Close button

Канцерогени: чим небезпечні і де вони містяться

Канцерогени: чим небезпечні і де вони містяться

Канцерогени - це шкідливі речовини, які надають руйнівну дію на організм, негативно впливають на обмін речовин і формування здорових клітин. Шкода канцерогенів доведений цілим рядом лабораторних досліджень гастроентерологів, дієтологів і онкологів. Канцерогени - головна причина і каталізатор виникнення злоякісних пухлин, повідомляє Econet.

Чому фахівці б'ють на сполох і чим канцерогенні сполуки такі небезпечні? Це речовини і певні фактори, які можуть «запускати» механізм розвитку новоутворень в організмі. 

Що з себе представляють канцерогени, який їхній шкоду

Канцерогени виступають як фактори, під впливом яких зростає ризик виникнення новоутворень.

Канцерогени, на превеликий жаль, присутні в багатьох продуктах, які ми їмо, і в побутовій хімії, в медичних препаратах.

Канцерогени: Чим небезпечні і де вони містяться

Як класифікують канцерогени

До канцерогенів відносять великий перелік речовин хімічного та органічного генезису. Вчені не розробили єдиної їх класифікації через відсутність загального відмітної ознаки.

Типи канцерогенів

Канцерогенні сполуки виникають не тільки як продукти певних реакцій у виробництві. Їх можна виявити в продуктах харчування, рослинах, їх можуть продукувати такі організми як віруси і бактерії.

Канцерогени є в складі речовин, в класичному розумінні корисних для здоров'я людей. Але якщо перевищити дозування, то створюються умови для небажаного поділу клітин. До подібних сполук можна віднести, наприклад, березовий дьоготь.

Чим можуть бути підступні канцерогени

За ймовірністю контакту з людиною лідирують серед канцерогенів харчові добавки, ліки, інсектициди. Проникаючи в організм, ці сполуки служать своєрідним пусковим гачком для запуску небажаних процесів. В результаті чого виникають і розвиваються новоутворення у внутрішніх органах і системах.

Природні канцерогени

Під цією назвою об'єднані чинники і речовини, які присутні в природному середовищі і негативно впливають на організм. Їх виникнення ніяк не пов'язане з діяльністю населення.

Наприклад, ключовий момент у розвитку раку шкіри (одного з найпоширеніших видів онкологічних захворювань) - сонячна радіація. Сьогодні вже багато пишуть і говорять про шкоду засмаги. Під прямим впливом сонячного випромінювання в шарах епідермісу може піти неконтрольований процес ділення клітин.

Радон - небезпечний інертний газ, що знаходиться в земній корі і будматеріалах. Тому у тих, хто має житло на перших поверхах, зростає ризик появи пухлин. Але вміст радону виявляють і в сільських будівлях. У цих будівлях зазвичай є льох, де накопичується цей газ. Не виключено присутність радону в артезіанську воду, якщо вона видобувається на ділянці землі, забрудненої радоном; в природному побутовому газі.

Крім цього, канцерогенний вплив мають гормони, які продукуються залозами внутрішньої секрецій. Изучается канцерогенний ефект таких біологічних сполук як віруси. Вони потенційно небезпечні як «спусковий гачок» розвитку гепатиту B і С.

Канцерогени: Чим небезпечні і де вони містяться

Канцерогени антропогенного генезису

Накопичення цього типу речовин в географічному середовищі - підсумок природокористування.

До антропогенним канцерогенів відносять:

  • з'єднання в складі чадного і вихлопного газу
  • вуглеводні, що виникають при спалюванні нафтопродуктів, кам'яного вугілля, сміття
  • формальдегідні смоли, присутні в смогу мегаполісів.
  • для здоров'я надзвичайно шкідливо іонізуючи випромінювання. Навіть в самих незначних дозах даний потужний канцерогенний фактор призводить до променевої хвороби, радіаційного опіку.

Продукти, що провокують рак

Виробники продуктів харчування приховують наявність в них великого переліку харчових добавок. Загадкові літери з індексами на етикетках незрозумілі пересічному покупцеві. Так зазвичай кодують з'єднання, що збільшують термін придатності продуктів, що покращують їх естетичний вигляд і смак.

Харчові добавки містяться у всіх молочних і кисломолочних продуктах. Багато нітрозамінів є в ковбасних виробах і м'ясних продуктах, які пройшли відповідну обробку. Названі сполуки при контакті зі слизистой ШКТ в стані «підштовхнути» утворення пухлини.

Підсолоджувачі сахарин і цикламат є їх в сирках і йогуртах.

Продукти набувають канцерогенні властивості, якщо їх активно смажити в надмірному обсязі рослинної олії. У апетитної засмаженої скоринки можна виявити такі токсичні сполуки: акриламід, метаболіти жирних кислот і т.д.

До складу кави входить акриламід. Поки не доведена ймовірність зростання новоутворень при вживанні цього напою. Але присутність в його складі канцерогену акриламіду допускає цю ймовірність.

Канцерогени можуть утворюватися в продуктах з часом. Афлатоксин можуть вирабатувати плеснові гриби, спори яких є в злакових, висівках, горіхах і борошні. Продукти з афлатоксином мають гіркий смак. Цей канцероген не витримує термічної обробки.

Максимально небезпечні канцерогени

В земному середовищі присутня безліч різних сполук, які надають згубний вплив на організм. Але максимальну небезпеку становлять ті хімічні сполуки, з якими ми безпосередньо контактуємо в побуті і на виробництві.

Перелік канцерогенів:

  • Азбест. Мінерал,що належить до групи силікатів. Зазвичай застосовується в будівельних роботах. В повітрі нових житлових будинків можуть перебувати його волокна. Частинки азбесту, потрапляючи в організм людини через систему дихання, можуть стимулювати новоутворення в дихальних органах і шлунку.
  • Вінілхлорид. Мається на складі певних сортів медичних пластмас. З нього роблять товари для побуту. У тих, хто працює на підприємствах, що випускають ці товари, часто діагностують пухлини таких органів як легені і печінку.
  • Бензол. З'єднання, яке при тривалому впливі може спровокувати лейкоз.
  • Ще одна група канцерогенів: похідні миш'яку, нікелю та інших речовин, присутні у вихлопних газах автомашин. Провокують рак таких органів як передміхурова залоза і сечовий міхур.

Як застрахуватися від згубного контакту з канцерогенами

Як видалити канцерогени з організму? У цьому допоможуть певні продукти. Вони мають особливість пов'язувати небезпечні сполуки в хімічних реакціях або можуть абсорбувати такі на своїй поверхні.

Ось ці продукти харчування:

  • овочі: капуста, морква, буряк і свіжовичавлені соки з них
  • гречана каша, вівсяна каша, рисова каша
  • зелений чай, все кисломолочні продукти
  • компот із сухофруктів.

Очистити ШКТ від скупчення на його слизовій оболонці канцерогенів допоможуть абсорбенти і ентеросорбенти. Названі продукти необхідно включати у свій постійний раціон, щоб мінімізувати негативний вплив канцерогенних сполук.

Якщо дотримуватися правил безпеки на виробництві, вживати більше натуральних (а не перероблених) продуктів і уважно ставитися до свого здоров'я, можна в рази скоротити силу згубного впливу канцерогенних речовин на ваш організм.

Якщо ви проживаєте на екологічно забрудненій території (район видобутку корисних копалин, мегаполіс, поблизу атомної електростанції) або працюєте на «шкідливому» виробництві, необхідно щорічно проходити профілактичні огляди у лікаря. Адже онкологічне захворювання, виявлене на ранній стадії, вилікувати набагато легше.

Новини

Популярні теми форуму

analytics