Close button

Чим чудові скафандри SpaceX

Чим чудові скафандри SpaceX

Читати новину російською мовою, повідомляє Попмеханика.

Люди, які вже вдруге вирушили на МКС на борту космічного корабля SpaceX, носять дуже цікаві скафандри, які вже справедливо оцінили. Чим же примітні ці костюми?

Скафандри були розроблені SpaceX у співпраці з НАСА і астронавтами, які першими провели в них політ на борту капсули Crew Dragon - Бобом Бенкеном і Дагом Херлі. Вони зроблені з сучасних матеріалів і з застосуванням нових технологій, що зв'язують їх з системами капсули Crew Dragon.

Треба відзначити, що вони не є заміною звичайних костюмів, які використовувалися протягом десятиліть. Тобто костюми схожі на ті, які носять пілоти реактивних винищувачів. Ці зшиті на замовлення скафандри, призначені для захисту людини під час запуску, включаючи короткочасний вакуум або сильний жар, але не від небезпек відкритого космосу.

Костюми SpaceX є вогнестійкими і удароміцними, в них вбудовані засоби зв'язку і клімат-контроль. Природно, в шоломі є радіо і мікрофони, а повітря і електрика надходять в скафандри по одному кабелю, яким оснащене крісло капсули.

Скафандр SpaceX

«Під час розробки цього костюма перевага надавалася простоті його використання. Екіпаж просто підключається до корабля, коли сідає в крісла, а потім костюм працює автономно, - говорить Кріс Тріпп з SpaceX. - Це частина корабля».

З огляду на успіхи останніх років в області електроніки і програмного забезпечення, астронавтам і центру управління польотами слід очікувати спрощення зв'язку, який стане набагато стійкішим.

Ще одна важлива зміна з'явилося в рукавичках. Вони повинні бути міцними, але при цьому дозволяти пальцям гнутися, щоб людина могла керувати капсулою за допомогою сенсорних екранів. Знімати рукавички для більш точного введення не можна. Таким чином, рукавички отримали спеціальне покриття і дозволяють людям не допускати помилок під час дотиків до моніторів, що виключить неправильне введення інформації або помилкові команди.

«Нам знадобилось майже чотири роки, щоб розробити костюми, які добре виглядають і добре працюють, - сказав засновник і генеральний директор SpaceX Ілон Маск. - Ми бажаємо, щоб сьогоднішні діти одного разу захотіли одягнути цю уніформу, вирішивши бути космонавтами».

Новини

Популярні теми форуму

analytics