Close button

Швеція помилилася з другою хвилею коронавірусу

Швеція помилилася з другою хвилею коронавірусу

Читати новину російською мовою, повідомляє РИА Новости.

Агентство суспільної охорони здоров'я Швеції визнало невірним власний прогноз розвитку другої хвилі COVID-19, повідомляє The Financial Times.

Влада розраховувала, що відмова від обмежень навесні допоможе сформувати колективний імунітет, який завадить підйому захворюваності восени. Однак, як показала практика, все вийшло інакше: число госпіталізацій у Швеції зараз зростає швидше, ніж в будь-якій іншій європейській країні.

У Стокгольмі кожен п'ятий тест дає позитивний результат. Це, як пише видання, дозволяє припустити, що вірус ще більш поширений, ніж показує офіційна статистика.

"Поки що стратегія Швеції зазнає краху", - вважає вірусолог Олена Ейнхорн, яка критикує дії шведської влади. Вона зазначила, що кілька днів тому в країні було у вісім разів більше випадків зараження коронавірусу на душу населення, ніж у Фінляндії, і в три з половиною рази більше, ніж в Норвегії.

"Восени їм повинно було бути гірше, ніж нам, тому що у нас повинен був бути імунітет", - розповіла Ейнхорн.

Спеціаліст Агентства охорони здоров'я Сара Біфорс, зі свого боку, звернула увагу на те, що в країнах, які вводили карантин навесні й вводять його зараз, теж спостерігається зростання захворюваності.

"Схоже, це працює за такою схемою: якщо у вас було багато випадків навесні, то буде багато випадків і зараз. Ми не знаємо, чому так відбувається", - сказала вона.

Головний епідеміолог Швеції Андерс Тегнелл пояснив, що наявність імунітету до коронавірусу залишається "великою загадкою". За його словами, у вірусу є "довгострокові перспективи", тому потрібна стратегія, яка працювала б упродовж багатьох місяців або навіть років.

Швеція не вводить формальний карантин, це єдина європейська країна, яка не примушує людей носити маски за межами лікарень. Однак деякі обмеження все ж діють: Агентство суспільної охорони здоров'я рекомендує дотримуватися соціальної дистанції, гігієни рук і працювати з дому, уникати закритих просторів, відмовитися від відвідувань магазинів, торгових центрів, тренажерних залів та інших подібних приміщень. Людям, які проживають не разом, радять не зустрічатися. У ресторанах за одним столом можуть сидіти не більше восьми осіб.

У Стокгольмі та регіонах Вестра-Гьоталанд і Естергетланд, де спостерігається зростання захворюваності, ввели більш жорсткі обмеження.

Новини

Популярні теми форуму

analytics