Close button

Кому не потрібно пити полівітаміни

Кому не потрібно пити полівітаміни

Вчені Гарварду провели дослідження і з'ясували, що прийом полівітамінів ніяк не впливає на здоров'я. Виходить, вітаміни з аптеки не приносять користі? А де їх тоді брати, повідомляє АиФ.ru.

Про це розповів професор кафедри внутрішніх, професійних хвороб і ревматології Cеченівського університету Джамал Абдурахманов.

Прийом полівітамінів у вигляді препаратів має сенс, коли у людини є доведений дефіцит вітамінів або пов'язані з ним захворювання. Наприклад, при аутоімунному гастриті не засвоюється вітамін B₁₂, через що можуть розвинутися важкі прояви його дефіциту. В цьому випадку потрібно отримувати вітамін ззовні. Вегетаріанці, які відмовляються від м'яса, теж можуть страждати від нестачі вітаміну B₁₂, їм варто приймати його додатково.

Інший приклад: у людини розвинулося захворювання печінки, порушується процес утворення жовчі, а вона забезпечує всмоктування жиророзчинних вітамінів - K, D і E. Тоді призначаються ці вітаміни, щоб усунути їх недолік.

Для здорової людини, що не має клінічних ознак дефіциту вітамінів, підхід «попити вітаміни для профілактики» наукою не вважається корисним. Якщо харчування збалансовано, людина не знаходиться на екзотичних або спеціальних дієтах, він буде з їжею отримувати вітаміни в тій кількості, які необхідні для його життєдіяльності.

Новини

Популярні теми форуму

analytics