Close button

Правила дорожнього руху: що змінилося

Правила дорожнього руху: що змінилося

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Пішоходи в обов'язковому порядку повинні носити світловідбивачі та їх елементи на одязі, а пасажири автомобіля тепер зобов'язані пристібатися не тільки ременями безпеки. Крім того, з'являться нові дорожні знаки.

Ці та інші правила дорожнього руху (ПДР) набрали чинності у зв'язку з прийняттям постанови уряду №1105 від 11 листопада.

Велосипедистам більше прав

Велосипедистам дозволено тепер користуватися виділеною смугою для руху маршрутних транспортних засобів. З "дороги зі смугою для руху маршрутних транспортних засобів" вона стала "дорогою, на якій по спеціально відведеній смузі здійснюється рух транспортних засобів за встановленим маршрутом і велосипедистів". Рух по такій смузі здійснюється попутно загальному потоку транспортних засобів.

Світловідбивачі на пішоходів

Пішоходи, які рухаються узбіччям чи проїжджій частині, тепер зобов'язані користуватися світловідбивачами в темний час доби й в умовах недостатньої видимості. Раніше норма носити на одязі світловідбивачі була необов'язковою і допускала використання таких елементів "по можливості".

Нова норма тепер носить категоричний і конкретний характер. І якщо раніше в разі нічних пригод могли висуватися різні версії, хто винен, то зараз, якщо водій каже, що не помітив пішохода, вина буде визначатися на підставі факту, чи були на одязі пішохода світловідбивачі чи ні.

Засоби пасивної безпеки

Нові правила скорочують перелік осіб, які мають право не пристібатися ременями безпеки. Відтепер пристібатися зобов'язані не тільки водії й пасажири таксі, а також особи, які навчаються водити, але не перебувають за кермом. Раніше вони могли цього не робити.

Крім того, пасажири тепер зобов'язані користуватися не тільки ременями безпеки, а й усіма "засобами пасивної безпеки (підголівниками, ременями безпеки, де їх установка передбачена конструкцією)".

Мотоцикл з коляскою в 16 років

Нові правила змінюють категорії деяких транспортних засобів. Мотоцикл з боковим причепом (т.зв. коляскою) перенесений з категорії В1 в категорію А. Це означає, що якщо раніше на такому виді транспорту можна було їздити з 18 років, то зараз це право є й у тих, хто молодше. Адже транспортними засобами категорії А дозволяють користуватися тим, кому виповнилося 16 років.

В окремих випадках дозволяється змінювати місце розміщення заднього номерного знака. Його можна розміщувати на додатковому устаткуванні, призначеному для тимчасового перевезення багажу або вантажу.

Також змінюються правила перевезення небезпечних вантажів, посилені вимоги до осіб, які навчають водити, а також до транспортних засобів, які використовуються для навчання.

Заміна знаків

Ще одним важливим нововведенням є заміна відразу декількох дорожніх знаків. Так, застережливий знак 1.40 "Кінець дороги з удосконаленим покриттям" замінюється новим знаком "Зміна дорожнього покриття".

Правила дорожного движения – что изменилось в новых ПДД - фото 2

А всього проводиться три заміни знаків як візуально, так і їх назв.

Правила дорожного движения – что изменилось в новых ПДД - фото 3

Замінюється табличка до дорожнього знаку 7.5.8

Правила дорожного движения – что изменилось в новых ПДД - фото 4

Замінюється розпізнавальний знак "Інформаційна таблиця небезпечного вантажу".

Правила дорожного движения – что изменилось в новых ПДД - фото 5Правила дорожного движения – что изменилось в новых ПДД - фото 6

Також заборонений знак 3.13 "Рух транспортних засобів, що перевозять вибухівку, заборонено", отримує нову назву "Рух транспортних засобів, що перевозять вибухові й легкозаймисті вантажі, заборонено".

Крім того, учні автошколи повинні мати з собою медичну довідку, оформляти яку доведеться тепер заздалегідь.

Ці зміни являють собою дев'яту редакцію правил дорожнього руху зразка 2001 року і вважаються досить суттєвими порівняно іншими змінами, внесеними до постанови Кабміну №1306 від 10 жовтня 2001 року.

Новини

Популярні теми форуму

analytics