Close button

Чому пітніють фари і як з цим боротися

Чому пітніють фари і як з цим боротися

Запітнілі фари - здавалося б, прикра дрібниця, але через це автомобіль сліпне вночі. І щоб позбутися від вологи під склом, іноді доводиться купувати нову оптику - тобто витратити кілька тисяч гривень. Які інші варіанти, повідомляє Auto24.

Запітніле скло фари - явище досить поширене, але найчастіше легкий наліт вологи зникає в міру прогріву освітлювального приладу. Однак проблему становлять інші випадки - коли зсередини на прозорому ковпаку постійно збирається багато крапель води. Це небезпечно, так як через краплі порушується яскравість і форма світлового променя фари.

25316__7c145b37-a350-460d-8629-f4da9b459

Мокрі зсередини фари дають промінь світла неправильної форми, до того ж у них швидше псується рефлектор і деталі електронних схем.

З точки зору фізики, скло фари пітніє з тих же причин, що і лобове скло автомобіля. В тому сенсі, що є закритий обсяг з власною атмосферою всередині - салон машини або корпус фари. І є одна зі стінок об'єму, яка піддається більш інтенсивному у порівнянні з іншими стінками охолодженню - склом фари або лобовим склом машини. На ньому в першу чергу і конденсується волога, яка міститься в атмосфері цього об'єму. За яких умов пітніє лобове скло? Коли всередині тепло, а зовні холодно, і коли повітря всередині вологе.

Що ми робимо, щоб не пітніли вікна? Влаштовуємо хоча б невелике надходження повітря в салон ззовні, або безпосередньо обдуваємо лобове скло потоком повітря з дефлекторів. Тобто намагаємося прискорити випаровування вологи, що осіла на склі, шляхом руху повітря над ним. І зменшуємо концентрацію вологи у внутрішній атмосфері, розбавляючи її свіжим повітрям. Те ж саме повинно бути і в автомобільній фарі - і коли вона справна, її скло не потіє.

Перша причина запотівання фар

Конструктори світлотехніки ще на етапі проектування піклуються про належну вентиляцію фар і ліхтарів, щоб волога, яка тим або іншим способом потрапила до їх внутрішньої атмосфери, могла негайно вийти назовні. Тому в фарах роблять якісь сапуни - вентиляційні отвори, які розташовані в певних місцях і певним чином захищені від бруду. Вони бувають виконані у вигляді трубочок, лабіринтових каналів або сапунів з ковпачками. Часто в вентиляційні пристрої вмонтовані невеликі фільтри - на зразок поролонових вкладишів.

25316__6b393088-fce9-4cd4-8510-f901e4b3c

Порушення штатної вентиляції внутрішнього обсягу - одна з двох головних причин хронічного потіння фари.

Так ось, одна з причин хронічного потіння - забруднення цих вентиляційних каналів, засмічення фільтрів пилом або павутиною. Їх треба ретельно прочистити, а фільтр - промити або замінити.

Друга причина потіння фар

З іншого боку, надмірні неконтрольовані порції повітря в обсязі фари - це теж погано. Тому до запітніння часто призводять тріщини на склі, в корпусі, зокрема, в місцях вушок кріплення. Також поширене місце потрапляння зайвого повітря у фару - порушення ущільнення кришок і стиків деталей корпусу. Нарешті, через щілини у фару може банально потрапляти дощова вода.

Для усунення цієї проблеми можна застосувати стійкий до температури герметик або клей. Іноді потрібно оновити гумові прокладки кришок і герметик скла, а буває, що фарі потрібен серйозний ремонт у майстрів, які паяють пластик.

Нарешті варто пояснити, що зробити фару цілком герметичною досить непросто через великий діапазон температур всередині, тому конструкторам і доводиться організовувати вентиляцію.

25316__4dd9d94f-d5b5-4c59-bd81-96c46dea9

Тріщини та інші проблеми з герметичністю корпусу порушують штатну вентиляцію і пропускають всередину фари дощову воду.

В якості тимчасового заходу для "розпітніння" фар деякі власники використовують силікагель - вологопоглинаюча речовина в пакетиках, які на фабриках вкладають в коробки з різного роду товарами - взуттям, радіотехнікою, ліками і тому подібним. Тут треба мати на увазі, що, по-перше, пакетик з силікагелем доведеться періодично витягувати з фари і просушувати. А по-друге, треба продумати його надійне кріплення, так як поглинаючи вологу, пакетик помітно збільшується в розмірах. Але повторимося, це може бути лише тимчасовим рішенням, і фару потрібно лікувати більш дієвими засобами.

Якщо фара потіє давно і рясно, при прийнятті рішення про її подальшу долю врахуйте, що постійна волога атмосфера всередині впливає на стан даної конструкції. Найстрашніше, що псується дзеркальне покриття рефлектора - відновити його можна, але дуже дорого. Мало користі від вогкості та електричних контактів, які іноді теж розташовані в пластиковому корпусі. Тому може бути, що фару з хронічним зволоженням є сенс замінити повністю, щоб у майбутньому не витрачати гроші і час на вирішення проблем з рефлектором і контактами.

Новини

Популярні теми форуму

analytics