Close button

Що відомо про фармкомпанію, що нібито випускає "Супутник V"

Що відомо про фармкомпанію, що нібито випускає "Супутник V"

В Україні російська вакцина від коронавірусу "Супутник V" знову в центрі уваги, повідомляє Страна.ua.

Її хочуть виробляти на потужностях харківського підприємства "Біолік". Про це повідомив Російський фонд прямих інвестицій. Його глава Кирило Дмитрієв, а також директор НІЦЕМ імені Гамалії (розробник вакцини) Олександр Гінзбург і глава політради Української партії ОПЗЖ Віктор Медведчук провели зустріч, в ході якої обговорювалася можливість запуску виробництва "Супутника" на території України.

НІЦЕМ імені Гамалії заявило про готовність виробляти вакцину в Харкові й подати документи для її реєстрації державними регулювальними органами України.

У самому "Біолік" все заперечують і стверджують, що не підписували ніяких контактів на запуск виробництва російської вакцини.

І не планують цього, робити, поки препарат не пройде державну реєстрацію в Україні (що з урахуванням політичної складової може бути проблематичним).

Втім, є важливий нюанс. "Біолік" до 2018 року офіційно належав російському фармацевтичному гігантові "Фармстандарт". Потім у харківського підприємства з'явився новий власник - кіпрська компанія Vilkom services limited.

Але експерти ще на етапі угоди назвали зміну власника "Біолік" маскуванням - з урахуванням політичної складової компанію "зачистили" від прямого зв'язку з Росією. Зокрема, з назви "Біолік" прибрали другу частину - "Фармстандарт".

Директором Vilkom services limited є громадянин Німеччини Віктор Мартин - це партнер власника "Фармстандарта" Віктора Харітоніна по швидкісним перегонам (Харітонін захоплюється перегонами й навіть купив трасу в Німеччині).

"Біолік" як і раніше в Україні вважається пов'язаним з Росією підприємством. Нам навіть заборонили з ним співпрацювати - Академія (Національна Академія медичних наук - прим. ред.) не дала згоди ", - розповів глава Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова Валерій Минухин.

На його думку, запуск виробництва російської вакцини в Харкові цілком можливий, але з умовами.

Ми розбиралися, що за компанія "Біолік", на якій росіяни хочуть виробляти свою вакцину.

Російська вакцина в Харкові

Про випуск вакцини на "Біолік" в Російському фонді прямих інвестицій в перших повідомленнях говорили вже як про доконаний факт.

"Випуск готової форми вакцини на території України вже налагодила одна з провідних фармацевтичних компаній - АТ "Біолік". Виробничі потужності "Біолік ", на яких буде здійснюватися випуск вакцини, відповідають усім чинним вимогам стандарту GMP", - наголошується в пресрелізі Фонду.

Також із заяви Росфонду прямих інвестицій зрозуміло, що вакцину збираються не тільки виробляти, але і продавати в Україні.

"У ході нашої зустрічі ми проінформували колег про показники ефективності, технологічній платформі й інших характеристиках вакцини, а також обговорили деталі для можливого виробництва на території України, що дозволить істотно скоротити логістичні витрати." Супутник V "допоможе врятувати життя українських громадян і захистити їх від зараження коронавірусною інфекцією в цей непростий для всієї планети час", - сказав генеральний директор Російського фонду прямих інвестицій Кирило Дмитрієв.

На самому "Біолік" будь-які домовленості про виробництво російської вакцини на своїх потужностях заперечують.

Вчора представники компанії заявили, що не укладали ніяких контрактів на виробництво російської вакцини й можуть розглянути таку можливість не раніше, ніж препарат пройде реєстрацію в Україні.

Пізніше практично ідентичне повідомлення з'явилося на офіційному сайті компанії.

У Російському фонді прямих інвестицій (РФПІ) у відповідь заявили, що на харківському заводі "Біолік" були проведені тестові розливи, технологічно ідентичні виробництву вакцини "Супутник V". У той самий час сировину для виробництва вакцини росіяни не завозили, для цього потрібне відповідне схвалення регулятора України.

У самому ж "Біолік" сказали, що технічно здатні зробити вакцину, але тільки після держреєстрації в Україні. Ніяких інших коментарів з приводу вакцини в компанії не дають.

Тобто, якщо вірити заявам росіян, на "Біолік" вже проводилися тестові партії, й зараз, щоб поставити все на потік, потрібна реєстрація вакцини в Україні.

Скандал зі "смертельними вакцинами" і російський слід

Що відомо про саму компанію "Біолік"?

Харківське підприємство традиційно спеціалізується на виробництві вакцин.

Під час перебування главою МОЗ Раїси Богатирьової воно було в фаворі в міністерстві і отримувало великі держзамовлення. Членом наглядової ради "Біолік" і власником пакета акцій був син Богатирьової Олександр. При цьому 55% акцій володів російський фармгігантів "Фармстандарт" Віктора Харітоніна. Але в Україні харківське підприємство все одно називали "заводом Богатирьових".

У 2018 році в структурі власності "Біолік" відбулися зміни. Замість російської компанії "Фармстандарт" новим власником стала кіпрська Vilkom services limited (Кіпр), її кінцевий бенефіціар - громадянин Німеччини Віктор Мартин.

Віктор Мартин є бізнес-партнером російського мільярдера Віктора Харітоніна, Зокрема, вони разом займаються швидкісними перегонами (і як учасники, і як бізнесмени, бо Харітонін викупив трасу в Німеччині).

Цікаво, що Харітонін пов'язаний і з ЗАТ "Біокард", яке у вересні підписало угоду з Науково-дослідним центром епідеміології та мікробіології імені Гамалії щодо промислового випуску вакцини від коронавірусу "Супутник V".

"Біокард" був заснований у 2001 році підприємцем і співвласником банку "Центрокредит" Дмитром Морозовим і його партнером Андрієм Каркліним.

Але у 2011 році останній продав свою частку Газпромбанку. А у 2013 році 50% кіпрської компанії Biocad Holding Ltd (власник ЗАТ "Біокад") викупив "Фармстандарт" Харітоніна, а ще 20% - компанія Millhouse, що управляє активами Романа Абрамовича (сам Абрамович до 2008 року бути зазначений акціонером "Фармстандарта").

На цю мить 70% акцій "Біокарда" - в АТ "Вектор-Біофарм".

Це частина "Фармстандарта", яку виділили з компанії у 2018 році як інвестиційну компанію. Але бенефіціар у неї той же - Віктор Харітонін. Він також володіє компанією "Отісіфарм" - виробником "Арбідолу".

Віктор Харітонін займає 43 рядок у російському рейтингу Forbes, Його стан в цьому році оцінюється в $ 2,3 млрд, що більше ніж удвічі перевищує торішню цифру (було $ 1,1 млрд). Різке збільшення доходів Харітоніна пов'язують з підйомом у фармбізнесі на хвилі епідемії коронавірусу.

Потрібна українська реєстрація

За оцінками Валерія Мінухін, по оснащенню і технологіям "Біолік" є одним з кращих підприємств в Україні та чи єдиним, де можна оперативно налагодити виробництво вакцини від коронавірусу.

"Але потрібна, по-перше, ліцензія власника вакцини (тобто російського розробника), по-друге, українська реєстрація, виконання вимог до біобезпеки. З реєстрацією проблем бути не повинно, бо російське фармацевтичне законодавство ще жорсткіше нашого. Але тільки якщо не втрутиться політика", - підсумував Минухин.

Але з огляду на заяви української влади про те, що російська вакцина в Україні закуповуватися не буде, політика якраз може зіграти ключову роль.

Правда, відмовити в реєстрації за наявності всіх необхідних документів росіянам не можуть, хіба що будуть максимально затягувати процес.

За словами ексголовного санітарного лікаря України Святослава Протаса, реєстрація в Україні потрібна, якщо вакцину планують поширювати на території нашої країни. Але якщо її будуть вивозити назад в Росію (тобто, в Харкові буде тільки виробництво), то можна працювати і без реєстрації.

Сама реєстрація вакцин стандартно займає від місяця до трьох. Але якщо немає всіх стадій клінічних досліджень - і по 6-12 місяців.

Поки в Держлікслужбі не підтвердили, що подана заявка на реєстрацію російської вакцини в Україні.

Людмила Ксьонз

Новини

Популярні теми форуму

analytics