Close button

Перестрілка на кордоні: до чого тут збитий "Боїнг"

Перестрілка на кордоні: до чого тут збитий "Боїнг"

Історія з перестрілкою на україно-російському кордоні, де загинув громадянин України, обростає новими деталями, повідомляє Страна.ua.

ЗМІ повідомили, що українець, застрелений російськими прикордонниками - службовець армійського спецназу. За цією версією, він і двоє інших бійців Сил спецоперацій намагалися викрасти з території Росії воював на Донбасі "ополченця".

Україна цієї інформації поки не коментує. Втім, Київ спочатку говорив, що не в курсі подій перестрілки. Хоча загибель громадянина України на суміжній російської території влади теж не спростовували, а неофіційно підтвердили.

Цікаво, що це вже не перший скандал зі спробою викрадати в Росії людей, пов'язаних з "ДНР" і "ЛНР".

Найяскравіший випадок - з "вагнерівцями", який підтверджується і з української сторони. Гучна історія була влітку - ФСБ затримала групу росіян, яких назвали агентами СБУ і звинуватили в спробі викрасти одного з колишніх командирів "ДНР".

Що було відомо про перестрілку

Події почали закручуватися 4 грудня.

ФСБ Росії повідомила, що прикордонники вночі вступили в бойовий контакт озброєною групою з трьох осіб, які намагалися порушити кордон з Україною в Білгородській області.

Як саме порушити - на вхід або вихід - тоді не повідомлялося. Говорилося лише, що невідомі не підкорялися наказу зупинитися і відкрили вогонь. У відповідь росіяни застрелили одного порушника, а двом іншим вдалося втекти в Україну.

Через кілька днів Слідчий комітет Росії додав нову інформацію: що при вбитому українцеві знайшли автомат, рацію і прилад нічного бачення.

Українська влада тоді розвела руками: про перестрілку нічого не чули, про труп теж.

Читайте також: Український спецназ намагався "вкрасти ополченця", - ЗМІ про перестрілку

Прикордонники пізніше відзвітували, що провели на нейтральній території зустріч з російськими колегами. Але ті, за даними Держприкордонслужби, ніяких доказів інциденту не надали.

Відзначимо, що в Росії до цього дня поки не опублікували фотографій загиблого, його амуніції й так далі. Однак перестрілку раптово підтвердило ЗМІ, яке складно запідозрити в симпатіях до Росії - українське відділення "Радіо Свобода".

Воно, з посиланням на свої джерела, повідомило, що вбитого звуть Євген Голубєв, він 1993 року народження і був фігурантом кримінальних справ про розбої. Видання припустило, що він займався контрабандою і був убитий на кордоні під час затримання.

З моменту появи цієї інформації пройшло вже дві доби. Проте українські правоохоронці не коментують ні загибелі Голубєва, ні існування такої людини в принципі. Що досить дивно, з огляду на непересічний характер інциденту.

Слід українського спецназу?

Вчора і сьогодні почала з'являтися нова інформація по справі.

Російські ЗМІ, а також лояльні російським силовикам телеграм-канали, почали публікувати відомості про те, що на кордоні застрелили бійця ССО України.

Фабула справи, у викладі "Комсомольської правди" і каналу Wargozo, така. Загін Сил спеціальних операцій викрав у Росії колишнього "ополченця" з Донбасу. Йому зробили укол, знерухомили й намагалися переправити через кордон на територію України.

Однак при переході групу помітили російські прикордонники. Зав'язалася перестрілка, в ході якої один український спецназівець загинув, а бранця вдалося звільнити.

Телеграм-канал Wargonzo додає, що викрадений міг мати відношення до збитого на Донбасі малайзійському "Боїнгу".

З української сторони ці дані поки не коментують. Однак подібні звинувачення на адресу Києва звучать не вперше.

Читайте також: На кордоні України і РФ сталася перестрілка з ФСБ

Обидві історії відбулися минулого літа і приблизно в один і той же час - в кінці липня.

Перша - затримання в Мінську загону найманців з Росії. Велика частина яких мала відношення до війни на Донбасі й складається в українському громадянстві.

Спочатку Олександр Лукашенко звинуватив Росію в спробі його повалити (групу взяли напередодні масових протестів за результатами президентських виборів). Але потім президент зізнався, що "вагнерівців" затримали за наводкою України.

Пізніше російські ЗМІ (до речі, та ж "Комсомолка", яка заявила про вбитого бійця ССО 4 грудня) з'ясували, що військових в Білорусь заманили українські спецслужби. З метою посварити Мінськ і Москву напередодні "виборів Лукашенко" і позбавити білоруського президента російської підтримки.

Цікаво, що цю версію раптово підхопили і в Києві. Але з іншим знаменником - говорили, що метою було заманити "вагнерівців" прямо в Україну.

Прихильники Порошенко звинуватили Зеленського і Єрмака в державній зраді, за те, що ті нібито зірвали операцію української розвідки й "злили" інформацію про неї в Мінськ. Кримінальні справи з цього приводу завів і Офіс генпрокурора.

Влада ж в цілому цю історію не заперечували, кажучи тільки, що Офіс президента до неї відношення не має.

Друга історія - в кінці липня в Підмосков'ї затримали сімох громадян Росії, які, за версією ФСБ, намагалися викрасти одного з колишніх лідерів "ополчення" і вивезти його в Україну.

За даними російських силовиків, операцію координували українці Андрій Байдала й Ігор Міщенко, які служать в СБУ і ГУР Міноборони. В Україні цю інформацію назвали фейком. Детальніше про цю історію - в матеріалі "Полювання на свідків "Боїнг ".

В історії ж з перестрілкою початку грудня, Україна не звинувачує Росію в фейк (принаймні поки що) і майже не коментує прикордонного інциденту. Водночас, судячи зі справи "вагнерівців", очевидно, що робота по "вилучення" з Росії деяких людей проводиться - і досить активно.

Новини

Популярні теми форуму

analytics