до 1,298 тис. тонн, в той час як попит залишався на низькому рівні. В результаті на ринку золота був зареєстрований фізичний надлишок 736 тонн, в порівнянні з II кварталом він виріс на 30%. Навіть з урахуванням приросту запасів ETF і бірж профіцит склав 307 тонн проти дефіциту в попередньому кварталі.

Новини

Популярні теми форуму

analytics