Close button

За борги по ЖКГ хочуть відбирати квартири

За борги по ЖКГ хочуть відбирати квартири

Боржників за послуги ЖКГ хочуть прирівняти до неплатників аліментів та застосовувати до них такі ж жорсткі заходи, повідомляє Вести.

Особливо до тих, хто добровільно не оформить реструктуризацію заборгованості. Законопроект уже зібрав висновки експертів та пройшов комітети. І голова Комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народний депутат від "Слуги народу" Галина Третьякова зареєструвала у Верховній Раді постанову, якою рекомендує парламенту прийняти законопроект.

Як будуть вибивати борги за ЖКГ

Автори законопроекту, три депутати від "Слуги народу", пропонують внести до Закону України "Про виконавче провадження" зміни, які дозволять державному виконавцю за наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг винести постанову, яка тимчасово обмежить боржника в наступних правах:

  • виїзд за межі України;
  • керування транспортними засобами;
  • користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;
  • вихід на полювання.

За великий борг також передбачені штрафи. Наприклад, якщо сукупний розмір заборгованості перевищує суму відповідних платежів за один рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу в розмірі 20% від суми заборгованості, а якщо мова йде про три роки, то передбачений штраф в розмірі 50% від суми заборгованості. Так само стягнення може бути звернено на майно боржника - на квартиру або ж зарплату.

Все це буде діяти, якщо боржник не погодиться на реструктуризацію боргу. На період погашення реструктуризованої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг загальна сума платежів, включаючи потокові, не повинна перевищувати 25% доходів, які визначаються під час нарахування субсидій для працюючих громадян, і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. В іншому випадку на боржників подадуть до суду, до того ж з комунальників не братимуть судові збори.

Закон на захист комунальників

Як розповів один з авторів законопроекту народний депутат Михайло Лаба, нововведення має допомогти боржникам. "Думаю, що буде справедливо, якщо в разі виникнення боргу громадянин зможе розраховувати на його реструктуризацію протягом 60 місяців. Закон націлений на те, щоб у людей не відбирали майно. Але заходи, такі, які застосовують до неплатників аліментів, будуть звернені тільки до тих, у кого великий борг - понад 10-20 тис. грн", - пояснив Михайло Лаба.

Зовсім іншої думки про законопроект екс-заступник міністра ЖКГ Олексій Кучеренко, який вважає, що він спрямований виключно на захист інтересів компаній, що надають послуги. При цьому споживачі залишаються незахищеними.

Читайте також: Абонплата за комуналку: коли введуть

"У документі ні слова не сказано про захист споживача від комунальників, а це перш за все прозорі тарифи, гарантовані якісні послуги. Комунальники повинні відповідати перед споживачами за холодні батареї, відсутність гарячої води і не виставляти платежі за ненадані послуги, за які люди якщо не платять , то автоматично стають боржниками. У такому вигляді законопроект не можна приймати. Ті, хто його так штовхає, робить велику помилку, це призведе до ще більшого опору та неплатежів", - розповідає Олександр Кучеренко.

Новини

Популярні теми форуму

analytics