Close button

Як Медведчук розколює Україну за допомогою вакцини

Як Медведчук розколює Україну за допомогою вакцини

Глава політради ОПЗЖ Віктор Медведчук почав нову хвилю піару російської вакцини від COVID-19 і самопіару на ній. Йдеться про вакцину «Супутник V», розроблену спільно НІЦЕМ ім.Гамалії МОЗ РФ і 48-м ЦНДІ Міноборони РФ, повідомляє Деловая столица.

8 грудня Медведчук виявився в Москві на зустрічі з директором НІЦЕМ ім.Гамалії Олександром Гінцбургом і генеральним директором Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ) Кирилом Дмитрієвим. За результатами зустрічі Медведчук оголосив «про можливість трансферу технології з виробництва вакцини в Україну, а також надання сировини у вигляді клітинної лінії і можливості виробляти цю вакцину на українських виробничих потужностях». Як повідомляється на сайті ОПЗЖ, виробництво вакцини може бути налагоджено в Україні на харківському підприємстві «Біолік».

У зв'язку з цим важливо відзначити три моменти.

Медведчук зв'язався зі брехунами

У повідомленні РФПИ про зустріч з Медведчуком йдеться, що «випуск готової форми вакцини на території України вже налагодила одна з провідних фармацевтичних компаній - АТ" Біолік "». Однак саме АТ «Біолік» спростувало цю інформацію. «На даний момент АТ" Біолік "не підписувала жодних контрактів, не отримувало ніяких трансферних технологій щодо виробництва вакцини" Супутник V "або будь-яких інших вакцин проти коронавируса і ніколи не виробляло таких вакцин на технологічній базі компанії. АТ "Біолік" проводить виробничу діяльність виключно відповідно до чинного законодавства України, і виробництво будь-якого лікарського засобу можливе лише за умови його державної реєстрації», - йдеться в заяві компанії.

Читайте також: Як пов'язані скандал зі "Супутником V" і МОЗ часів Януковича

Отже, хтось із них точно бреше. Підозра, звичайно, падає насамперед на російську сторону. Але в будь-якому випадку головне - те, що один з ключових учасників цього ланцюжка, по якій вакцину «Супутник V» хочуть впровадити в Україні, збрехав. І тут закономірно спитати: як можна вірити в правдиву вакцину від брехунів?

Показово, що Медведчук не дає ніяких особистих фінансових гарантій (страховки) на випадок, якщо вакцинація призведе до тяжких наслідків. Тобто він собі напіарітся на цій вакцині, а якщо люди, які йому повірять і вакцинуються «Супутником V», виявляться в критичному положенні, то витрати на лікування ляжуть на плечі української держави, самих хворих та їхніх родин.

Спроба розколу України

Насправді дуже схоже на те, що ця схема вигадувалася зовсім не для того, щоб реально просунути в Україні російську вакцину, а для того, щоб ще якомога сильніше розколоти українське суспільство. Яке і без того розколоте на, умовно кажучи, «патріотів» і «ватників».

Зрозуміло, що Кремль має величезний фінансовий і іміджевий інтерес в тому, щоб поширити свою вакцину по всьому світу, тому і поспішає він обігнати західних конкурентів. Але у випадку з Україною ці міркування Кремля могли бути відсунуті на другий план.

А на перший план, швидше за все, вийшли мотиви інформаційною диверсією в Україні. Фактично це спроба розколоти країну за ознакою ставлення до російської вакцини. Щоб головними були аргументи не розуму, а емоцій, «вірю - не вірю». Причому це питання має зачепити всіх українців, бо всіх хвилює власне виживання в умовах пандемії.

І цей план вже реалізується. Ми бачимо, що вже нагнітаються політичні пристрасті по обидва боки - тобто як з боку «патріотів», так і з боку «ватників». Поки що з боку «патріотів» лунають звинувачення головним чином на адресу самого Медведчука і ОПЗЖ, але чим більше буде нагнітатися ця тема, тим вище ймовірність того, що звинувачення поширяться на всіх «ватників». І навпаки, з боку «ватників» звинувачення можуть поширитися на всіх «патріотів», які мовляв, за намовою підступного Заходу прирікають людей на загибель і не дають їм врятуватися за допомогою російської чудо-вакцини, в яку потрібно просто вірити, бо її благословив сам Путін.

Спроба цугцванга для влади

Гірше того, спроба розколу України підкріплюється ще й спробою загнати українську владу в цугцванг. План тут в общем-то простий: поставити владу в положення, коли будь-який вибір буде програшним.

Медведчук уже заявляє: «Ми будемо домагатися виробництва російської вакцини в Україні, незважаючи на істерики посольства США». «Мільйони громадян України сподіваються, що українська влада все-таки проявить здоровий глузд і поставить життя і здоров'я людей вище за інтереси своїх заокеанських господарів», - так сформульована позиція Медведчука на сайті ОПЗЖ. «Наша політична сила і я, як її представник, зробили все для того, щоб така вакцина не тільки могла бути придбана в Україні, а й проводилася в Україні в інтересах наших громадян для захисту від коронавируса, для захисту від пандемії», - говорить Медведчук і підкреслює, що тепер все залежить від Києва: «Мені складно сказати, що буде завтра, післязавтра в питанні того, що ми тут обговорювали і з приводу чого в Росії прийнято рішення щодо передачі технологій виробництва вакцини і сировини, тобто клітинної лінії для її виробництва. Подивимося реакцію влади ».

Читайте також: Імунолог порівняв російську вакцину від коронавируса з іншими

Таким чином, українська влада вже знаходить в очах «ватників» образ «ворога народу», «маріонетки Заходу». І така істерика буде тільки посилюватися.

Мета Медведчука і ОПЗЖ - змусити українську владу мерзнути. Їй підсувається як би просте рішення: не потрібно ввозити російську вакцину, потрібно всього лише вирішити її виробництво в Україні, хоч на тому ж «Біолік». І не потрібно всіх вакцинувати в обов'язковому порядку, досить дозволити ризикнути свої здоров'ям всім, хто захоче. А для цього достатньо всього-на-всього дозволити схвалення цієї вакцини Держслужбою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками. На Банковій зараз напевно знайдуться любителі простих рішень, які запропонують Володимиру Зеленському нібито «витончений вихід»: сказати, що сам він тут не фахівець, що рішення має приймати Держлікслужба, як вона скаже, так і буде.

Якщо українська влада здригнеться і дозволить випуск «Супутника V» в Харкові, тоді, безсумнівно, її чекає атака з боку «патріотів». До того ж можливі ще й масові акції з непередбачуваними наслідками біля самого підприємства. Напевно українську владу публічно звинувачувати в тому, що вона стала співучасницею російської диверсії проти України, оскільки «Супутник V», розроблений Міноборони РФ, це ніяка не вакцина, а біологічна зброя. Коротше, це може стати приводом для звинувачень в зраді серйозніше, ніж «формула Штайнмайера» і зірвана спецоперація по «вагнеровцам», разом узяті.

У підсумку виходить, що при будь-якому варіанті українська влада втрачатиме рейтинг і викликати все більшу недовіру - чи то з боку «ватників», то з боку «патріотів». У будь-якому випадку Кремль буде дуже задоволений таким розвитком подій, ну і Медведчуком, звичайно, теж.

Нинішня українська влада і сьогодні не дуже-то сильна. А будь-який розкол суспільства, безсумнівно, ще більше її послабить. Тому майбутнє Зе-команди в найближчі місяці буде сильно залежати від того, чи зуміє вона знайти адекватну відповідь на інформаційно-вакцини диверсію Медведчука.

Юрій Вишневський

Новини

Популярні теми форуму

analytics