Close button

Засіб від гіпертензії зменшив "ломку" від алкоголю

Засіб від гіпертензії зменшив "ломку" від алкоголю

Читати новину російською мовою, повідомляє ПМ.

Дослідники з'ясували, що популярні ліки від артеріальної гіпертензії - празозин - здатні також допомогти під час лікування абстинентного синдрому.

Іноді буває, що препарати, які спочатку розроблялися для лікування одного захворювання, раптом виявляються ефективні і проти інших патологій. Так, наприклад, на початку пандемії з'ясувалося, що гідроксихлорохин, який застосовується для лікування малярії, проявляє активність проти вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

У дослідженні, опублікованому в American Journal of Psychiatry, вчені показали, що препарат празозин може використовуватися для лікування синдрому алкогольної абстиненції - однієї зі складових синдрому залежності. Такий синдром зустрічається на II і III стадіях алкоголізму і полягає у виникненні певних симптомів після відміни прийому етанолу. Як правило, це похмілля, тривожність, тремор, психози, судоми і порушення сну.

Автори нової роботи провели подвійне сліпе дослідження 100 пацієнтів, з діагнозом «розлад, викликаний вживанням алкоголю». Їх розділили на дві групи - перша отримувала празозин, а друга - плацебо. До початку лікування у всіх пацієнтів вчені визначили тяжкість симптомів абстинентного синдрому.

В результаті виявилося, що у пацієнтів з найважчими симптомами - тремор, підвищена тяга до спиртного, занепокоєння, розлад сну - після прийому празозину значно зменшилася кількість епізодів запою і кількість днів прийому спиртного, в порівнянні з людьми, яким давали плацебо. На людей зі слабо вираженими симптомами абстиненції препарат не чинив ніякого впливу.

Нікіта Шевцев

Новини

Популярні теми форуму

analytics