Close button

Байден поверне США у велику гру

Байден поверне США у велику гру

Читати новину російською мовою, повідомляє Лига.net.

У 2016 році Дональд Трамп, будучи ще кандидатом в президенти, чітко дав зрозуміти, що буде проводити політику "Америка – перш за все", яка багато в чому нагадувала ізоляціонізм.

Він підтвердив слова справою: послабив роль США в НАТО, відмовився від міжнародних договорів, які, на його думку, шкодять Америці, а також вивів країну з ряду міжнародних організацій. Водночас Росія проводила політику активного втручання в конфлікти й процеси по всьому світу.

Обраний у 2020 році президент США Джозеф Байден кардинально не згоден з підходом Трампа у зовнішній політиці – він прямо називає Росію і Китай головними загрозами, і навіть заявляє, що ще чотири роки Трампа знищили б НАТО. Байден обіцяє "поставити США на чолі столу, який веде світ до вирішення найнагальніших глобальних проблем".

Чотири роки ізоляціонізму

Одним з перших рішень Трампа на посаді був вихід з Транстихоокеанського партнерства – торгової угоди тихоокеанських і азійських країн. Однією з цілей цього договору була спроба стримати вплив Китаю в регіоні. Вихід США з неї очікувано змусив деяких учасників угоди до поглиблення співпраці з Пекіном.

Пізніше Трамп вийшов з Паризької угоди щодо клімату. Він заявив, що визначені в угоді заходи боротьби з глобальним потеплінням призвели б до скорочення робочих місць в США і втрати мільярдів доларів. Потім Трамп вивів США з Ради ООН з прав людини, яка критикувала одного з основних союзників Америки на Близькому Сході – Ізраїль.

"Виведення військ США з Німеччини – це величезний подарунок Кремлю. Росіяни не зробили нічого, щоб заслужити це", – заявляє Бен Ходжес.

У розпал пандемії COVID-19 Трамп заявив про припинення фінансування ВООЗ, а потім і зовсім про вихід США з організації. Мотив Трампа – нібито поширення ВООЗ китайської дезінформації. Перед цим генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебреісус закликав Трампа не політизувати вірус, якщо він не хоче ще більшої кількості смертей від COVID-19.

Але Трамп сварився так само і з союзниками щодо НАТО: Італією, Бельгією, Канадою, Норвегією тощо. Він навіть розіслав їм листи з вимогою збільшити витрати на оборону, погрожуючи "втратою терпіння Сполученими Штатами". Але більше всіх і завжди діставалося Німеччині – Трамп при першій-ліпшій можливості критикував Берлін за недостатнє фінансування оборони.

У результаті США заявили про рішення вивести 11 900 військових з Німеччини: 5600 солдатів перекинути в інші країни-члени НАТО, а 6400 повернути додому. "Виведення військ США з Німеччини – це величезний подарунок Кремлю... Росіяни не зробили нічого, щоб заслужити це", – заявив екскомандир сухопутними військами США в Європі, відставний генерал Фредерік Бен Ходжес в інтерв'ю DW.

"Коли Трамп прийшов до влади, він відразу сказав, що Ліберально-демократичний порядок не відображає американських інтересів, тому ми его будемо руйнувати", - каже Володимир Дубовик.

Дії та заяви Трампа були, швидше за все, приводом для зменшення ролі США в НАТО. За даними The New York Times, у 2018 році Трамп кілька разів в приватному порядку заявляв, що хоче вийти з Альянсу – це рішення фактично рівносильно руйнуванню НАТО. "Вихід з Альянсу був би однією з найруйнівніших дій, яку будь-який президент може нанести інтересам США... І це буде найбільший успіх, про який міг мріяти Володимир Путін", – заявила заступниця міністра оборони США при адміністрації Обами Мішель Флурнуа в коментарі NYT.

У коментарі LIGA.net директор Центру міжнародних досліджень Володимир Дубовик коротко охарактеризував зовнішню політику Трампа як руйнівну, ізоляціоністську й суперечливу: "Коли Трамп прийшов до влади, він відразу сказав, що ліберально-демократичний порядок, який встановився у світі, не відбиває американських інтересів, тому ми його будемо руйнувати".

"Вихід США (з міжнародних організацій) сприяв збільшенню недовіри й зростанню суперечностей на міжнародній арені, в першу чергу між країнами Заходу. Це створювало вакуум довіри... Це одна з причин, чому багато світових лідерів радіють обранню Байдена", – заявляє LIGA.net експерт національного інституту стратегічних досліджень Денис Москалик.

"Байден поверне Америці минулу велич"

"Байден успадкує США, які відмовилися від своєї провідної ролі у світі й втратили претензії на моральний авторитет", – констатує заступник радника Обами з нацбезпеки Бен Роудс в статті для Foreign Affairs. Роудс називає президентство Трампа "катастрофічним": "США не просто здали позиції – державний корабель йде в неправильному напрямку".

"Світ не самоорганізується, – йдеться у зовнішньополітичній частині передвиборчої програми Байдена. – Американське лідерство, підкріплене чіткими цілями й розумними стратегіями, необхідними для ефективного вирішення визначальних глобальних проблем нашого часу". І Байден має намір повернути США лідерство.

Першими рішеннями Байдена на посаді, на яку він вступить 20 січня 2021-го, стане повернення США до Паризьких кліматичних угод, а також скасування рішення Трампа про вихід з ВООЗ. Він заявляє, що не стане уникати застосування сили в тих випадках, коли це необхідно, обіцяючи збільшити фінансування оборони. При цьому обіцяє "покласти край" війні в Афганістані й на Близькому Сході, зосередивши сили конкретно на боротьбі з Аль-Каїдою та ІДІЛ. Також він припинить участь США у війні в Ємені.

"Період президентства Байдена обіцяє зростання ролі США в НАТО і їх активності в рамках Альянсу", – вважає Москалик

У контексті НАТО Байден вважає за необхідне зберігати високий військовий потенціал Альянсу, що вже багато в чому відрізняється від риторики Трампа, а також розширити здатність протистояння новим загрозам: корупції (яку РФ використовує для підкупу чиновників і проведення дестабілізаційних операцій в Європі), кіберзлочинності (якою теж "славляться" російські хакери), викликам в космосі та на морі. При цьому це не буде автоматично означати, що США перестануть вимагати від союзників збільшити фінансування оборони, адже про таку необхідність нагадував практично кожен американський президент, але роблячи це в менш грубій формі.

"Період президентства Байдена обіцяє зростання ролі США в НАТО і їх активності в рамках Альянсу. Нова адміністрація відновить добрі відносини з низкою європейських партнерів і НАТО, на яких тиснули через оборонні витрати в період Трампа", – вважає Москалик. На його думку, декларації Байдена про протистояння загрозі РФ будуть включати виділення зброї для України, проте в цьому конкретному випадку багато залежить від Конгресу.

"Американське лідерство – це не американська гегемонія і не американське домінування", – уточнює Дубовик

Дещо іншої думки дотримується Дубовик, заявляючи, що Байден навряд чи погіршить відносини з Росією або введе нові санкції: "Він просто не буде їх знімати. Тим більше, що одним з його перших завдань буде продовження діалогу в стратегічному питанні – ядерна зброя". Також він вважає, що Байден навряд чи підніме в найближчому майбутньому питання про розширення НАТО на схід.

"Байден і його команда відновлять підтримку міжнародних організацій і давніх спілок; буде менше Twitter і залицянь до Путіна або Ердогана", – прогнозує Politico.

"Це буде більш традиційна політика, більш врівноважена. Щось середнє між Обамою і Трампом... Більш прогнозована і передбачувана. Спроба повернутися до статус-кво, що існував до цього", – заявляє Дубовик, уточнюючи, що Обама занадто довго думав над кожною дією, а Трамп імпульсивний, приймав рішення "тут і зараз".

"Байден каже, що "Америка повинна бути лідером". Повернутися до питання про американське лідерство, яке завжди базувалося на здатності організувати міжнародні справи та процеси, під'єднавши до цього союзників, блоки та альянси, і разом робити якісь речі. Американське лідерство – це не американська гегемонія і не американське домінування, – це США разом з тими, хто розділяє її цінності, вирішує світові проблеми. Байден буде намагатися просуватися в цьому напрямку", – резюмував експерт.

Новини

Популярні теми форуму

analytics