Close button

Угорщина й Польща розблокують прийняття бюджету ЄС

Угорщина й Польща розблокують прийняття бюджету ЄС

Польща й Угорщина домовилися з Німеччиною про компроміс, який дозволить розблоковувати прийняття бюджету Європейського Союзу в розмірі 1,8 трильйона євро і план стимулювання економіки в умовах пандемії, повідомляє Страна.ua.

Про це в коментарі Bloomberg сказав високопоставлений урядовий чиновник у Варшаві.

Повідомляється, що це рішення покладе край протистоянню, в якому Будапешт і Варшава погрожували не підтримати створення фонду допомоги ЄС в розмірі 750 мільярдів євро і затвердження бюджету на 2021-2027 роки через заперечення проти прив'язки умов верховенства права до фінансування держав.

Заступник прем'єр-міністра Польщі Ярослав Говін заявив, що з Німеччиною, яка головує в ЄС, було досягнуто згоди, яка тепер буде представлена решті блоку. За його словами, угода може бути завершена до п'ятниці, 11 грудня, до кінця дводенного саміту європейських лідерів у Брюсселі.

"На цей момент у нас є угода між Варшавою, Будапештом і Берліном. Я вважаю, що ця угода також буде включати 24 європейські столиці, що лишилися", - заявив Говін.

При цьому чиновник відмовився вдаватися в подробиці угоди, сказавши тільки, що вона зберігає "суверенітет Польщі та ЄС".

Інформацію про укладення угоди на умовах анонімності підтвердив угорський чиновник, знайомий з ходом переговорів.

Раніше незадоволені бюджетом угорські та польські чиновники стверджували, що прив'язка умов верховенства права до фінансування загрожує скоротити виділення країнам об'єм коштів і підірвати становище їх урядів, які будуть перевірятися на предмет можливих порушень норм закону ЄС. Прем'єр-міністри Угорщини та Польщі Віктор Орбан і Матеуш Моравецкій в кінці листопада заявили, що будуть вимагати перегляду рішення країн блоку.

Тупикова ситуація призвела до того, що Угорщина й Польща могли не отримати в найближчі роки близько 180 мільярдів євро, а також виплати, які терміново необхідні для полегшення рекордної рецесії, викликаної вірусом. Це також призвело б до запуску надзвичайного бюджету ЄС вже з 1 січня, що призвело б до різкого скорочення фінансування майже у всіх областях і потенційно поставило б Польщу й Угорщину на задній план навіть відносно обмеженої фінансової допомоги.

Новини

Популярні теми форуму

analytics