Close button

Названо головні мінуси американської вакцини

Названо головні мінуси американської вакцини

Американська вакцина проти коронавируса продемонструвала «ефективність в профілактиці COVID-19» і належний «рівень безпеки», тому перешкод для її екстреного використання немає. Про це йдеться в доповіді Управління з контролю якості продовольства і медикаментів США (FDA). Проте в ході її випробувань померли шість осіб, повідомляє МК.ru.

Двоє померлих при випробуванні вакцини були з групи, яким ввели справжній препарат, ще четверо - з групи плацебо.

Повідомляється, що один з добровольців в групі вакцініруемих страждав ожирінням і атеросклерозом. Він помер через три дні після введення першої дози вакцини, передає Bloomberg. Другий пацієнт помер від зупинки серця через 62 дні після вакцинації. Обидва учасники клінічних випробувань були старше 55 років.

Тим часом серед пацієнтів, які отримали плацебо, двоє померли від інфаркту та інсульту. Причини смерті ще двох добровольців поки не називаються. Всього у випробуваннях брали участь близько 38 тисяч осіб старше 16 років.

У звіті Управління з контролю якості продовольства і медикаментів США (FDA) також представлений попередній огляд нового препарату напередодні публічного засідання зовнішніх радників агентства з питання схвалення застосування вакцини, яка відбудеться 10 грудня. Заявка була подана майже місяць тому - 20 листопада.

Раніше повідомлялося, що влада США збираються запустити процес масової вакцинації вже 11-12 грудня. Однак зараз чиновники охорони здоров'я повідомляють, що вона може початися відразу після зустрічі. Тим часом результати дослідження, опубліковані на сайті агентства 8 грудня, перегукуються з раніше оприлюдненими даними компаній, що розробляють вакцину. Вони в черговий раз підтвердили 95% ефективність препарату від коронавируса. Цей рівень захисту виникає в організмі людини через тиждень після його введення. У доповіді агентства також відзначається, що в результаті двомісячних випробувань не було виявлено суттєвих проблем з безпекою.

Експерти додали, що після введення першої дози вакцини її ефективність становила близько 52%. Однак поки складно сказати, чи знизиться рівень захисту через три тижні після введення лікарського засобу. Саме в цей час пацієнти зазвичай отримують другий укол. При важких випадках захворювання введення першої дози препарату продемонструвало ефективність в 88,9% випадків.

Співробітники FDA також повідомили, що аналізи «показали схожі оцінки ефективності для різних вікових груп, підлог, расових і етнічних груп, а також учасників з супутніми захворюваннями, пов'язаними з високим ризиком тяжкого перебігу COVID-19».

Загальні побічні ефекти включали «реакції на місці введення вакцини, втому і головний біль». В цілому вони були помірними і частіше зустрічалися у більш молодих учасників дослідження, особливо у віці 55 років і молодше. За словами фахівців, на сьогоднішній день недостатньо даних про ефективність препарату серед «дітей молодше 16 років, вагітних, годуючих та людей з ослабленим імунітетом».

До сих пір не ясно, чи ефективна вакцина в питаннях боротьби з поширенням коронавируса. Вона ще не показала бажаний результат в запобіганні нових випадків COVID-19, що протікають в безсимптомній формі. А це означає, що в Сполучених Штатах, ймовірно, збережеться потреба в збереженні основних заходів громадської охорони здоров'я.

«Безсимптомні випадки в поєднанні з меншим носінням масок і соціальним дистанцированием можуть привести до триваючої передачі інфекції», - написали співробітники FDA.

В адміністрації президента США Дональда Трампа заявили, якщо вакцина все-таки буде схвалена Управлінням з контролю якості продовольства і медикаментів, то її масове поширення може початися вже через 24 години після засідання з питання її схвалення і застосування. Очікується, що до кінця року в країні буде доступно 40 мільйонів доз препарату. Тобто спочатку його вистачить лише на 20 мільйонів чоловік, оскільки для більшої ефективності пацієнтам необхідно зробити по два уколи.

Більш того, на початку тижня високопоставлений представник адміністрації Трампа розповів журналістам, що у Сполучених Штатів буде достатньо запасів препарату, щоб в кінцевому підсумку вакцинувати всіх американців.

В консультативному комітеті з практики імунізації Центрів по контролю і профілактиці захворювань США рекомендували, щоб медичні працівники та резиденти закладів тривалого догляду отримували будь-які вакцини проти COVID-19 в першу чергу. Ці групи населення налічують приблизно 23 мільйони чоловік.

Фаріза Бацазова

Новини

Популярні теми форуму

analytics