Close button

Знайдено найдавніший покажчик в історії

Знайдено найдавніший покажчик в історії

Вчені з Боннського університету провели розкопки в Ваді-аль-Малік - руслі висохлої річки на території Судану. Під відкладеннями вони виявили камінь з викарбуваними на ньому чотирма ієрогліфами, повідомляє The Daily Mail, повідомляє Мир 24.

Вік напису оцінили в п'ять тисяч років. Дослідникам вдалося розшифрувати її. Там було зазначено: «Володіння царя Скорпіона». Також був присутній ієрогліф Гора (бога неба і сонця).

У правому верхньому куті також зберігся круглий символ. Вчені прийшли до висновку, що це найбільш ранній топографічний покажчик в історії.

«Цей правитель на ім'я Скорпіон був видатною постаттю в епоху виникнення першого територіального держави в світовій історії», - зазначив єгиптолог Людвіг Моринці.

Імовірно, цар жив близько 3070 року до нашої ери, хоча точні дати його життя і правління поки не визначені. Ієрогліф, що позначає його ім'я, виглядає як стилізоване зображення хижого членистоногого.

Вчені відзначили, що Єгипетська цивілізація вважається найдавнішою в світі. Про початок її історії відомо не так багато, але коротка напис на камені відкриває «вікно в світ виникнення єгипетської держави і пов'язаної з ним культури».

У той час існували і інші громади з централізованим правлінням, але вони були набагато менше. Протяжність же Єгипетського царства з півночі на південь становила близько 500 миль (800 км). Фактично, кілька конкуруючих племен об'єдналися в одну систему.

На околицях імперії, щоб зміцнити її, були засновані царські угіддя, також відомі як домени. Очевидно, на річці Ваді-аль-Малік знаходилося одне з них. Вчені знайшли там і інші ранні наскальні написи разом з керамікою того ж періоду часу. Вони відзначили, що тільки почали розкопки. Такі дослідження дають можливість більш пильно поглянути на процес заснування першого в світі держави.

Новини

Популярні теми форуму

analytics