Close button

Що буде, якщо відкликати довіреність на автомобіль

Що буде, якщо відкликати довіреність на автомобіль

Практика продажу автомобілів "за дорученням" або "по техпаспорту" дуже поширена в Україні. Іноді це призводить до неприємних ситуацій і навіть до судових позовів. Для прикладу розповімо про справу, крапку в якоій нещодавно поставив Верховний Суд, повідомляє Авто 24.

Верховний Суд роз'яснив правові наслідки скасування довіреності на відчуження автомобіля.

Позивач видав співвідповідача доручення, яким уповноважив його здати в оренду, обміняти, продати належний йому на праві власності автомобіль. Згодом він скасував доручення. На час звернення до суду власнику було відомо, що автомобіль знаходиться у володінні третьої особи, яка відмовляється повернути його власнику.

Місцевий суд витребував автомобіль у особи і повернув його власнику. Однак апеляційний скасував рішення суду першої інстанції і відмовив в задоволенні позову, оскільки власникові автомобіля не було повідомлено про скасування довіреності, а тому він є добросовісним володільцем на підставі діючої довіреності. Апеляційний суд встановив, що власник не набув права власності на спірний автомобіль, проте в межах дії довіреності має право нею володіти.

Верховний Суд в складі колегії суддів третьої судової палати Касаційного цивільного суду скасував постанову апеляційного суду і залишив в силі рішення суду першої інстанції, привівши таке правове обґрунтування.

Видача довіреності на володіння, користування і розпорядження транспортним засобом без укладення договору його купівлі-продажу не вважається укладеним відповідно до закону договором і не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримало.

Апеляційний суд дійшов правильного висновку, що власник не набув права власності на спірний автомобіль на підставі усних домовленостей про його купівлю-продаж з представником позивача по довіреності. Однак Верховний Суд не погодився з його висновком про сумлінності придбання власником автомобіля з таких підстав.

Позивач на підставі довіреності передав співвідповідача спірний автомобіль і свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу.

На підставі усних домовленостей про купівлю-продаж автомобіля одна з довірених осіб передала автомобіль і свідоцтво про його реєстрацію третій особі, що сплатила за це кошти, проте не перереєструвало транспортний засіб на своє ім'я.

Позивач скасував доручення на розпорядження автомобілем, про що нотаріус сповістив довірених осіб і всіх, кого це стосується.

Оскільки третя особа набула спірне автомобіль на підставі усних домовленостей про його купівлю-продаж з представником позивача за дорученням, то воно є недобросовісним набувачем.

Момент скасування довіреності та момент втрати нею сили для представника і третіх осіб не збігаються. Скасовано довіреність втрачає силу для представника і третіх осіб з моменту здійснення першої з подій: або коли представник дізнався або міг довідатися про скасування довіреності; коли третя особа довідалася або могла довідатися, що дія довіреності припинилася.

Третя особа, в розпорядженні якого нарешті опинився спірний автомобіль, який просив витребувати позивач, при розгляді справи в суді першої інстанції, відзначило, що в 2018 році від співробітників поліції воно дізналося про накладення арешту на автомобіль і заборону його перереєстрації.

Таким чином, позивач виконав вимоги ст. 249 ГК України, а всім відповідачам було відомо про скасування довіреності, в зв'язку з чим вона втратила силу як для представника довірителя, так і для третьої сторони, а висновок суду апеляційної інстанції про дії довіреності щодо власника є неправильним.

Новини

Популярні теми форуму

analytics