Close button

Розкрито нову властивість вітаміну D

Розкрито нову властивість вітаміну D

Читати новину російською мовою, повідомляє Популярная механика.

Однак не все так просто: вирішальне значення має вага пацієнта

Команда американських фахівців з клінічної лікарні «Брігем енд Уіменс» Гарвардської медичної школи в рамках дослідження про вплив вітаміну D на розвиток онкологічних захворювань протягом п'яти років спостерігала за пацієнтами - чоловіками старше 50 років і жінками старше 55 років, у яких на момент проведення дослідження не було раку. В цілому вчені проаналізували стан 25 тисяч людей.

Автори дослідження поділили респондентів на чотири групи: одна приймала харчову добавку з вітаміном D і омега-3, друга - тільки вітамін D в поєднанні з плацебо, третя - тільки омега-3, а четверта - виключно плацебо. Під час дослідження учасників попросили обмежити вживання вітаміну D і жирних кислот до 800 одиниць на добу. Щороку добровольці проходили медичне обстеження.

Вчені звертали увагу як на наявність раку і стадію захворювання, так і на вагу і індекс маси тіла. Результати показали, що прийом харчових добавок не впливає на ризик розвитку раку, але у груп, які вживали вітамін D, значно знижувалася смертність на пізніх стадіях. При цьому тип раку ніяк не корелював з результатами. Медики відзначили, що на ефективність препарату впливає індекс маси тіла пацієнтів.

Наприклад, загальне зниження смертності склало 17%, при цьому у добровольців з нормальною вагою цей показник доходив до 38%, а у людей з ожирінням - наближався до нуля. Ранні дослідження вже показували, що надмірна вага здатна знижувати ефективність вітаміну. Наприклад, дослідження вітаміну D і діабету другого типу показали, що речовина є корисною для людей з нормальною вагою, але майже ніяк не впливає на хворих з ожирінням.

Отримані дані свідчать про те, що вітамін D може знизити ризик розвитку прогресуючих ракових захворювань, вважають медики. Вітамін D - недорога і доступна харчова добавка, яка може допомогти великій кількості пацієнтів, які страждають від раку на пізніх стадіях, проте потрібні додаткові дослідження, щоб вивчити роль індексу маси тіла в появі та прогресуванні онкологічних захворювань, відзначили вчені.

Новини

Популярні теми форуму

analytics