Close button

Змінити мобільного оператора стане простіше

Змінити мобільного оператора стане простіше

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Змінити стільникового оператора України зі збереженням номера можна буде за один день і сама процедура спроститься.

Таке рішення прийняла 17 листопада, Національна комісія регулювання зв'язку та інформатизації (НКРЗІ). Правда, новий порядок набере чинності тільки через рік - в операторів буде час грунтовно підготуватися.

Чому потрібно змінити послугу по зміні оператора зі збереженням номера

Телеком-регулятор вирішив змінити сервіс Mobile Number Portability (MNP) з ряду причин. Як повідомив директор департаменту зв'язку НКРЗІ Іван Хохотва, незадоволений попит на цю послугу досягає 62%.

Так, за станом на 10 листопада надійшло 151,85 тис. заявок на зміну оператора. Але успішно перенесено номерів - всього 94,5 тис. Тобто "40% звернень не завершуються отриманням послуги" MNP. За його словами, основне джерело проблем - відмова з боку оператора-"донора" (тобто від компанії, від послуг якої абонент висловив бажання відмовитися).

Що зміниться в процедурі надання MNP

Директор департаменту зв'язку НКРЗІ повідомив, що новий порядок надання послуги з перенесення номера між стільниковими мережами містить цілий ряд новацій.

Зокрема, буде спрощено процедуру подачі заявки, ідентифікації абонента, який побажав скористатися MNP. Телеком-регулятор також має намір впровадити принцип "єдиного вікна". Тобто користувачам досить буде звернутися до оператора-"реципієнта" (в мережу якого абонент висловив бажання перенести номер). Одне з найголовніших поліпшень - скорочення процедури по перенесенню номера з трьох робочих днів до одного.

Хто з операторів "за", а хто - "проти" змін в MNP

Як і раніше, найголовнішим супротивником щодо зміни процедури MNP виступив найбільший мобільний оператор. Від його імені під час онлайн-засідання НКРЗІ виступав провідний радник з регуляторних питань та цифрових технологій "Київстару" Олександр Лоза.

За його словами, майже всі відмови з боку оператора-"донора" відбувалися тому, що не збігалися дані при реєстрації номера і при перенесенні. Як варіант розв'язання проблеми він запропонував ввести норму про надання ідентифікаційного коду для фізосіб і ЄДРПОУ - для юросіб. Це зняло б усі питання, впевнений Олександр Лоза.

Він зазначив, що новий, запропонований НКРЗІ порядок надання MNP не знижує ризики, пов'язані з "викраденням" SIM-карт. У випадку з фізичними особами шахраї можуть завдати значної фінансової шкоди. Якщо ж номер належить посадовій особі, то можуть виникнути загрози національній безпеці країни.

Крім того, заявив представник "Київстару", все більшої популярності набирають "інтернет речі". І вже зараз багато SIM-карт використовуються в М2М-рішеннях, коли підключені різні датчики й механізми. В такому випадку отримати послугу MNP при новому порядку буде неможливо, підкреслив Олександр Лоза.

Член НКРЗІ Володимир Гресько зазначив, що телеком-регулятор виступає "в інтересах споживачів, а не машин". За його словами, у відомство надійшло багато запитів про впровадження "єдиного вікна". Тому всі застереження від операторів, які спрямовані на збереження існуючого становища, комісія відхилила.

У компанії Vodafone Україна в коментарі для UBR.ua відзначили, що порядок надання MNP повинен бути приведений у відповідність з законом про "Про електронні комунікації» і набрати чинності з 1 січня 2022, як і цей закон.

"Тобто зараз доцільно дочекатися, поки президент підпише цей закон, і провести процедуру надання послуги у відповідність з ним, замість того щоб розробляти абсолютно нову процедуру, яка вимагає мільйонних капіталовкладень і набере чинності 01.12.2021. Вже через місяць після цього, а саме 01.01.22 почне діяти новий закон, і відповідна процедура в такому випадку знову зажадає змін. також ми поділяємо застереження багатьох наших партнерів, постачальників банківських і фінансових послуг, а також правоохоронних органів про перенесення анонімних номерів без попередньої реєстрації в оператора-донора", - заявили в Vodafone Україна.

Lifecell підтримує ініціативу НКРЗ щодо спрощення процедури MNP і втілення принципу "єдиного вікна", прокоментували UBR.ua у пресслужбі компанії.

"Зараз абонент, який бажає перенести номер, повинен бути зареєстрований, вірно вказати дані в заявці на перенесення і пройти процедуру ідентифікації у нового оператора - пред'явити посвідчення особи. Тільки потім він отримає нову сім-карту, на яку буде перенесено номер. Така процедура досить складна, вимагає мінімум трьох візитів абонента в центри обслуговування операторів і часто призводить до значної кількості відмов від оператора-донора", - пояснили в lifecell. Відзначивши, що нова процедура відповідає рекомендаціям Євросоюзу, орієнтована на зручність і швидкість для споживача. При цьому забезпечуються всі необхідні заходи безпеки.

На думку директора "ТриМоб" Олега Бойка, зміни в процедурах MNP виглядають досить логічним кроком для регулятора, враховуючи півторарічний досвід роботи послуги.

"Вплив змін, прийнятих сьогодні, ще потрібно вивчити, але вже можна сказати, що більшість з нас відомих мають удосконалювати характер і фокус на абонента", - упевнений він.

Наприклад, зазначив Олег Бойко, це і зменшення часу перенесення до одного робочого дня; можливість перенесення незареєстрованого абонента (реєстрація в оператора-одержувача); запис голосового повідомлення абонента (для подальшої можливої верифікації) для підтвердження реєстрації та перенесення; інформування незареєстрованого абонента оператором-одержувачем про необхідність звернення до оператора-донора для повернення невикористаного балансу (для цього в абонента повинна бути ще активна карта базового оператора); можливість підписання договору з абонентом ще до отримання підтвердження від базового оператора (сам договір набирає чинності вже після перенесення).

Новини

Популярні теми форуму

analytics