Close button

ВР підтримала законопроект про "чоловічий декрет"

ВР підтримала законопроект про "чоловічий декрет"

Читати новину російською мовою, повідомляє Укринформ.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3695 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері і батька по догляду за дитиною".

Таке рішення підтримав 301 народний депутат.

"Цим законопроектом пропонується забезпечити рівні можливості матері і батька по догляду за дитиною і поєднання трудової діяльності з сімейними обов'язками; усунути законодавчі прогалини, які обмежують права чоловіки на відпустку по догляду за дитиною; створити передумови для посилення ролі батька в процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні", - йдеться в пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс законів про працю та Закон "Про відпустки" новим видом відпустки - відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, яка оплачується за рахунок роботодавця. Таку відпустку пропонується надавати одній з перерахованих осіб: чоловікові, дружина якого народила дитину; батькові дитини в разі, якщо він не перебуває у зареєстрованому шлюбі з матір'ю дитини, але вони спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки; бабі або дідові, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за дитиною, якщо мати (батько) дитини є одинокою матір'ю (батьком).

Законопроект пропонує визначити відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків дитини (матері і батька) і внести відповідні зміни до статей 179, 181 Трудового кодексу та статті 18, 20 Закону "Про відпустки". Передбачається також доповнення положення статті 182-1 Кодексу законів про працю та статті 19 Закону "Про відпустки" щодо права працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, на додаткову відпустку.

Крім того, законопроект передбачає доповнення положення статті 51 Кодексу законів про працю щодо можливості встановлення скороченої тривалості робочого часу для чоловіків, які мають дітей віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю, і батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі).

Очікується, що прийняття цього законопроекту сприятиме утвердженню гендерної рівності в сфері трудових і шлюбно-сімейних відносин; забезпечить можливості для поєднання трудової діяльності з сімейними обов'язками працівникам обох статей; усуне обмеження, які порушують права людини на відпустку по догляду за дитиною; створить передумови для посилення ролі батька в процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Новини

Популярні теми форуму

analytics