Close button

Астрономи з'ясували, як Марс зміг втратити воду

Астрономи з'ясували, як Марс зміг втратити воду

Читати новину російською мовою, повідомляє ПМ.

Сьогодні Марс є величезною пустелею, але колись на ньому був солоний океан. Тепер дослідники з'ясували, як вода могла покинути поверхню Марса.

Дослідження поверхні Марса показують, що приблизно 3 мільярди років тому на цій планеті існував стабільний солоний океан, за обсягом можна порівняти з Північним Льодовитим океаном на Землі.

Куди ж зникла вся ця вода? Це питання вчені досі ставлять одне одному, адже того обсягу води, що сьогодні знаходиться в полярних шапках планети, явно недостатньо для формування такого великого океану. Дослідники з університету Арізони знайшли одне з можливих пояснень цього явища. Вчені припускають, що вся справа в руйнуванні молекул води у верхніх шарах атмосфери Марса.

У своєму дослідженні вчені використовували дані зонда MAVEN, який з 2014 року обертається на орбіті навколо Червоної планети та вимірює склад верхніх шарів її атмосфери. Минулі спостереження за допомогою MAVEN і космічного телескопа "Хаббл" показали, що Марс втрачає воду з верхніх шарів атмосфери з різною швидкістю в залежності від пори року.

Тепер дослідники показали, що коли Марс знаходиться найближче до Сонця, планета нагрівається, і вода з полярних шапок потрапляє в атмосферу, після чого випаровується в космос. Це відбувається один раз в марсіанський рік або приблизно кожні два земних роки. Регіональні пилові бурі, які відбуваються на планеті кожен марсіанський рік, і глобальні пилові бурі, які трапляються приблизно раз в 10 років, призводять до подальшого нагрівання атмосфери й випаровування води.

Попередні роботи, що описують механізми втрати Марсом води, погано узгоджувалися зі спостереженнями. Автори запропонували новий механізм, згідно з яким вода, потрапляючи в верхні частини атмосфери, розщеплюється на іони під дією високоенергетичного сонячного випромінювання. Створені при цьому іони випаровуються в космічний простір.

Новини

Популярні теми форуму

analytics