Close button

Нацбанк не буде платити 45 млрд грн

Нацбанк не буде платити 45 млрд грн

Читати новину російською мовою, повідомляє Finance.ua.

Уряд при доопрацюванні проєкту бюджету на 2021 рік до другого читання відхилив пропозицію депутатів збільшити відрахування від НБУ.

Депутати пропонували збільшити план прибутку НБУ за 2021 рік на 12 млрд грн – з 33 млрд грн до 45 млрд грн.

Проте в оновленому проєкті бюджету-2021, оприлюдненому на сайті Ради, зазначено саме 33 млрд грн.

«Перевищення доходів над видатками НБУперекликається з питанням незалежності. Тому що незалежність центрального банку полягає і у фінансовій незалежності. Тому нас, м’яко кажучи, трохи здивувало збільшення цієї цифри з 33 до 45 мільярдів», – зазначав декілька тижнів тому голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв’ю «Голосу Америки».

Пан Шевченко наголосив, що НБУ зможе перерахувати в бюджет-2021 не ту суму, яка зазначена в бюджеті, а ту, яку підтвердить незалежний аудитор.

«Для Національного банку ключовою є та сума, яка виникне після того, як міжнародні аудитори підтвердять звітність Нацбанку. І одразу ж після того, як ми побачили число 45, ми про це повідомили і профільний комітет Верховної Ради, і Міністерство фінансів. Позиція Нацбанку в цьому питанні залишається незмінною: згідно із законом ми можемо перерахувати в бюджет виключно ту суму, яка вийде в результаті підтвердження нашими аудиторами. Попередньо ця сума була заявлена 22,6 мільярдів гривень», – сказав він.

Йдеться про те, що Верховна Рада під час ухвалення проєкту державного бюджету на 2021 рік у першому читанні збільшила план прибутку НБУ за 2020 рік з 33 млрд грн до 45 млрд грн.

Цей показник був збільшений, щоб депутати мали змогу спрямувати «додаткові» доходи бюджету на фінансування цікавих їм видатків, в тому числі на соціально-економічний розвиток регіонів.

При цьому Мінфін відмовився скоротити цей показник, як того вимагав НБУ.

Національний банк ще 4 листопада повідомив Мінфін, що потрібно враховувати суму у 22,6 млрд грн як надходження від Національного банку у 2021 році. Проте розрахунки Мінфіну показали, що частина прогнозованого прибутку до розподілу Національного банку, яка підлягає перерахуванню до державного бюджету України 2021 року, могла б сягати щонайменше 33 млрд грн.

Новини

Популярні теми форуму

analytics