Close button

Лазівки й суди. Як бізнес може легально працювати на карантині

Лазівки й суди. Як бізнес може легально працювати на карантині

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Бізнес збунтувався проти рішення Кабміну посилити карантин. Про свою непокору вже відкрито заявили ресторатори, які готуються оскаржувати урядову постанову колективно в суді, щоб мати "юридичне обгрунтування" не закриватися.

Які легальні шляхи може використовувати бізнес на роботі у вихідні і які є лазівки, які дозволили б не закриватися.

Рішення КСУ

Рішення Конституційного Суду України (КСУ) від 28 серпня 2020 року не є правовою підставою не слідувати постанові про введення карантину вихідного, кажуть юристи.

КСУ розглядав на предмет відповідності Конституції постанову Кабміну України від 20 травня 2020 року №392, яку на цю мить скасовано, і замість якої діє постанова №22 з липня 2020 року №641.

Саме у зв'язку з такою заміною на момент винесення рішення КСУ постанова №392 вже не діяла, а тому суд не приймав рішення про конституційність або неконституційність постанови №392, а закрив провадження у цій частині скарги.

Як результат, постанова №392 формально не була визнана неконституційною.

"Разом з тим, Конституційний суд в мотивувальній частині навів певні міркування щодо конституційності карантинних обмежень, які можна використовувати, наприклад, при оскарженні нових постанов Кабінету міністрів", - зазначив нам юрист судової практики ЮК "Де-Юре" Владислав Мартинчук.

У разі накладення штрафу юристи рекомендують підприємцям займати активну позицію і відстоювати свої права в суді. На рішення Конституційного суду також можна посилатися, однак спрогнозувати результат розгляду складно.

Суд хоч і визнав дані обмеження неконституційними, проте це прямо вбачається з тексту постанови Конституційного суду.

"На сьогодні виходить, що можна прийняти будь-яку незаконну постанову і скасувати її до того, як її законність буде розглянута в суді, в тому числі Конституційному. Оскільки Конституційний суд закрив провадження у справі саме на тій підставі, що спірні норми постанови Кабміну вже були скасовані на момент розгляду справи в суді", - підкреслив в розмові керуючий партнер МЮК Kodex Євген Ковтуненко.

Оскарження нової постанови

Постанова Кабміну може бути визнана в суді протиправною і недійсною, наприклад, у зв'язку з тим, що вона прийнята в протиріччя Конституції.

Право на таке оскарження є у будь-якої особи, до якої може бути застосована відповідна постанова. Відповідно, одним з можливих варіантів дій є оскарження постанови в суді.

Як правило, оскарження нормативно-правового акта загальної дії, яким буде постанова уряду про введення карантину вихідного дня, не зупиняє його дію і штрафи на підприємців продовжать виносити.

"При цьому у позивача є можливість просити суд застосувати заходи забезпечення шляхом зупинення дії нормативно-правового акту на період розгляду справи. Водночас застосування таких заходів перебуває на розсуді суду", - зауважив у розмові Владислав Мартинчук.

Чи можна подати одиночний позов

За своєю юридичною силою подача колективного позову нічим не відрізняється від позову, поданого однією особою, кажуть юристи.

На початку квітня в Окружний адміністративний суд Києва подали одинадцять позовних заяв з вимогами про визнання протиправними окремих пунктів постанови про заборону регулярних перевезень, відвідування парків, скверів, роботи громадського харчування і т.д., а також повністю всієї постанови КМУ від 11 березня 2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України на гострі респіраторні хвороби COVID-19, викликаних коронавірусом SARS-CoV-2".

Серед цих позовів також були й колективні. Жодна з цих позовних заяв не розглянута по суті дотепер.

В Європі суди розглядають подібні заяви швидше. Для прикладу, 23 квітня 2020 року суд Праги визнав незаконною постанову Міністерства охорони здоров'я Чеської республіки щодо обмеження торгівлі й пересування, в тому числі введення карантину для населення і закриття магазинів.

При цьому суд звернув увагу на те, що навіть в такій важкій ситуації повинні дотримуватися норми правової держави.

"Це може бути виходом із ситуації, що склалася, проте, поки суд розглядатиме цю справу, постанова діятиме", - зауважив нам Євген Ковтуненко.

Розгляд судом справи й законності даної постанови не зупиняє його дію автоматично.

Як показала практика, всі спроби зупинити дію спірної постанови на момент розгляду справи в суді зазнали провал.

"Подавалися відповідні заяви й в їх задоволенні було відмовлено", - додав Євген Ковтуненко.

Що зупиняє суди

У разі винесення судом рішення про незаконність введення карантинних обмежень у бізнесу з'явиться можливість оскаржити накладені штрафи.

Більш того, визнання незаконними карантинні обмеження може спричинити ряд позовних заяв до держави з вимогами про стягнення збитків, яких зазнав бізнес, змушений тимчасово зупинити роботу на час дії незаконної постанови про заборону торгівлі.

"Можливо, саме це заважає нашим судам винести рішення про незаконність подібних обмежень", - не виключає Євген Ковтуненко.

Лазівки

Зазвичай за порушення правил карантину винні притягуються до адміністративних штрафів. Відповідно, є категорія підприємців, які готові працювати навіть під ризиком штрафів.

Крім того, протокол про адміністративне правопорушення разом з матеріалами справи розглядає суд і саме він приймає рішення про притягнення або не притягнення особи до відповідальності.

За словами юристів, за час карантину сформувався набір різних тактик поведінки в суді, які можна використовувати, щоб уникнути відповідальності.

"Наприклад, робити упор на незначності правопорушення і непропорційності покарання, у зв'язку з чим просити суд звільнити винну особу від відповідальності. Крім того, іноді поліція не надає суду крім протоколу інші матеріали справи, відповідно, можна посилатися на відсутність доказів правопорушення", - зауважив Владислав Мартинчук.

Сьогодні підприємці намагаються обійти заборони виключно "методом бутлегерства". Звичайно, такий метод не можна назвати законним.

"Наша порада всім підприємцям, яких оштрафували за порушення "карантину", - оскаржити такі штрафи в судовому порядку. Мається на увазі оскарження конкретної постанови про накладення штрафу, крім оскарження законності самої постанови КМУ", - підсумував Євген Ковтуненко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics