Close button

Податкова та звітність: підозрілі транзакції перевірять

Податкова та звітність: підозрілі транзакції перевірять

Читати новину російською мовою, повідомляє UBR.

Платники податків зможуть проходити податкові перевірки дистанційно - в електронній формі. Міністерство фінансів представило відповідну концепцію щодо впровадження електронного аудиту (е-аудиту) для бізнесу.

Правда, торкнеться це поки лише великих платників, і тільки з 2023 року. Весь інший бізнес новація торкнеться ще пізніше.

Даний інструмент вже ввели різні країни світу "і з кожним роком він доводить свою ефективність", стверджують чиновники. Нововведення буде грунтуватися на отриманні від платників податків стандартного аудиторського файлу (SAF-T), розробленого Організацією економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Чого чекати бізнесу

У Мінфіні відзначили переваги автоматизованої обробки аудиторських файлів. Там запевнили, що така процедура надасть можливість швидко виявляти найбільш ризикових платників податків, а також підозрілі транзакції.

Якщо будуть виявлені розбіжності в звітності, то платники податків отримають оперативні повідомлення. Такі факти можуть стати підставою для проведення податкової перевірки.

Згідно з планами Мінфіну, з 1 січня 2023 року великі платники податків повинні бути готові надавати SAF-T за запитом контролюючих органів під час проведення перевірки.

А з 1 січня 2025 року така норма стане для них обов'язковою.

Для всіх платників податку на додану вартість нова система повинна запрацювати в обов'язковому порядку з 1 січня 2027 року.

У головному фінансовому відомстві країни підкреслили, що впровадження е-аудиту є умовою отримання нашою країною макрофінансової допомоги. Воно вказано в пункті 2 Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та ЄС.

Чому е-аудиту доведеться довго чекати

Взаємодія між бізнесом і державою має бути "більш комфортною і дружньою". Про це в коментарі для UBR.ua заявила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Анна Дерев'янко.

За її словами, саме на адміністрування, на "зайву бюрократію" дуже часто скаржаться підприємці. Тому всі зусилля держави в даному напрямку "можна тільки вітати і побажати якнайшвидшого впровадження".

Вона зазначила, що впровадити е-аудит можна і скоріше, ніж в 2025-2027 рр. Хоча, визнала Анна Дерев'янко, "запуск різних Діджитал-рішень може займати значний час".

"Я розумію, що це може зайняти багато часу - для того, щоб встановити належний рівень інфраструктури, потрібної для підтримки. Але все одно мені здається, що можна і швидше", - підкреслила виконавчий директор ЄБА.

Бізнес не повинен "відчувати важкості в спілкуванні з державою", впевнена вона. Відзначивши при цьому, що процедура електронного аудиту повинна бути простою і інтуїтивно-зрозумілою.

"Щоб воно було настільки просто, щоб і дитина змогла розібратися. І не тільки дитина, тому що вони просунуті, а й бабуся чи дідусь", - висловила побажання Анна Дерев'янко. В ідеалі, заявила вона, потрібно все "максимально оптимізувати так, щоб все робилося в один клік".

За словами експерта, в Україні часто можна зіткнутися з ситуацією, коли спочатку потрібно все зробити в онлайні, а потім "донести якісь папірці в офлайні, вистоявши черги і втративши час".

Анна Дерев'янко поділилася особистим досвідом закриття "ФОПа" (фізичної особи-підприємця, ФОП). Вона ще в березні почала займатися цим питанням, але робота досі не завершена - процедура ще далека від досконалості.

Як згадувалося раніше, впровадження проектів типу е-аудиту є умовою для отримання допомоги Заходу, хоча "ми могли б впоратися і самі", заявив нам голова правління Асоціації малого і середнього бізнесу (АМСБ) Руслан Соболь.

Він нагадав, що Україна просунулася у рейтингу Doing Business (з 71 місця за підсумками 2018 року - на 64 на кінець 2019 го), але взаємодія бізнесу і держави ще дуже далека від досконалості. Зокрема, через існування в нашій країні "купи роз'єднаних реєстрів і баз".

Автоматизація неминуча і у в Україні вона пройде "навіть швидше, ніж в розвинених країнах". Причина все та ж - такі умови висувають міжнародні кредитори. Головне, переконаний глава АМСБ, щоб е-аудит Мінфіну "працював і був клієнтоорієнтованим".

"А клієнт в даному випадку - суб'єкт підприємницької діяльності, підприємець, підприємство, будь-який представник реального сектора економіки в приватному секторі", - зазначив голова правління Асоціації малого і середнього бізнесу.

Потрібно купувати спеціальне ПЗ

На перший погляд, кажуть юристи, впровадження електронного аудиту обіцяє оперативну автоматичну перевірку інформації і одним з великих плюсів підносять відсутність "людського фактора".

Керуючий партнер ЮК "Наказ" Філіп Орлов припустив, що плюсом для великих платників податків, яких перевіряють регулярно, буде те, що "їм не потрібно буде збирати кіпи паперових документів ". Або робити це не так часто, коли після автоматичної перевірки будуть перевірятися тільки окремі "ризикові" операції.

Під це визначення можуть підпасти і просто нестандартні операції для конкретного підприємства.

"У такому випадку, якщо буде достатньо завантажити спеціальний електронний файл з даними, це стане дійсно великим полегшенням", - говорить керівник "Наказу".

Разом з цим, зазначив юрист, все не так просто. Для формування стандартизованого формату бухгалтерської та фінансової інформації в файл SAF-T необхідно буде використовувати спеціалізоване програмне забезпечення (ПО). Наприклад, ACL (Galvanize), IDEA, SESAM або інші, які затвердить нашу державу.

Відповідні зміни наші законодавці обіцяють прийняти найближчим часом. А саме: обов'язкове ведення бухгалтерського обліку в електронному форматі; дотримання стандартних технічних вимог. У тексті концепції впровадження електронного аудиту вже є згадка про обов'язкову подачу стандартного аудиторського файлу SAF-T UA усіма платниками ПДВ.

"Тобто купувати спеціальне програмне забезпечення потрібно буде навіть маленьким компаніям, а це може бути складно як фінансово, так і в освоєнні нового ПО", - зауважив нам Філіп Орлов.

Плюсом в цьому випадку він назвав той факт, що "після такої автоматизованої обробки платники податків зможуть оперативно виправляти виявлені помилки з можливістю застосувати знижену штрафну санкцію".

"Я дуже сподіваюся, що всі інновації, які зараз намагається впроваджувати уряд, приберуть більшість корупційних схем і створять правову базу для захисту своїх прав. Однак, як це буде працювати на практиці і до чого призведе - ми дізнаємося тільки через пару років після того, як все це запрацює", - резюмував керуючий партнер ЮК "Наказ"

Новини

Популярні теми форуму

analytics