Close button

ЦБ Казахстану забороняє купувати долари

ЦБ Казахстану забороняє купувати долари

Читати новину російською мовою, повідомляє finanz.ru.

Національний банк Казахстану вирішив взяти в у шори курс національної валюти, що впав на 13% з початку року на тлі пандемії та краху цін на нафту.

ЦБ Казахстану почав втручатися в деякі валютні операції, щоб запобігти занадто різкому ослабленню тенге, повідомили Bloomberg джерела, знайомі з ситуацією.

За їх словами, центробанк відкладає виконання окремих запитів про переведення локальної валюти в долари або зовсім відхиляє їх.

Регулятор відмовився коментувати ситуацію, але на початку жовтня говорив, що не таргетує певний курс або обсяги торгів.

У 2020 році тенге падав до історичного мінімуму до долара: з відміток близько 380 за долар в січні курс спікірував до 466,63 на 15 березня. Однак відтоді валюта Казахстану відіграла близько половини падіння і на 14.58 мск п'ятниці торгується по 430,04 тенге за долар.

Економіка Казахстану - брат-близнюк російської: як і РФ, вона отримує дві третини валютних доходів від експорту вуглеводнів. Цього року країну чекає перший за 20 років дефіцит торгового балансу: приплив доларів і євро від експорту буде менше, ніж витрати на імпорт, прогнозував в жовтні Нацбанк.

Попри валютну кризу, ЦБ Казахстану влітку знизив ключову ставку з 9,5% до 9% річних, посилаючись на необхідності підтримати економіку, падіння якої влада оцінює у 2,8% за підсумками року.

Динаміка тенге багато в чому повторює рухи російського рубля, що пов'язано не тільки із загальною залежністю від цін на нафту, пишуть аналітики ITI Capital: "Положення РФ в якості найбільшого торгового партнера Казахстану і найбільшої економіки митного союзу (ЄЕС) призвело монетарну владу Казахстану до необхідності координації політики валютного курсу".

Цього року, втім, рубль вдвічі слабкіше тенге: він знецінився на 25% з початку року й увійшов в топ-3 гірших валют країн, що розвиваються.

Як і у рубля, майбутнє тенге буде залежати від ситуації на ринку нафти та потоків капіталу у фондів EM: в базовому сценарії з приходом до влади в США демократів барель може подорожчати до 47 доларів в наступному році, що викличе зміцнення казахстанської валюти до 396 тенге за долар, прогнозує ITI Capital.

Новини

Популярні теми форуму

analytics