Close button

Податок на нерухомість в різних містах України

Податок на нерухомість в різних містах України

Читати новину російською мовою, повідомляє Finance.ua.

Наразі податок на нерухомість сплачують власники великих квартир та будинків. Але невдовзі платити прийдеться всім, якщо нардепи підтримають законопроєкт.

Як стягують податок на нерухомість зараз. Українці сплачують податок на нерухомість за так звані “зайві” квадратні метри.

Розмір податку у 2021 році. Якщо не приймуть змін до закону, то у 2021 році ставка податку на один квадратний метр не перевищуватиме 1,5% від мінімальної зарплати. Розмір ставки залежить від місцевої влади, яка його і встановлює.

У 2021 році платитимуть податок за минулий рік, тобто за 2020. Відповідна ставка податку буде розраховуватися від розміру мінімальної зарплати станом на 1 січня 2020 року (4 723 гривні) і становитиме максимум 70 гривень 85 копійок за кожен “зайвий” метр.

Приклад. Тобто власник квартири на 90 квадратних метрів заплатить максимум 2 125 гривень за “зайві” 30 квадратів.

Якщо площа квартири більша за 300 квадратних метрів, а будинку – понад 500, то сума податку збільшується на 25 тисяч гривень за кожен такий об’єкт (так званий “податок на розкіш”).

Податок на нерухомість у містах України:

  • Київ, Одеса, Харків – 1% від розміру мінімальної зарплати (47,23 грн за кожен “зайвий” метр квадратний);
  • Львів – фізичні особи за одноквартирний, дачний чи садовий будинок будуть сплачувати 1%, а за квартиру у дво- чи багатоквартирному будинку – 0,5%;

Як і коли сплачувати податок. Податок на нерухомість нараховується за попередній календарний рік. Платіжки від Державної фіскальної служби мають надійти до 1 липня 2021 року. Сплатити суму, зазначену у них, потрібно впродовж 60 днів з моменту отримання квитанції.

Покарання за несплату. За невчасну сплату податку на нерухомість передбачений штраф – 10% від суми податкового боргу за прострочку до 30 днів. Якщо понад місяць, тоді штраф – 20% від суми податку на нерухомість.

Пеню за несплату автоматично рахує система – залежно від суми боргу, кількості прострочених днів та інших чинників. Фізичну особу-підприємця за податковий борг можуть позбавити свідоцтва платника єдиного податку.

Як оскаржити податок. Якщо у платіжці вам нарахували занадто велику суму податку, а ви не маєте такого метражу нерухомості, можна звернутися до податкового органу за місцем реєстрації нерухомості. Не забудьте взяти з собою всі правовстановлюючі документи. У ДФС треба буде написати заяву про проведення звірки площі нерухомості та розміру податку.

Новини

Популярні теми форуму

analytics